GÜNCELLEME - Çetnik lider Seselj beraat etti

GÜNCELLEME - Çetnik lider Seselj beraat etti

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Çetnik lider Seselj hakkında beraat kararı verdiHAKİMLER KONSEYİ BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI EKLENDİ

SARAYBOSNA (AA) - Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik "insanlığa karşı suç" ve "savaş suçu" işlemekle suçlanan Çetnik lider Vojislav Seselj hakkında beraat kararı verdi.

ICTY Hakimler Konseyi, savcılığın hazırladığı 9 maddelik iddianamedeki suçları işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını ifade ederek, Seselj hakkında beraat kararı verilmesine hükmetti.

Seselj iddianamede, "insanlığa karşı suç işlemek" başlığı altında sürgün, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerde bulunmak, "savaş kurallarını ihlal etmek" başlığı altında ise adam öldürmek, işkence etmek, acımasızca davranmak, yıkım, ibadethane ve eğitim kurumlarına zarar vermek, kamu ve özel mal varlıklarını yağmalamaktan suçlanıyordu.

- "Yeterli kanıt yok"

Hakimler Konseyi Başkanı Jean-Claude Antonetti, Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Seselj hakkındaki kararın gerekçelerini açıklarken, 1991-1993 yılları arasında Hırvatistan'ın Vukovar ve Bosna Hersek'in Zvornik, Saraybosna, Mostar ve Nevesinje şehirlerde yaşayan Sırp olmayan sivillerin sistemli saldırılara maruz kaldığına dair yeterli kanıt bulunmadığı söyledi.

Söz konusu bölgelerde askeri güçler arasında, sivilleri de etkileyen silahlı çatışmalar yaşandığını aktaran Antonetti, bu çatışmalarda sivillerin "doğrudan" hedef alındığına dair "somut kanıt" olmadığını ifade etti.

Seselj'in, Sırbistan'ın Vojvodina bölgesindeki Hrtkovci köyünde yaptığı ve köydeki Hırvatları açıkça sürgüne zorladığı konuşmaya da değinen Antonetti, söz konusu köyde yaşayan Hırvatların evlerinden çıkarılmasında Seselj'in doğrudan sorumluluğu bulunmadığını kaydetti.

İddianamede geçen "Büyük Sırbistan" ideolojisini ve bu ideolojinin Sırp olmayan halklara yönelik işlenen suçlara etkisine yönelik suçlamaları da değerlendiren Antonetti, Seselj'in öncülerinden olduğu "Büyük Sırbistan" ideolojisinin "suç amaçlı" değil, "siyasi amaçlı" bir proje olduğunu söyledi.

İddianamede yer alan gönüllü Sırp askeri birliklerin oluşturulmasına ve maddi anlamda desteklenmesine ilişkin suçlamaları de değerlendiren Antonetti, eski Yugoslavya'daki hukuki yapının mevcut askeri birliklerin içerisine gönüllülerin de entegre edilmesine izin verdiğini, öte yandan Seselj'in, birçok savaş suçu işleyen gönüllü Sırp birlikler üzerinde hiyerarşik anlamda bir yetkisi olmadığını ifade etti.

Gönüllü birliklerin işlediği suçları Seselj'in emrettiğine ya da bu suçlardan haberdar olduğuna dair kanıt bulunmadığını söyleyen Antonetti, işlenen suçların "Büyük Sırbistan" ideolojisinin bir parçası olmadığına hükmettiklerini kaydetti.

Konsey Başkanı Antonetti son olarak, iddianamedeki tüm suçlamaları tek tek sayarak Seselj'in tüm bu suçlamalardan suçsuz bulunduğunu ve hakkında beraat kararı verilmesine hükmettiklerini sözlerine ekledi.

Savcılığın, Hakimler Konseyi'nin verdiği beraat kararını temyize götürme hakkı bulunuyor.

2003 yılından beri Lahey'deki tutukevinde bulunan Seselj, mahkeme tarafından sağlık sorunları nedeniyle 2014 yılında geçici olarak serbest bırakılmıştı.

- Vojislav Seselj hakkında

Saraybosna'da 1954 yılında doğan Seselj, Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirip, yüksek lisans ve doktorasını da aynı fakültede tamamladı.

1980'li yılların başlarında Sırp milliyetçilerle yakınlaşan Seselj, 1984 yılında eski Yugoslavya makamlarınca "rejime karşı eylemde bulunmak" suçundaN yaklaşık iki yıl hapse mahkum edildi. 1980'li yılların sonunda önce Belgrad'a, ardından ABD'ye ve diğer ülkelere giden Seselj, buralarda Çetnik hareketi mensuplarıyla iletişim kurdu. Seselj, Özgür Dünya Çetnik Hareketi tarafından 1989 yılında "Çetnik Voyvoda" ilan edildi.

1990 yılında daha sonra adı "Sırp Çetnik Hareketi" olacak "Sırp Halk Kalkınması Hareketi"ni kuran Seselj, Sırp Çetnik Hareketi, Yugoslavya tarafından kapatılınca 1991 yılında halen başkanlığını yaptığı Sırp Radikal Partisini kurdu. Seselj, aynı yıl yapılan seçimde milletvekili seçildi.

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin önderlerinden Seselj, düzenlediği her mitingde Sırplara birlik ve "tarihi düşmanlar" olarak adlandırdığı Hırvat, Müslüman ve Arnavutlara karşı savaşma çağrısında bulundu.

Hakkındaki yakalama emrinin ardından 2003 yılında teslim olan Seselj, teslim olmasının ertesi günü Lahey'e sevk edildi. Çetnik liderin davası 27 Kasım 2006'da başladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :