GRAFİKLİ - Ticarette kadının payı artıyor

GRAFİKLİ - Ticarette kadının payı artıyor

Türkiye'de son 5 yılda kadın esnaf sayısı yüzde 35 artarak 257 bine ulaştı- Kadın oranının en yüksek olduğu meslek dalı ise yüzde 85 ile güzellik salonu işletmeciliği oldu- İstanbul en fazla kadın esnafın bulunduğu il olurken, en düşük sayı Bayburt'ta gör

ANKARA (AA) - HÜSEYİN KARATEPE / AYŞENUR SAĞLAM - Türkiye'de kadın esnaf sayısı son 5 yılda yüzde 35 artarak 250 bini aştı. Kadın oranının en yüksek olduğu meslek dalı ise yüzde 85 ile güzellik salonu işletmeciliği oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı araştırma, Türkiye'de kadınların ticari hayattaki durumuna ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Çalışmaya göre, Türkiye'de 2013'te 1 milyon 507 bin 563 esnaf bulunurken, bu rakam bu yıl itibarıyla yüzde 12 artarak 1 milyon 689 bin 927'ye ulaştı.

Aynı dönemde kadın esnaf sayısı yaklaşık yüzde 35 artarak, 190 bin 832'den 256 bin 992'ye yükselirken, toplam esnafların içindeki kadınların payı ise yüzde 12,7'den yüzde 15'e ulaştı.

- Kadın esnaf en çok İstanbul, en az Bayburt'ta

Söz konusu dönemde, 31 bin 73 ile İstanbul en fazla kadın esnafların bulunduğu il olurken, bu ili 21 bin 761 ile İzmir, 13 bin 587 ile de Ankara takip etti.

En az kadın esnafın bulunduğu il ise 102 ile Bayburt oldu.

Sonuçlara göre, kadın esnaf ve sanatkar oranının en fazla olduğu meslek dalı, yüzde 84,4 ile (4 bin 665) güzellik salonu işletmeciliği oldu. Bunu yüzde 72,5 ile kreş ve gündüz bakımevi işletmeciliği, yüzde 65,7 ile kadın kuaför işletmeciliği, yüzde 63,4 ile alternatif tedavi merkezlerinin işletilmesi izledi. Tercüme faaliyetlerinde bulunan kadın esnafların oranı ise yüzde 50 olarak kayıtlara geçti.

- "Kadınlar iş hayatına daha fazla dahil olmalı"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de girişimci kadın sayısının artırılmasına yönelik önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Tüfenkci, sürdürülebilir kalkınmayı sağlama konusunda kadınların iş hayatına daha fazla dahil olması gerektiğine işaret etti. Tüfenkci, "Türkiye'de ticaretin hızlı ve güvenilir yapılması noktasında kadın esnaflarımız önemli rol oynuyor. Ülkemizde dünyaya örnek olmuş bir çok kadın girişimcimiz bulunuyor. Hükümet olarak her alanda olduğu gibi kadınlarımıza destek vermeyi sürdüreceğiz. Bu noktada kadınlarımızın iktisadi hayatta daha fazla yer almalarını için gerekli adımları atıyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler