Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:

"Bazen muhalefet, 'Esnafa bu kadar kredi veriyorsunuz' diye eleştiriyor. 'Bu kadar ucuz kredi ile övünülür mü? 450 bin esnaf darda, zorda kalmış'... İyi de darda, zorda kaldığında ben yanında olmayayım de faizciler mi yanında olsun?"- "İflaslar oluyor, es

İSTANBUL (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bazen muhalefet, 'Esnafa bu kadar kredi veriyorsunuz' diye eleştiriyor. 'Bu kadar ucuz kredi ile övünülür mü? 450 bin esnaf darda, zorda kalmış'... İyi de darda, zorda kaldığında ben yanında olmayayım de faizciler mi yanında olsun?" dedi.

Tüfenkci, İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarların, ticaretle birlikte toplumu inşa eden, toplumu ayakta tutan, iktisadi ve sosyal hayatın omurgası, ekonominin temel direği olduğunu söyledi.

AK Parti hükümetleri döneminde son 15 yılda yaşanan ekonomik ilerlemeye değinen Tüfenkci, kişi başına düşen milli gelir, ekonomik büyüme ve faiz giderleri gibi rakamları katılımcılarla paylaştı.

Tüfenkci, son dönemde ekonomide yaşanan güçlü büyümenin vatandaşın refahına ve gündelik hayatına yansıdığını, yılın 10 ayında elektrik üretiminin yüzde 7,8, beyaz eşya üretiminin yüzde 11,1 arttığını, söz konusu dönemde beyaz eşya satışlarının yüzde 20,5 yükseldiğini kaydetti.

Faiz giderlerinin milli gelire oranının yüzde 14,4'ten 2016'da yüzde 1,9'a gerilediğini belirten Tüfenkci, faiz giderlerini bu şekilde düşürmemeleri halinde 14 yılda 701,3 milyar TL yerine 2,6 trilyon TL faiz ödeyeceklerini, bu sayede 1,9 trilyon liranın ellerinde kaldığını, bunu projelere, ekonomiye aktardıklarını söyledi.

Tüfenkci, "Biz milletimizin ödediği vergileri faiz için değil, yatırım ve hizmet için kullandık. Türkiye'nin petrolü yok ama Türkiye, akıllı yönetilirse çok imkanları var." dedi.


- "Türkiye yatırım yapanı mahcup etmez"


Bülent Tüfenkci, Türkiye'nin, girişimcisini ve üretim yapanını hiçbir zaman mahcup etmediğini ifade ederek, "Bundan sonra da mahcup etmez. Türkiye, genç nüfusuyla, potansiyeliyle umut vadeden ülkelerin başında gelmektedir." diye konuştu.

Son bir yılda oluşturulan ilave istihdam sayısının 1 milyon 355 bin olduğunu bildiren Tüfenkci, son 7 yılda küresel krize rağmen dünyada eşi görülmemiş bir rekorla 6,6 milyon ilave istihdam oluşturduklarını kaydetti.

Ekonominin yıllık ortalama ilave 1 milyon istihdam oluşturur hale geldiğini, OECD ülkeleri arasında en yüksek istihdam artışı sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Tüfenkci, daha çok üretim ve istihdam için çalıştıklarını, çalışmaya devam edeceklerini, 2018'in büyümenin devam edeceği, üretim ve istihdamın artacağı bir yıl olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnafa yönelik açıklanan istihdam destek paketine değinen Tüfenkci, esnafı daha da büyütmek istediklerini ifade etti.


- "Esnaf boğulmasın, yaşasın istiyoruz"


Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, esnafa yönelik kredi ve istihdam desteklerine değinerek, 2018'de ilave istihdamlarda yine SGK primi ve stopajı karşılamaya devam edeceklerini bildirdi.

Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazen muhalefet, 'Esnafa bu kadar kredi veriyorsunuz' diye eleştiriyor. 'Bu kadar ucuz kredi ile övünülür mü? 450 bin esnaf darda, zorda kalmış'... İyi de darda, zorda kaldığında ben yanında olmayayım de faizciler mi yanında olsun? Biz onun için esnafımıza ucuz kredi veriyoruz. Yüzde 17'lerle, yüzde 18'lerle verilen kredilerde biz eğer esnafımıza yüzde 4 ile yüzde 5 ile bu kredileri kullandırıyorsak esnafımız faizcilerin eline düşmesin diye kullandırıyoruz. Üstelik sizlerin kurduğu TESKOMB aracılığıyla bunları yapıyoruz. 'Esnafın durumu iyiyse neden vergi gelirlerini ve SGK primlerini yapılandırıyorsunuz?' şeklinde eleştiriler var. Elbette yapılandıracağız. Biz esnafımız boğulmasın, yaşasın istiyoruz. Esnafımızı büyütüp tüccar yapalım, tüccarı büyütüp sanayici, sanayiciyi büyütüp ihracatçı yapalım istiyoruz."


- "2017'de İstanbul'da bugüne kadar 8 bin 100 esnafımız dükkanını kapatmış"


Bülent Tüfenkci, "İflaslar oluyor, esnaflar dükkanını kapatıyor" şeklinde eleştiriler olduğunu belirterek, "2017'de İstanbul'da bugüne kadar 8 bin 100 esnafımız dükkanını kapatmış, 24 binin üzerinde de esnafımız yeni iş yeri açmış. Kaç katı? 3 katı..." dedi.

Dükkan kapatanların hepsinin iflas etmediğini, bunların yeni şirketler kurduğu veya emekli olduğu için de dükkanını kapatabildiğini ifade eden Tüfenkci, "Bir kısmı da gerçekten iflas ediyor. İflas etmesi de doğal ancak bunu 'bütün esnaf camiası yok oluyor' gibi algılatmak ne kadar doğru? Bunu sizlerin insafınıza bırakıyorum." şeklinde konuştu.

Finansman, vergi ve sosyal güvenlik başta olmak üzere esnafın birçok alanda önemli kazanımlar elde ettiğini aktaran Tüfenkci, Hazine desteği ve Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle verdikleri Halkbank kredilerinde limitleri artırdıklarını hatırlattı.

Tüfenkci, farklı esnaf kollarına sağlanan destek ve teşviklere değinirken, daha önce, emekli olduktan sonra iş yerini devam ettirenlere yüzde 15'lik prim kesintisi yapıldığını, bunu ortadan kaldırdıklarını söyledi.


- "Esnaf için PTT ile iş birliği yapacağız"


Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, esnafın değişen ticarete ayak uydurması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yeni değişen şartlara esnafımızı nasıl adapte edebiliriz ve nasıl destek sağlayabiliriz konularında çalışmalar yapıyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızı elektronik ticaret mecrasında daha fazla ticaret yapar hale getirmek istiyoruz. Bununla ilgili PTT ile bir anlaşma, protokol yapmak üzereyiz. Böylelikle esnaflarımızın oluşturulan platformda düşük maliyetle yer alıp dükkanında ne satıyorsa, hangi ticareti yapıyorsa o platformda, internette yer alsın, bunun masraflarını ve diğer şeylerini biz karşılayalım ucuz bir şekilde... PTT de kargosunu yapsın ve esnafımız e-ticarette yer alsın istiyoruz. 2018'in ilk çeyreğinde bunu da hayata geçirip esnafımızın e-ticarette yoğun bir şekilde olmasını istiyoruz. Daha geniş kitlelere daha az maliyetlerle ulaşmasını sağlayacağız."


- İSTESOB'dan huzurevi ve esnaf müzesi projeleri


İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz da bugün Bakan Tüfenkci'nin esnafa hizmet verilen İSTESOB binasının tapusunu teslim edeceğini kaydederek, "Küçük esnafın yanında olduğunuz için size karşı müteşekkiriz." dedi.

İSTESOB'un huzurevi ve esnaf müzesi projelerinin bulunduğunu anlatan Yılmaz, bu konuda Tüfenkci'den yardım isteyeceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Tüfenkci, İSTESOB'un Bakırköy'de bulunan binasının tapusunu İSTESOB Başkanı Yılmaz'a takdim etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :