GRAFİKLİ - PKK, şehirde ve kırsalda güvenlik güçlerinin kıskacında

GRAFİKLİ - PKK, şehirde ve kırsalda güvenlik güçlerinin kıskacında

Eylemleriyle dünyanın en acımasız terör örgütleri listesinde ilk sıralarda yer alan PKK'ya, Türkiye'de güvenlik güçlerince son bir ayda gerçekleştirilen operasyonlarla kırsalda ve şehir merkezlerinde göz açtırılmadı- Jandarma ve emniyet unsurlarınca olums

DİYARBAKIR (AA) - Türkiye'de yaşamı hiçe sayan ve hedef tanımayan saldırılar gerçekleştiren terör örgütü PKK'ya, güvenlik güçlerince son bir ayda hem kırsal hem de şehir merkezlerinde düzenlenen operasyonlarda büyük darbe vuruldu.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, hedef gözetmeden gerçekleştirdiği hain saldırılarla dünyanın en acımasız terör örgütleri listesinde ilk sıralarda yer alan PKK'ya karşı kırsalda ve şehirlerde mücadeleyi kararlılıkla sürdüren güvenlik güçleri, aynı zamanda örgütün işbirlikçilerini yakalamaya, önemli gelir kaynaklarını engellemeye yönelik de çalışmalar yürütüyor.

Bu kapsamda Türkiye'de 15 Şubat-17 Mart 2017 tarihlerinde güvenlik güçlerince hem şehir merkezlerinde hem de kırsalda yürütülen başarılı operasyonlarda terör örgütü PKK'ya büyük darbe vuruldu.
Kırsalda olumsuz hava şartlarına rağmen gerçekleştirilen, jandarma ve emniyet unsurları ile güvenlik korucularının katılımıyla düzenlenen hava destekli operasyonlara binlerce güvenlik personeli katılırken, bir ayda 66 PKK'lı etkisiz hale getirildi, 91 terörist yakalandı.
Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında güvenlik güçlerince İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 45 ilde çok sayıda operasyon yapıldı.
Operasyonlarda gözaltına alınan bin 111 şüpheliden, aralarında HDP ve DBP yöneticileri ile ABD Adana Konsolosluğunda tercüman olarak görev yaptığı belirlenen Hamza U'nun da bulunduğu 237'si tutuklandı, söz konusu şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda silah, mühimmat ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.
PKK'ya yönelik kararlı operasyonlarda terör örgütünün üslenmesine geçit verilmezken, uyuşturucu ve kaçak sigara gibi finans kaynaklarına büyük darbe vuruldu, teröristlerin bahar aylarında gerçekleştirmesi muhtemel birçok saldırı da önlenmiş oldu.
- Karayılan'ın korumalığını yapan terörist etkisiz hale getirildi

Mardin'in Ömerli, Artuklu ve Nusaybin ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından terör örgütü PKK'ya yönelik başlatılan "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Sezer Aydemir Operasyonu"nda, biri terör örgütü PKK'nın elebaşılarından Murat Karayılan'ın korumalığını yapan, 4'ü sözde bölge sorumlusu 10 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi, sığınak, barınak ve depolarda 20 el yapımı patlayıcı düzeneği, 12 elektrikli fünye, roketatar, 30'a yakın uzun namlulu silah, çok sayıda el yapımı patlayıcı, kanas, biksi ile çok sayıda mühimmat, örgütsel doküman ve yaşam malzemesi bulundu.

Nusaybin ilçesinde çıkan çatışmada etkisiz hale getirilen örgüt mensuplarından 2'sinin PKK'nın sözde Türkiye sorumlularından "Behzat" ve yardımcısı "Rojhat" kod adlı teröristler oldukları, bu teröristlerin batı illerinde düzenlenen terör saldırılarını organize ettikleri, asker ve polis noktalarında saldırı için keşif yaptıkları tespit edildi.

"Behzat" kod adlı teröristin, terör örgütü PKK'nın elebaşılarından Murat Karayılan'ın yakın korumalığını yaptığı, en güvendiği isimlerin başında yer aldığı belirlendi.

- Viranşehir'deki bombalı saldırının talimatını vermiş

Nusaybin'de etkisiz hale getirilen terör örgütü PKK'nın 2 üst düzey mensubundan "Soro" kod adlı Salih Kaplan'ın sözde Mardin eyalet sorumlusu olduğu ve İçişleri Bakanlığının aranan teröristler listesinde "mavi" kategoride yer aldığı, bölgedeki saldırların talimatını verdiği, batı illerine kırsaldan gelen teröristleri yönlendirdiği ve patlayıcılar gönderdiği, son olarak Viranşehir'deki Savcılar Sitesi'ne bomba yüklü araçla yapılan terör saldırısının talimatını verdiği ortaya çıktı.

Etkisiz hale getirilen "Zinnarin" kod adlı Hacire Tanhan'ın ise Kaplan'ın yardımcısı ve sözde Ömeryan bölge sorumlusu, ayrıca terör örgütü PKK'nın sözde Sivil Savunma Birlikleri (YPS) sorumlusu olduğu tespit edildi.

Etkisiz hale getirilen iki teröristin üzerlerinde 4 bin 600 dolar, bulundukları sığınakta da yaklaşık 10 kilogram esrar ele geçirildi.

Operasyonda aralarında Koruköy muhtarının da bulunduğu 60 kişi hakkında adli işlem yapıldı.

- Terör örgütünün Akdeniz yapılanması çökertildi

Adana'nın Çukurova ilçesinde PKK'nın şehir yapılanmalarına yönelik operasyonlarda, Adana Valiliğine bombalı araçla düzenlenen terör saldırısıyla ilgili soruşturma doğrultusunda tutuklanan PKK'nın sözde Akdeniz metropol sorumlusu "Halo Dayı" kod adlı Eyüp Ç'nin de aralarında bulunduğu terör örgütünün 81 kişilik Akdeniz yapılanması çökertildi.

Bu kapsamda toprağa gömülü 10 kilogram C4 patlayıcı, biksi, 4 kalaşnikof, makineli tabanca ve bunlara ait bin 760 mermi, 33 el bombası ve 12 ateşleme fünyesi ele geçirildi.

Örgütün sözde Akdeniz yapılanmasının Adana'daki patlamayı planladığı, Kayseri'de 17 Aralık 2016'da çarşı iznine çıkan askerlere yönelik terör saldırısında da patlayıcıları temin ettiği ortaya çıkarıldı. Eyüp Ç'nin Adana'da 6 polisin şehit olduğu saldırının da talimatını verdiği iddia edildi.

Eyüp Ç'nin, Mardin'in Nusaybin ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda ölü ele geçirilen örgütün üst düzey iki mensubundan "Behzat" kod adlı teröristten talimat aldığı belirlendi.

- ABD Adana Konsolosluğunda görevli tercüman tutuklandı

ABD Adana Konsolosluğunda tercüman olarak görev yaptığı belirlenen, terör örgütü PKK'nın sözde üst düzey sorumlusu "Behzat" kod adlı teröristin Mardin'de etkisiz hale getirilmesinin ardından bölgeye giderek halkı provokatif eylemlerle yönlendirmeye çalıştığı iddia edilen Hamza U, Mardin Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Adana'da düzenlenen operasyonda konsolosluktan çıktığı sırada gözaltına alındı.

Evinde yapılan aramada 21 adet bir dolarlık banknot ele geçirilen Hamza U, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

- Portakal bahçesinde 80 kilogram patlayıcı bulundu

Mardin'in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK'nın üst düzey iki mensubunun etkisiz hale getirildiği operasyonda bulunan dökümanlardan yola çıkan polis ekipleri, Mersin'in merkez Akdeniz ilçesinde portakal bahçesinde 80 kilo plastik patlayıcı ile 2 el bombası, 4 fünye ve bir ateşleyici düzenek ele geçirdi.

Kentteki operasyonlarda 24 kilo 545 gram patlayıcı madde ve 126 litre sıvı patlayıcı, 4 kalaşnikof ve mühimmat da toprağa gömülü halde bulundu.

- Lice ve Genç'te 7 bini aşkın personelle operasyon

Terör örgütü PKK'ya yönelik Diyarbakır'ın Lice ilçesinde "Bayrak-41 Şehit Jandarma Astsubay Tolga Topçuoğlu", Bingöl'ün Genç ilçesinde ise "Şehit Binbaşı Turgay Çelik" adıyla eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi.

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı ile Bingöl 49. Komando Tugay Komutanlığı emir komutasında 7 bini aşkın güvenlik personelinin katılımıyla düzenlenen, Sikorsky, hava taarruz ve insansız hava araçlarının destek verdiği operasyona karadan da 33'ü kobra olmak üzere 100'ü aşkın araç katılıyor.

Olumsuz hava şartlarına rağmen yürütülen hava destekli operasyonda 8'i Lice'de 19 terörist silah ve teçhizatlarıyla etkisiz hale getirildi, bir terörist ile 2 işbirlikçi yakalandı.

Etkisiz hale getirilen örgüt mensupları arasında İçişleri Bakanlığının aranan teröristler listesinde "yeşil kategori"de bulunan "Erhan Siser" kod adlı Edip Yetüt de yer aldı.

Terörist Yetüt'ün 8'i "silahlı terör örgütüne üye olma", 7'si "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma", 2'si "kasten öldürme", 4'ü "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" olmak üzere çok sayıda suçtan arama kaydı bulunduğu, kriminal inceleme raporlarına göre Diyarbakır'da 7 el yapımı patlayıcı ve mayın patlaması olayının faili olduğu tespit edildi.

- Saldırılarda kullanılmak üzere 7 araç ele geçirildi
Bir askerin şehit düştüğü operasyonda, 3 M-16 piyade tüfeği, kanas, 6 uzun namlulu silah, iki tabanca, 10 kalaşnikof, bir Dragunov keskin nişancı tüfeği, biksi makineli tüfek, 38 şarjör, 12 el bombası, bin 91 muhtelif fişek, 3 tabanca, boş havan mühimmatı, 4 uçaksavar mühimmatı kovanı ile çok sayıda mühimmat, yaşam malzemesi ele geçirildi, terör örgütünün finans kaynaklarından uyuşturucuya yönelik narkoterörizmle mücadele kapsamında 9 günde dedektör köpeklerin de kullanıldığı aramalarda 3,5 ton uyuşturucu ele geçirildi.

Söz konusu bölgelerde güvenlik güçlerince tespit edilen, teröristlerce 925 kilogram amonyum nitrat ve alüminyum tozu kullanılarak tuzaklanan 9 el yapımı patlayıcı düzeneği ile 31 mutfak tüpü imha edildi.

Teröristlerce bombalı saldırılarda kullanılmak üzere gasbedilmiş sahte plakalı 7 aracın bulunduğu operasyonda, teröristlere ait 47 sığınak, 10 barınak ve 13 mevzi kullanılamaz hale getirildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerince bazı adreslere düzenlenen operasyonda aralarında İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici'nin de bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı.

Kentte bir mobilya atölyesinde yapılan aramada ise bazaların içine gizlenmiş 80 kilogram "PETN" tipi patlayıcı ele geçirildi.

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın "İl Kent Meclisi" yapılanmasına yönelik operasyonda haklarında yakalama kararı çıkarılan 34 şüpheliden 19'u gözaltına alındı.

- Hakkari

Hakkari kırsalında son bir ayda düzenlenen operasyonlarda 19 terörist etkisiz hale getirildi.

Terör örgütünün sözde üst düzey sorumlusundan aldığı talimatla kentte suikast hazırlığı yaptığı belirlenen C.K. ve güvenlik güçlerine silahlı saldırıda bulunan terörist grubunda sözde sorumlu düzeyde olan E.Ş. yakalandı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çukur kazıp barikat kuran teröristlere yönelik geçen yıl yürütülen operasyonlarda çaydanlıklara patlayıcı yerleştirirken görüntüleri medyaya yansıyan ve 3'ü güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada etkisiz hale getirilen 4 PKK'lıdan Muhammet G. yakalandı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde vatandaşların jandarmaya ihbarı sonucu kayalık bölgede toprağa gömülü 500 kilogramlık 6 el yapımı patlayıcı ele geçirildi.

Hakkari'de düzenlenen operasyonda bombalı saldırıda kullanılmak üzere PKK'lı teröristlerce gasbedilen araç, 15 kalaşnikof, uzun namlulu silah, 2 tüfek, tabanca, 3 dinamit, 4 el yapımı patlayıcı, 10 elektrikli fünye, 80 metre saniyeli kablo, el yapımı patlayıcı tuzaklamada kullanılan 450 metre kablo, 9 bin 174 uçaksavar mermisi, patlayıcı yapımında kullanılan 15 tüp, 2 el telsizi, kalaşnikoflara ait mühimmat, 5 RPG-7 roket, 6 roket sevk fişeği, frekans sağlayıcı uydu alıcısı, uydu telefonu ile çok sayıda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Operasyonlarda gözaltına alınan 8 şüpheliden 5'i tutuklandı.

Şırnak'ın Uludere ilçesi Gürvil bölgesinde 3 PKK'lı etkisiz hale getirildi.

- Bitlis

Bitlis merkezi ve ilçelerindeki operasyonlarda, Sehi Ormanları bölgesinde 10 terörist etkisiz hale getirildi, 2 terörist sağ yakalandı.

Operasyonda bölgede yapılan arazi aramasında tespit edilen bir sığınak imha edildi, etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerinde ve imha edilen sığınak 8 kalaşnikof piyade tüfeği, keskin nişancı tüfeği, biksi makineli tüfek, 4 el bombası, bu silahlara ait çok sayıda mühimmat, el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, örgütsel doküman ve yaşam malzemeleri ele geçirildi.

Bitlis merkez ve ilçelerinde terör örgütüne yönelik operasyonlarda gözaltına alınan 27 şüpheliden 6'sı tutuklandı, 9'u tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 12'sinin ise adli işlemleri devam ediyor.

Terör örgütüne yönelik operasyonlarda Hizan ilçesinde tespit edilen el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi. Hizan-Tatvan karayoluna teröristlerce döşenen 500 kilogram el yapımı patlayıcı da imha edildi.

- Muş

Muş merkez ve ilçelerindeki terör operasyonlarında gözaltına alınan 128 şüpheliden 7'si tutuklandı.

Şüphelilerin ikametgahlarında yapılan aramalarda ise el telsizi, 4 kalaşnikof ve bu silahlara ait 373 fişek ve 7 şarjör, 2 ruhsatsız tabanca, 108 tabanca fişeği, 10 ruhsatsız av tüfeği ve bu silaha ait çok sayıda mühimmat, kurusıkı tabanca, 5 örgütsel kıyafet, hücum yeleği, örgütsel içerikli 3 fotoğraf, dijital materyaller ile çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi.

- Van

Van'ın Saray ilçesinde eski DBP'li Belediye Başkanı Abdulkadir Çalışkan, 3 belediye personeli ile bir muhtarın bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada 3 av tüfeği, 2'si kurusıkı 4 tabanca, çok sayıda elektronik malzeme ve örgütsel doküman bulundu.

Van'daki operasyonda 4'ü kadın 19 kişi gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince İpekyolu ilçesine bağlı Bakraçlı Mahallesi kırsalına düzenlenen operasyonda bir sığınakta "Zagros" marka keskin nişancı tüfeği, 69 el yapımı patlayıcı düzeneği, 270 patlayıcı yapımında kullanılabilecek miktarda plastik patlayıcı ve TNT ele geçirildi.

- Ağrı

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde etkisiz hale getirilen teröristlerden birinin ilçede çok sayıda terör olaylarına karıştığı ve örgütün Doğubayazıt sorumlusu olarak bilinen "Firaz" kod adlı E.K. olduğu, diğer teröristin ise "Baver" kod adlı İ.Ö. olduğu belirlendi. Öldürülen teröristlerin üzerinde 2 kalaşnikof ve bu silaha ait 9 şarjör ve çok sayıda fişek, 2 ruhsatsız tabanca, 2 fünye ile 2 el bombası bulundu.

İçişleri Başkanlığınca, Ağrı'nın Tutak Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Erkan İsa Erat'a suikast hazırlığı yaptıkları belirlenen R.O, İ.O. ve M.S.O. gözaltına alındı.

Ağrı'da terör örgütü PKK'ya yönelik hava destekli operasyonda 15 mağara imha edildi, mağaralarda 57 tüp ile çok sayıda yaşam malzemesi ele geçirildi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ve Patnos ilçelerinde terör örgütü PKK/KCK operasyonunda gözaltına alınan 18 şüpheliden 5'i tutuklandı. Ağrı, İstanbul ve Afyonkarahisar'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 9 kişiden 2'si tutuklandı.

Ağrı'nın Patnos ilçesinde sosyal medyadan terör örgütü PKK/KCK propagandası yaptığı ve devlet büyüklerine hakaret ettiği belirlenen O.A. gözaltına alındı.

- Tunceli'de 3 terörist etkisiz hale getirildi

Tunceli merkezi ile Ovacık ilçesinde düzenlenen operasyonda terör örgütüne ait biri 750 kilogram olan, patlatılmaya hazır 7 el yapımı patlayıcının yanı sıra patlayıcı yapımında kullanılan 500 kilogram amonyum nitrat, 125 litre benzin, 50 litre mazot, 5 piknik tüpü, 7 terörist kıyafeti, 50 kilogram esrar, bin 400 kilogram un, 750 kilogram patates, 300 kilogram şeker, 100 kilogram soğan, 150 kilogram bulgur, 100 kilogram tuz ve 180 litre sıvı yağ ele geçirildi. Patlayıcı düzenekleri ve malzemeler, savcılığın talimatıyla bulunduğu yerde imha edildi.

Tunceli'de terör örgütleri PKK ve TKP/ML-TİKKO'ya yardım ve yataklık yaptıkları, örgüte eleman kazandırdıkları iddiasıyla 4 şüpheli gözaltına alındı.

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde teröristlerin kış üslenmesine yönelik "Şehit Jandarma Uzman Çavuş Caner Erden-193 Operasyonu"nda konteynere saklanan PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 terörist etkisiz hale getirildi. Ayrıca, operasyon kapsamında tespit edilen sığınakta çok sayıda tıbbi ve yaşamsal malzeme ele geçirildi.

- Erzincan'da mağara, sığınak ve barınaklar imha edildi

Erzincan'ın Kemah ilçesi kırsalında jandarma özel harekat timlerince terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik 3 bin metre rakımda düzenlenen "Şehit Jandarma Binbaşı Yılmaz Tankül" adı verilen geniş çaplı operasyonda örgütün mağara, sığınak ve barınakları imha edildi.

Terör örgütlerine yönelik operasyonlarda 2 kişi tutuklandı.

- Nevruz öncesi korsan gösteri hazırlığındakilere operasyon

İstanbul'da terör örgütü PKK adına silahlı ve bombalı eylem ile nevruz öncesinde korsan gösteri hazırlığında bulunan şahıslara yönelik 15 Şubat'tan bu yana düzenlenen 17 operasyonda gözaltına alınan 198 kişiden 20'si tutuklandı.

Operasyonlar kapsamında bomba yapımında kullanılan 111 kilogram patlayıcı madde ile ruhsatsız tabanca, fişek, çeşitli örgütsel dokümanlar ve dijital ürün ele geçirildi.

Kırşehir'in Kaman ilçesinde Kandil'den geldiği ve Avrupa ülkelerine gitmek üzere kentte saklandığı ileri sürülen PKK üyesi M.A. ile onu evinde sakladığı iddia edilen muhtar A.K. tutuklandı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçiş yapmak isteyen terör örgütü PKK üyesi kadın jandarma ekiplerince yakalandı. Şüpheli, mahkemece tutuklandı.

- HDP ve DBP'li yöneticilere yönelik operasyon

Mardin'in Savur ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski DBP'li Savur Belediye Başkanı Mehmet Aydın Alökmen'in de aralarında olduğu 4 şüpheli tutuklandı.

Şırnak'ta terör örgütüne yardım ve yataklık yaptıkları iddiasıyla aralarında 8 mahalle muhtarının da bulunduğu 40 şüpheli yakalandı.

Bitlis'teki terör operasyonunda HDP Tatvan İlçe Başkanı Mustafa Özcan, eski İHD Bitlis Şube Başkanı Hasan Ceylan ile İ.C, M.K, T.N, E.Ö, C.T, M.R.A, K.A, M.T, E.K. ve M.S. gözaltına alındı.

HDP Kahramanmaraş İl Başkanı Mehmet Eren ve HDP Gaziantep İl Başkanı Erkan Şahin, terör soruşturması kapsamında tutuklandı.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinin DBP'li Belediye Başkanı Nurettin Ataman ile 2 yakını, terör soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ekipleri, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik kent merkezi ve bazı ilçelerde İHA destekli operasyon gerçekleştirdi.

Operasyonda aralarında HDP ve DBP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin (MEYA-DER) eski il başkanının da bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı.

Muğla'nın Milas ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda HDP İlçe Başkanı Kamuran Doğan gözaltına alındı, parti binasında yapılan aramada terör örgütü PKK'ya ait bazı yayınlar ile teröristlerin fotoğrafları ele geçirildi.

Sakarya'da HDP İl Başkanı Mehmet Bayram, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklandı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından PKK/KCK'ya yönelik operasyonlarda aralarında HDP il ve ilçe yöneticileri, parti üyeleri, avukatlar ile Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi İl Başkanı A.G'nin de bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 31 kişiden 12'si tutuklandı.

Vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında güvenlik güçlerince yürütülen çalışmalar, kırsalda ve şehirlerde devam ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :