GRAFİKLİ - Trump karşıtı ünlüler söylemlerini yumuşattı

GRAFİKLİ - Trump karşıtı ünlüler söylemlerini yumuşattı

ABD seçimlerini sürpriz bir sonuçla Trump'ın kazanmasının ardından siyaset ve sanat dünyasındaki ünlüler bu gerçeğe alışmaya çalışıyor- Florida Valisi Bush: "Başkanımız olarak Trump'a dua edeceğim"- "Trump seçilirse ülkeyi terk ederim" diyen pop şarkıcısı

NEW YORK (AA) - MUSTAFA KELEŞ - BETÜL YÜRÜK - Donald Trump'ın 45. ABD başkanı olarak seçilmesinin ardından birçok siyasetçi ve sanatçı Trump karşıtı görüşlerini yumuşatarak uzlaşı mesajı verdi. Bazıları ise Trump'ın vadettiği politikaları hayata geçirmesini engellemek için mücadeleye devam edeceğini bildirdi.

Trump'ın kampanya döneminde göçmenler, azınlıklar, kadınlar, Müslümanlar, Hispanikler gibi birçok kesimi endişeye sevk eden açıklamaları ve cinsel saldırı iddiaları nedeniyle aralarına mesafeye koyan Cumhuriyetçi Parti önde gelenleri, pozisyonlarını yumuşatıyor.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kampanya boyunca eleştirdiği Trump'a oy vermediğini duyurdu. Ardından yaptığı açıklamada ise Trump'ı kutlayıp işbirliği yapacaklarını belirterek, "Şimdi yönetmemiz gereken bir ülke var. Birçok sınama bizi bekliyor. Başkanlığa seçilen Trump'a yardımcı olacağız." ifadelerini kullandı.

Kampanya döneminde Trump'ı göçmenler ve kadınlara yönelik sözleri nedeniyle eleştiren ve destek vermekten kaçınan Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da önceki pozisyonundan geri adım attı. Bu seçimi "Hayatının en inanılmaz seçimi" olarak nitelendiren Ryan, "Donald Trump, kimsenin duyamadığını duydu ve hiç kimsenin ulaşamadığı biçimde insanlara ulaştı." dedi.

Trump'ın rakiplerinden eski Florida Valisi Jeb Bush da Trump'ın zaferini kutlayarak "Başkanımız olarak Trump'a dua edeceğim." dedi.

Cumhuriyetçi Parti'den 2012'de başkan adayı olan ve Trump'ın politikalarının ekonomik krize neden olacağını savunan Mitt Romney de Trump'a elini uzattı.

Romney, "Hakkıyla seçilen başkanımıza en iyi dileklerimi sunuyorum. Zafer konuşmasının, onun rehberi olmasını ve partimizin amaçlarını devam ettirmesini umuyorum." diye konuştu.

- "Üzgünüm ama Amerika bu"

Seçim sonuçlarını yanlış tahmin eden ve açıkça Hillary Clinton'ı destekleyen birçok medya kuruluşu da seçim sonuçlarının şokunu atlatmaya çalışıyor.

Hem desteklediği adayın kazanamaması hem de tutmayan tahminler nedeniyle eleştirilen New York Times gazetesinde öz eleştiri içeren makalede, bu kadar teknoloji ve sofistike modelleme sistemlerine rağmen gazetelerin hikayenin gerisinde kaldığı itiraf edildi.

"Gazeteler yine hem haberin hem de ülkenin gerisinde kaldı." ifadesi kullanılan makalede, rakamların, gazete ve televizyon merkezlerindeki büyük odalarda yapılan analizlerin hikayeyi ıskaladığı yazıldı.

Makalede, "Gazeteciler içlerinden geçen sonucu gösterdiği için anketleri sorgulamadı. Trump milyonlarca yıl da olsa kazanamaz zannettiler. Trump taraftarlarını, gerçekle irtibatını koparan kişiler olarak tasvir ettiler. Sonunda bunun tam tersi olduğu görüldü." ifadesine yer verildi.

Washington Post gazetesinde "Benim Amerikam bu değil demeyi bırakın. Üzgünüm ama Amerika bu." başlığıyla çıkan Monica Hesse imzalı makalede, sonuçların halkın seçimi olduğu vurgulandı.

"Birçoklarımızın yaşamayı istediği bir durum değildi." ifadelerini kullanan Hesse, Clinton'ın kampanyasını, Trump'ın savunduğu değerlerin "ABD'yi temsil etmediği ve ABD'nin bundan daha iyi olduğu" düşüncesi üzerine kurduğunu ancak bunun başarısız olduğunu belirtti.

Hesse, "Ya Amerika gerçekten bundan daha iyi değilse. Ya gerçek Amerika buysa?" ifadelerini kullandı.

- Sanatçılardan "mücadeleye devam" çağrısı

Trump'ın seçilmesiyle hayal kırıklığına uğrayan ünlü sanatçı Madonna, New York'taki Trump karşıtı gösterilerin videosunu yayınladı. Videoda yüzlerce göstericinin "Benim başkanım değil." diye bağırdığı duyuluyor.

Katy Perry ise yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle Twitter hesabını kararttı. Ünlü şarkıcı, "Oturmayın, ağlamayın, hareket edin. Biz nefretin esir alacağı bir ulus değiliz." ifadelerini kullandı.

Sanatçı ve televizyoncu Seth MacFarlane de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bazıları Bush'u sevmezdi, bazıları ise Obama'yı. Ancak bu defa farklı. Birçok kişi korkuyor, bu yeni bir şey." dedi.

Oyuncu Jennifer Lawrence de seçim sonuçları nedeniyle yaşadığı üzüntüyü paylaşarak "Kimseyi suçlamamalıyız. Sokaklarda gösteri yapmamalıyız. Bundan sonra ne yapabileceğimize odaklanmalıyız. Çünkü geçmişi değiştiremeyiz." dedi.

Kampanya döneminde Hillary Clinton'ı destekleyen NBA yıldızı LeBron James, seçimlerin Trump'ın kazanmasının ardından mücadeleye devam çağrısı yapan ünlülerden oldu.

Trump'ın siyahlar, azınlıklar, Müslümanlar, kadınlar ve göçmenler konusundaki açıklamalarını eleştiren James, "İnancınızı hiç kaybetmeyin. Kadınlar ve azınlıklar, bu bir son değil sadece hep birlikte üzerinden gelebileceğimiz zorlu bir engel." dedi.

- De Niro, Trump'a yumruk kararını askıya aldı

Ünlü aktör Robert De Niro, ABC televizyonunda Jimmy Kimmel'ın sunduğu talk şov programında Trump'a hala yumruk atmak isteyip istemediği sorulduğunda, "Başkan olduğu için şimdi yumruk atamam, bu mevkiye saygı duymak zorundayım. Neler yapacağını bekleyip göreceğiz. Pek çok kişi üzgün ve birçok yerde protesto ediyorlar." yanıtını verdi.

Ünlü yazar Stephen King, seçim sonuçlarının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Artık bir süre siyaset, kitap tavsiyesi ya da eğlenceli köpek resimleri yok. Dükkanı kapatıyorum." ifadelerini kullandı.

- Bazı ünlüler sineye çekti

"Trump seçilirse ülkeyi terk ederim" diyen pop şarkıcısı Miley Cyrus ise Trump'ın başkan seçilmesinin ardından "Trump'ın bizi kabul etmesini istiyorsak, onun başkanlığını, ülkeyi birleştirme ve Amerika'yı tekrar büyük yapma sözünü kabullenmeliyiz." dedi.

ABD'nin 45. başkanının kadın olması için Clinton'a destek veren Harry Potter filmleriyle ünlenen oyuncu ve BM İyi Niyet Elçisi Emma Watson ise "İnandığım değerler için bundan sonra daha fazla mücadele edeceğim." mesajını verdi.

Trump'ı açıkça destekleyen az sayıdaki ünlüden birisi olan rap şarkıcısı Azealia Banks de desteklediği adayın kazanmasının ardından sosyal medya hesabındaki paylaşımında "Çok rahatladım. Trump'ı desteklediğim için birçok saçmalıkla mücadele etmek zorunda kaldım. Liberal medyayı yendik." ifadelerine yer verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler