GRAFİKLİ - PYD/PKK, Suriye'deki Kürt muhalefetine kilit vurdu

GRAFİKLİ - PYD/PKK, Suriye'deki Kürt muhalefetine kilit vurdu

Terör örgütü PYD/PKK, son 1,5 ay içinde Suriye'nin kuzeyinde muhalif Kürt siyasi partileri ve derneklerinin 54 ofisini kapattı- Örgüt, dün ENKS'nin yeniden açtığı bir ofisi aynı gün içinde mühürledi - PYD/PKK'nın kapattığı ofislerin 40'ı ENKS'ye ait- ENKS

HASEKE/ANKARA (AA) - MUHAMMED MİSTO/ SELEN TEMİZER - Terör örgütü PYD/PKK, Suriye'nin kuzeyinde kontrolündeki alanlarda faaliyet gösteren muhalif Kürt siyasi parti ve derneklerin etkinliklerini engellemek için ofisleri kapatma yoluna başvurdu. Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) 1,5 aydan sonra yeniden açtığı Kamışlı ofisi de aynı gün içinde mühürlendi.

PYD/PKK, kendisine muhalif Kürt oluşumların sahadaki fiziki varlığını yok etmeyi amaçlarken, "kendisinden izin alma gerekliliği" bahanesini öne sürüyor.

AA muhabirinin Haseke'deki kaynaklarından derlediği bilgilere göre, geçen ay başından bu yana terör örgütü PYD/PKK, kontrolündeki alanlarda faaliyet gösteren farklı Kürt siyasi parti ve derneklerine ait 54 ofisi kapattı.

Kapatılan 54 ofisten 14'ü doğrudan ENKS ofisi olarak faaliyetteydi.

Ofislerin 26'sı ise ENKS çatısı altındaki siyasi parti ve derneklerden oluşuyor.

Terör örgütü PYD/PKK'nın kilit vurduğu geri kalan 14 ofis de farklı Kürt parti ve derneklerine ait.

-ENKS'ye bağlı olanlar

Terör örgütü, ENKS'ye bağlı Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'ne (S-KDP) ait 12, Suriye Kürt Birlik Partisi'ne (Yekiti) ait 6 ve Reform Partisi ile Eşitlik Partisi'ne ait birer ofisin faaliyeti durdurdu.

ENKS'ye bağlı Kürt Gençlik Hareketi'nin 2, Suriye Kürdistan Kadınları Birliği'nin 1 ve Kürdistan Öğrenci Demokratik Birliği'nin 3 ofisi kapatıldı.

Terör örgütü PYD/PKK, 4 Mart'tan bu yana birkaç defa Haseke ili başta olmak üzere, Halep'in Afrin ve Kobani (Ayn el-Arab) ilçelerindeki S-KDP ve Yekiti ofislerine saldırı düzenlemişti.

- ENKS dışındaki teşkilatlar

PYD/PKK, ENKS dışındaki kuruluşları da susturdu.

Suriye İlerici Kürt Demokratik Partisi'nin 8 ofisine, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Suriye temsilciliğine mühür vurdu.

Cegerhun Sanat ve Kültür Merkezi, Resulayn Sivil Toplum Merkezi, Kolşina Derneği ve Asuri Demokratik Örgütü'nün 2 ofisi PYD/PKK'nın kapattığı dernekler arasında.

- "Kandil'in doğrudan emri"

ENKS'nin IKBY Temsilcisi Halit Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD/PKK'nın kendisine muhalif gördüğü kuruluşları ortadan kaldırmasının, "Kandil'in doğrudan emri" olduğunu söyledi.

Ali, "PYD'nin ofislerimizi kapatmasının asıl sebebi, ENKS'ye bağlı Peşmerge güçlerinin Irak sınırındaki Sincar bölgesinde sayılarının artıp güçlenmesidir." dedi.

PYD/PKK'nın Kürt halkı tarafından desteklenmediğini vurgulayan Ali, "PYD'nin zaten siyasi muhalif gruplara karşı pervasızca muameleleri ve insanlara ahlaksızca davranışları var. Ayrıca toplum değerlerine aykırı davranıyor." dedi.

- Açılan ofisi yeniden kapattı

AA muhabirinin Kamışlı'daki kaynaklardan aldığı bilgiye göre, dün ilçede tekrar açılan ENKS ofisi, saatler sonra PYD/PKK'lılarca basıldı. S-KDP'nin bölgesel komite üyesi Azad Abdurrahman'ı darp ederek tutuklayan militanlar, ofisi yeniden mühürledi.

ENKS yetkilisi Ali, AA'ya yaptığı açıklamada dün, "Faaliyet göstermek için onlardan (PYD) asla izin almayacağız. Tüm baskılara rağmen dün Kamışlı'daki ENKS ofisini tekrar açtık." demişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :