"Gümrük Birliği görüşmeleri Türkiye-AB ilişkilerini canlandırır"

"Gümrük Birliği görüşmeleri Türkiye-AB ilişkilerini canlandırır"

İKV Başkanı Zeytinoğlu:- "Türk iş dünyası olarak Gümrük Birliği görüşmelerinin başlamasının hem Türkiye hem AB için adil ve verimli bir süreç getirmesini bekliyoruz"- "Bu sürecin sadece Gümrük Birliği ilişkisini modernleştirmekle kalmayacağını, bununla bi

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gümrük Birliğinin modernizasyonuna yönelik görüşmelerin, tam üyelik nihai hedefi doğrultusunda Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini canlandıracağını bildirdi.

Zeytinoğlu, Brüksel'de yapılan Türkiye-AB 36'ncı Karma İstişare Komitesi Toplantısında "Gümrük Birliği'nin Modernizasyonu" konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunda, Türkiye ile AB'nin önemli iki ticari partner olduğuna vurgulayan Zeytinoğlu, ortak çıkarların yanında bazı eksik yönlerin yıllardır çözülemediğini ifade etti.

AB'nin çok taraflı ticaretten ikili ticaret anlaşmalarına kaydığını aktaran Zeytinoğlu, serbest ticaret anlaşması yapılan ülkeler AB ve Türkiye pazarına ayrıcalıklı erişimden faydalanırken, Türkiye'nin bu anlaşmalara taraf olmadığı için menfaat elde edemediğine dikkati çekti.

Zeytinoğlu, ayrıca anlaşmazlıkların çözümü konusunda bir mekanizmanın kurulması, ulaşım kotaları, vize ve Gümrük Birliği'nin tarım, hizmetler ve kamu alımlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine değindi.

Türk iş dünyası olarak Gümrük Birliği görüşmelerinin başlamasının hem Türkiye hem AB için adil ve verimli bir süreç getirmesini beklediklerini belirten Zeytinoğlu, "Bu sürecin sadece Gümrük Birliği ilişkisini modernleştirmekle kalmayacağını, bununla birlikte tam üyelik nihai hedefi doğrultusunda Türkiye ve AB ilişkilerini canlandıracağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

İKV Başkanı Zeytinoğlu, AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ile de bir araya geldi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :