GTO Başkanı Bartık:

GTO Başkanı Bartık:

"Şanlıurfa, İstanbul ve Hatay’ın ardından en fazla Suriyeli barından şehir olarak dikkat çeken Gaziantep’te, Suriyelilere yönelik bütün hizmetler eksiksiz verilmektedir"

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, "Şanlıurfa, İstanbul ve Hatay’ın ardından en fazla Suriyeli barından şehir olarak dikkat çeken Gaziantep’te, Suriyelilere yönelik bütün hizmetler eksiksiz verilmektedir." dedi.

GTO'da "Geçici Koruma Altındaki Yabancılar İçin Çalışma İzni Bilgilendirme Konferansı" düzenlendi.

Bartık, burada yaptığı konuşmada, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin ikinci vatanlarının Türkiye olduğunu söyledi.

Hem Türkiye Cumhuriyeti devletinin hem de sivil toplum kuruluşlarının bu insanlara destek olmak için seferber olduğunu dile getiren Bartık, şöyle devam etti:

"Türkiye'de doğan çocukların doğum yeri Gaziantep oldu. Evlenenlerin düğünleri yine bu şehirde oldu. Yıllarını burada geçiren Suriyeliler yavaş yavaş yaşadıkları bölgelere alıştı. Bu süreçte Türk halkı misafirperverliğini ziyadesiyle gösterdi, göstermeye de devam ediyor. Ancak, 'bülbülü altın kafese de koysanız ille de vatan ille de vatan' dermiş. Bu nedenle Suriyeliler için yapılacak en önemli iş, Suriye’de huzurun tesis edilmesidir. Suriye'de savaş bittiğinde bu insanların büyük bölümü ülkelerine dönecektir. Suriyelilerin ikinci vatanı ise Türkiye oldu. Bu insanlar Türkiye’yi ve Türk insanını her zaman şükranla anacaktır. Türkiye 3 milyonun üzerinde Suriyeliyi geçici koruma altına aldı. Toplamda Gaziantep'te yaşayan Suriyeli sayısı 359 bin 305 oldu. Bu da yerli nüfusun yüzde 14,24’üne tekabül ediyor. Şanlıurfa, İstanbul ve Hatay’ın ardından en fazla Suriyeli barından şehir olarak dikkat çeken Gaziantep’te, Suriyelilere yönelik bütün hizmetler eksiksiz verilmektedir."

Kentte Suriyelilerin işçi olarak çalıştıkları gibi iş hayatına atılarak şirketler de kurduklarını belirten Bartık, GTO'ya kayıtlı Suriyeli firma sayısının savaş öncesi 15 iken bugün 738’e ulaştığını ifade etti.

Bartık, "Suriyeli üye sayımız her geçen gün artıyor. Bu firmaların temsilcileriyle bu yılın başında bir araya geldik. Şirketlerin çalışma alanları ve yaptıkları işlere ilişkin detaylı bilgi aldık. Toplantı neticesinde oda bünyesinde Suriye Masası kurmaya karar verdik. Bu kapsamda Suriyeli bir personeli işe aldık. Bu arkadaşımız oda ile Suriyeli firmalar arasında bir anlamda köprü görevi görüyor. Suriyeli şirketler artık odayı daha fazla sahiplenmeye ve aidiyet duymaya başladı." dedi.

Konferansa katılan Birleşmiş Milletler temsilciliğinden katılımcılar da yabancıların çalışma şartlarına ilişkin bilgilendirme yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler