GRAFİKLİ - Yurt dışındaki Türkler ve gönül coğrafyasıyla kurulan bağ: YTB

GRAFİKLİ - Yurt dışındaki Türkler ve gönül coğrafyasıyla kurulan bağ: YTB

YTB, yurt dışında yaşayan Türklerin kültürel kimliklerinin korunup geliştirilmesine ve yaşadıkları ülkelerde topluma aktif ve saygın şekilde katılmasına yönelik faaliyetler yürütüyor- "Türkiye Bursları" programı Türkiye'yi uluslararası öğrenciler için eği

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), bir yandan yurt dışında yaşayan Türklerin kültürel kimliklerinin korunup geliştirilmesine ve yaşadıkları ülkelerde topluma aktif ve saygın şekilde katılmasına yönelik faaliyetler yürütürken bir yandan da "Türkiye Bursları" gibi programlarla Türkiye'yi uluslararası öğrenciler için eğitim alanında cazibe merkezi haline getiriyor.

YTB, yurt dışındaki yaklaşık 6,5 milyon Türk'ün yaşadıkları ülkelerde tam bir fırsat eşitliğine sahip olarak, içinde bulundukları toplumlara aktif, faydalı ve saygın şekilde katılmalarını hedefleyen faaliyetler yürütüyor.

Yurt dışında yaşayan gençlerin ana dillerini ve kültürlerini muhafaza etmelerini, yaşadıkları ülkelerdeki sosyal ve ekonomik hayata aktif katılmalarını hedefleyen YTB, onların ana vatanlarıyla olan kültürel ve sosyal bağlarının kuvvetlenmesini de öncelikli tutuyor.

Eğitim ve Türkçe, kültürel hareketlilik, insan hakları ve hukuk, aile ve sosyal çalışmalar, iletişim ve savunuculuk, Türkiye'deki hizmetlerin koordinasyonu alanlarındaki çalışmalarıyla YTB, yurt dışındaki vatandaşları ilgilendiren tüm konularda mevcut durumun iyileştirilmesini hedefliyor.

- Eğitim ve Türkçe programları

YTB, "Anadolu Hafta Sonu Okulları Proje Destek Programı" ile yurt dışında yaşayan çocuk ve gençlerin STK'lerin bünyesinde Türkçe, tarih, kültür ve değerler gibi alanlarda eğitim almasını amaçlayan projelere destek oluyor.

"Okul Öncesi Çift Dilli Eğitim Proje Destek Programı" ile yurt dışında yaşayan 0-3 ve 3-6 yaşlarındaki çocukların ana dillerini ve yaşadıkları ülkenin dilini öğrenebilmelerini desteklemek amacıyla anaokulları ve kreşlerde çift dilli eğitim ve oyun grupları oluşturulması da teşvik ediliyor.

Ayrıca, yurt dışında yaşayan çocuklara Türkçe ve Türk kültürünü öğretecek öğretmenlerin yetişmesi için de "Türkçe Öğretici Yetiştirme Programları" açılıyor. Vatandaşların Türkçe kaynaklara erişimlerini kolaylaştırmak için de yurt dışında "Anadolu Okuma Evi projesi" hayata geçiriliyor.

YTB, yurt dışındaki Türklerin akademik hayata katılması ve Türk toplumuna katkı sağlayacak uzmanların yetişmesi amacıyla "Tez ve Araştırma Bursu, Teşvik Bursu, Uzmanlık Bursu" gibi adlar altında "Yurtdışı Vatandaşlar Bursları"nı da veriyor.

- Kültürel hareketlilik programları

YTB, yurt dışındaki gençlere yönelik "Genç Liderler" adıyla 2013'te başlattığı kültürel hareketlilik programlarının sayısını 4'e çıkardı.

Bu çerçevede düzenlenen "Diaspora Gençlik Akademisi" programı ile farklı ülkelerde eğitim ve sosyal alanlarda başarı gösteren Türk gençleri kültür, siyaset ve sosyal hayata ilişkin Türkiye'de iki hafta eğitim görüyor.

YTB yurt dışındaki gençlerin Türkiye'nin tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret etmeleri, tarih ve kültürlerini yakından tanımaları için de "Evliya Çelebi Anadolu Kültür Gezileri"ni düzenliyor.

"Türkiye Stajları" programı ile de yurt dışında yaşayan yükseköğrenim seviyesindeki gençlere mesleki tecrübe edinme fırsatı sunuluyor. Program kapsamında Türkiye'deki kurumlardan birinde 4 hafta staj yapan gençler, Türk kültür ve tarihine ilişkin eğitimler alıyor, çevre illere düzenlenen kültürel gezilere katılıyor.

Ayrıca yurt dışında yaşayan, YTB'nin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iş birliğinde düzenlediği "Gençlik Kampları"na katılan gençler de Türkiye'deki kamplarda okçuluk, kano, rafting, dağ bisikleti, ip parkuru gibi sportif faaliyetlere katılıyor.

- İnsan hakları ve hukuki destek

YTB, yurt dışında yaşayan vatandaşların maruz kaldığı ayrımcı, İslam düşmanı ve ırkçı saldırılara karşı da uluslararası ve ulusal düzeyde farkındalık sağlanmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Mağdurların bu saldırıları polise ve ilgili kuruluşlara zamanında ve doğru şekilde bildirilmesi ve hukuki takibi kolaylaştıracak yardım mekanizmalarının kurulmasına yönelik adımlar da atılıyor.

YTB, yurt dışındaki vatandaşların hukuki talep ve sorunlarının, Türk hukuku, uluslararası hukuk ve bulundukları ülkenin hukuku dikkate alınarak incelenmesine, ilgili vatandaşların ve kamu kurumlarının doğru yönlendirilmesine de yardımcı oluyor.

Yurt dışındaki vatandaşlar mavi kart, askerlik, ikamet, eğitim hakkı, aile hukuku, yabancılar hukuku, hak ihlalleri gibi konulara ilişkin son düzenlemeler hakkında da bilgilendiriliyor.

- Aile ve sosyal çalışmalar ile iletişim faaliyetleri

YTB, yurt dışındaki vatandaşların bireysel ve aileyi ilgilendiren sorunlarını önlemeye ve gidermeye yönelik çalışmalar da yürütülüyor.

Kurum, bilgilendirme ve seminer çalışmalarının yanı sıra yurt dışında yaşayan ve sosyal hizmet ile ilgili bölümlerde okuyan vatandaşlara da uzmanlık bursları veriyor, gençleri insan kaynağı sıkıntısı yaşanan sosyal hizmet bölümlerini okumaya teşvik ediyor.

Vatandaşların problemleri, YTB tarafından düzenlenen, STK ve kanaat önderlerinin de yer aldığı istişare toplantılarında da ele alınıyor.

YTB, kamuoyu ve medya iletişiminde yetkin olabilecek, ırkçılık ve ayrımcılık konularında kamuoyunu doğru dil ve araçlar kullanarak bilgilendirecek insan kaynağı yetiştirilmesi için de "STK Sözcü Eğitim Programı"nı düzenliyor.

"Diaspora İletişim Akademisinin (DİA)" çalışmalarıyla da Türk diasporasına sunulan hizmetlerin daha geniş kitlelere duyurulması ve medya ağının geliştirilmesi amaçlanıyor.

YTB ayrıca, "Hukuk ve İnsan Hakları Eğitim Programı" ile 2012 yılından bu yana 6'sı Türkiye'de, 3'ü Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde olmak üzere 9 ayrı eğitim programıyla dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 450 katılımcıya Türk ve Uluslararası Hukuk konularında eğitim verdi.

- Türkiye'deki hizmetlerin koordinasyonu

Başkanlık tarafından, Yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi, vatandaşların ve mavi kartlıların haklarını etkin kullanması amacıyla çeşitli konularda idari ve yasal düzenleme çalışmaları yürütülüyor.

YTB ayrıca, 2012'de yapılan düzenlemeyle vatandaşların bulundukları ülkede oy kullanma imkanına sahip olmasının ardından, seçim dönemlerinde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt ve oy kullanma işlemlerine ilişkin çeşitli bilgilendirme kampanyaları yapıyor.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar için hazırlanan "Cep Rehberi" akıllı telefon uygulamasıyla da vatandaşlara seçim, pasaport, gümrük, trafik, sağlık, emeklilik, eğitim, askerlik, vergi, tapu, nüfus, adalet, mavi kart gibi konularda bilgi veriliyor.

- Uluslararası Öğrenciler

Türkiye’nin 1992'de "Büyük Öğrenci Projesi" olarak başlattığı, 2012'den itibaren de YTB koordinesinde "Türkiye Bursları" olarak devam eden proje sayesinde dünyanın birçok ülkesinden öğrenci, Türkiye'de öğrenim gördükten sonra ülkesine dönerek hem kendi insanlarına hizmet ediyor hem de Türkiye ile ülkesi arasında dostluk köprüsü kuruyor.

Türkiye'de lisans, yüksek lisans, doktora ve bilimsel araştırma yapan yabancı öğrencilere verilen Türkiye Burslarına, öğrencilerin Türkçe öğrenimi, barınma ve beslenme ihtiyaçları, sağlık sigortaları, aylık cep harçlıkları ile Türkiye'ye ilk geliş ve mezun olduktan sonra ülkelerine dönüş yol masrafları da dahil.

Geçen yıl 164 ülkeden 138 bin başvuru alan "Türkiye Bursları"ndan 160 ülkeden 17 bin 500 yabancı öğrenci yararlanıyor.

- Türkiye Mezunları

Türkiye Bursları ile lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi görerek ülkelerine dönen mezunlar arasındaki iletişim ise "mezun buluşmaları" programlarıyla geliştiriliyor.

Gönül elçileri olarak ülkeleriyle Türkiye arasında köprü kuran "Türkiye Mezunları"nın, 160 ülkede 150 bine yakın üyesi bulunuyor. Birçoğu ülkesinde önemli konumlara gelmiş bürokrat, iş adamı, gazeteci, akademisyen ve siyasetçi olan Türkiye Mezunları, kendi ülkeleri ile Türkiye arasındaki dostluk ve iş birliğinin güçlenmesinde büyük rol oynuyor.

- Kardeş topluluklar

YTB, tarihi, dini, siyasi, coğrafi ve kültürel özellikleriyle dünyanın muhtelif bölgelerinde yaşayan ve Türkiye ile doğrudan vatandaşlık bağı bulunmayan ancak Türkiye ile köklü ilişkileri ve derin bağları bulunan kardeş topluluklara yönelik faaliyetlerini de sürdürüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :