Guava nedir?

Guava nedir?

Antioksidan bakımından zengin bir meyvedir

Guava’nın yaklaşık 100 kadar türü bulunur. Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzeyidir. Günümüzde Güney Asya, Hawaii, Karaipler ve Afrika'da ziraati yapılmaktadır.

En çok bilinen cinsi, Dünya'da da "guava" adıyla bilinen Elma guavadır. Guava tipik bir Myrtoideae üyesidir. Koyu yeşil ters yöne basit epliktik veya oval 5-15 cm uzunluk arasında değişen yaprakları bulunur. Çiçekleri beyaz ve 5 taç yapraklı, çeşitli erkek üreme organlarını içerir. Bununla birlikte her ne kadar Latince "Psidium" takısı ile tanımlanmasalar da Accara ve Feijoa (Kaymak ağacı) cinsleri de resmi olarak (Guava) ailesinin bir üyesi olarak kabul edilmektedir.

Mutfaklarda Kullanımı

In Hawai'de guava meyveleri soya sosu ve sirke ile kullanılır. Nadiren, soya sosu ve sirke karışımın içine az şeker ve kara biber ilave edilir. Kesilen meyveler bu dip sosun içine batırılır. Pakistan ve Hindistan'da, guava meyveleri çiğ olarak yenir, tipik olarak meyve 4’e bölünür ve az tuz, karabiber ilave edilir bazen ise kırmızı biber ilave edilerek yenir. Sokak satıcıları bir çift rubleye bu meyvelerin her birini bu şekilde satar. Bu meyve meyve salatalı ve tatlılarda da kullanılmaktadır. Asya'da taze guava dilimleri erik tozunun içine veya tuza batırılır.

Hindistan'da özel bir kaya tuzu serpilerek yenir. Yüksek miktarda pektin içermesi nedeniyle guava meyveleri gıda endüstrisinde, tart, meyve, jöle yapımında, içeceklerde, kokteyllerde kullanılır.

Hawaii, Küba, Meksika, Kolombiya gibi ülkelerde guava suyu oldukça popülerdir. Guava meyveleri kimi ülkelerde aitliği nedeniyle domatesin yerine kullanılmaktadır.

Asyada meyve ve yapraklarından demlenmiş içecekler yapılmaktadır, Brezilya'da ise sadece yapraklarından çay yapılmakta ve şifalı olduğunda inanılarak kullanılmaktadır.

Guavanın en çarpıcı özelliği C vitamini deposu olmasıdır. Portakaldan 4 kat, A vitamini olarak elmadan da 1,5 kat zengindir.

Guava;

Solunumu rahatlatıyor ve nefesi açıyor.

Göğüs büyütme etkisi olan bir meyve olarak biliniyor.

Yüksek oranda diet lifleri,A,C,B1,B2,B3 vitamini,folik asit,potasyum,manganez,bakır bulunduran,antioksidan bakımından zengin

-Vücudu koruyup,kalp rahatsızlıkları,kanser,diyabet,bulaşıcı özellikte hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılır.

-İçerisinde bulunan likopen sayesinde erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi test edilmiştir.

-Potasyum,çözülebilir lif açısından zengin olması ile kolestrol ve tansiyonun dengelenmesine kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

-Pektin ve potasyum içeriği ile ishal tedavisinde de kullanılır.