"Grup Tillo" konser verdi

"Grup Tillo" konser verdi

Grup Tillo, "Divan-ı Hani" albümünü Üsküdar Belediyesince düzenlenen konserle tanıttı- Grubun kurucusu Kadaş:- "Ahmed-i Hani'nin Türkçe eser yazdığını bilen yoktu. Albümü hazırlarken yaptığımız araştırmalarda, bütün divan kitaplarına baktık ve 'Tevekkül S

İSTANBUL (AA) - Grup Tillo, Üsküdar Belediyesince düzenlenen konserle sevenleriyle buluştu.

Mustafa Kadaş, Celal İnan, Veysi Atadan ve Kasım Aslan'dan oluşan Grup Tillo'nun yeni çıkan "Divan-ı Hani" albümünün tanıtımı için düzenlenen konser Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Konser öncesi dinleyicilere iftar verildi.

Albüm hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Grup Tillo'nun kurucusu Mustafa Kadaş, albümde yer alan eserlere şarkı ve türkü demenin yanlış olacağına dikkati çekerek, "Biz bu eserlere 'stran' diyoruz. Yaşanan olayları anlatan hikaye anlamına geliyor." dedi.

Kadaş, albümde 8 adet eserin bulunduğunu aktararak, eserlerin sözlerinin 17. yüzyılda yaşamış Kürt edebiyatçı Ahmed-i Hani'ye, bestelerinin ise kendilerine ait olduğunu kaydetti.

Ahmed-i Hani'nin türbesinin Doğu Beyazıt'ta olduğuna dikkati çeken Kadaş, şunları söyledi:

"Ahmed-i Hani, büyük bir şair aynı zamanda hak aşığı, mütedeyyin de bir müderris. Bir de eserlerinde kardeşlik vurgusunu işlemiş birisi. Türk-Kürt kardeşliğine destek vermiş, destek veren beylere de şiirler yazmış bir kişi. Şiirlerinde birleştirici, bütünleştirici olan, sevgiye, muhabbete önem veren biri."

Kadaş, Ahmed-i Hani'nin Kürtçe şiirler yazan bir şair olarak bilindiğini hatırlatarak, "Ahmed-i Hani'nin Türkçe eser yazdığını ise bilen yoktu. Albümü hazırlarken yaptığımız araştırmalarda, bütün divan kitaplarına baktık ve 'Tevekkül Siperimdir' adlı Türkçe yazdığı bir eser bulduk. Eseri besteledik." diye konuştu.

Eserin Ahmed-i Hani tarafından Osmanlı Türkçesi olarak kaleme alındığı bilgisini veren Kadaş, eseri orijinal sözleriyle bestelediklerini ve seslendirdiklerini ifade etti.

Kadaş, her zaman Türk ve Kürt halklarının kardeşliğini öne çıkaran eserlere öncelik verdiklerini dile getirerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Son bir aydır doğuda, güneydoğuda gidişat iyidir, daha iyiye gideceğine inanıyorum. Bölgemiz son bir aydır sakin, halk kötülerden yüzünü çevirdi, teveccühü devlete dönüktür. Halk artık onların gerçek yüzünü görmeye başladı, iyi ve kötüyü birbirinden ayırt etmeye başladı."

Ramazan ayında İstanbul'da birçok konser verdiklerine değinen Kadaş, "Doğudan geldik ama konserlerde halkın bizi karşılaması, muhabbeti çok güzel. Kürtçe eserler okuduğumuzda da, sanki Türkçe söylüyormuşuz gibi aynı coşkuyla müziğe eşlik ediyorlar." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :