GRAFİKLİ - Mısır'da diyalog ve uzlaşı umutları

GRAFİKLİ - Mısır'da diyalog ve uzlaşı umutları

Mısır'da Mursi ve İhvan liderleri hakkındaki cezaların bozulması, ülkede toplumsal tıkanıklığın giderilmesi için uzlaşı umudu doğurdu- Siyaset, fikir ve yargı alanında ülkenin önde gelen isimleri, diyalog ve uzlaşı ortamını desteklediklerini belirterek ön

KAHİRE (AA) - AYDOĞAN KALABALIK - Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve bazı Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkındaki cezaların bozulması, ülkede üç yıldır devam eden toplumsal tıkanıklığın giderilmesi için bir fırsat olarak görülüyor.

Mısır'ın önemli düşünürlerinden gazeteci-yazar Fehmi Huveydi, eski Adalet Bakanı Ahmed Mekki, emekli büyükelçi İbrahim Yusri ve eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah Eşal, yüksek mahkemenin son iki haftada verdiği bozma kararlarının ardından ülkede oluşan uzlaşı ortamını AA muhabirine değerlendirdi.

Siyaset, fikir ve yargı alanının önde gelen isimleri, ülkede bir diyalog zemini oluşmasını kuvvetle desteklediklerini belirtirken, tarafların öz eleştiri yapması, referanduma gidilmesi ve "akil adamlar komisyonu" kurulması gibi öneriler dile getirdi.

- "Doğrudan diyalog süreci"

Mısırlı ünlü gazeteci-yazar Huveydi, rejimin İhvan ile mücadeleyi durdurması ve doğrudan diyalog kanallarının açılması gerektiğini söyledi.

Sorunun sadece İhvan olmadığını ifade eden Huveydi, "Özgürlüklerin kısıtlanmasının sonlandırılması ve demokratik sürecin tekrar başlatılması gibi görüşülmesi gereken epey konu var. Uzlaşma için siyasi iradenin ortaya konulması ve karşılıklı mücadelenin sona erdirilmesi gibi ön hazırlıklar gerekmektedir." dedi.

Huveydi, hastaların ve suçsuz yere gözaltına alınanların serbest bırakılması, hapishane ziyaretlerine izin verilmesi, mahkumlara tıbbi destek ve gerektiğinde doktor müdahalesi gibi atılması gererken adımlar olduğunu belirtti.

Son günlerde oluşan uzlaşma ortamına rağmen özgürlükler konusunda ciddi sorunlar yaşandığının altını çizen Huveydi, Gazeteciler Sendikası Başkanı Yahya Kallaş hakkında daha geçen hafta iki yıl hapis cezası verildiğini hatırlattı.

- "Öncelikle öz eleştiri gerekli"

Hüsnü Mübarek döneminde ülkenin önde gelen yargıçları arasında yer alan, eski Adalet Bakanı Ahmed Mekki ise tarafların politikalarını gözden geçirerek öz eleştiri yapmaları gerektiğini ifade ederek özellikle ordunun pozisyonuna dikkati çekti.

Mekki, "Öncelikle silahlı kuvvetlerin yönetimle ilgili bazı konuları sivillere bırakma konusunda ikna olması gerekir. Mısır'da asker 1952 yılından bu yana siyasetin ön saflarındadır. Askerin bazı konularda geri adım atacağı kanaatindeyim." dedi.

Yakın dönemde Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, silahlı kuvvetler ve siviller arasında bir diyalog başlayacağını öngören Mekki, "İhvan'dan bu aşamada geri adım atmasını beklemek insaflı bir tutum olmaz. Çünkü zayıf ve mazlum durumda olan onlar. Önce rejiminin gerekenleri yapması lazım." diye konuştu.

- "Referandum seçeneği"

Emekli büyükelçi İbrahim Yusri ise siyasette tıkanıklık yaşandığı zaman sorunların giderilmesi için sıklıkla kullanılan yöntemin halka başvurmak olduğunu belirterek "referandum" konusunu gündeme getirdi.

Yusri, "Rejim ve İhvan karşı karşıya. Yönetim İhvan'ı bitirme hevesinde. İhvan ise hayatını kaybedenlerin hakları konusunda geri adım atmayacaktır. Böyle bir durumda konuyu meşruiyetin sahibine, yani halka götürmek gerekir. Sonuca göre ülkede her şey normalleşecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Akil Adamlar Konseyi"

Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdullah Eşal ise çözümün ilk adımı olarak "akil adamlar konseyi" kurulmasını önerdi. Konseyin, toplumun farklı kesimlerini temsil eden, tanınmış, bağlantısız 10-15 kişiden oluşabileceğini söyleyen Eşal, asker ve polisten temsilcilerin de konseyde yer alması gerektiğini vurguladı.

Eşal, "Oluşturulacak 'Akil Adamlar Konseyi', yönetim, İhvan ve diğer bütün gruplarla görüşmeler sonucunda dağıtan, ayıran ve parçalayan değil, toplumun bütün kesimlerini birleştirici ve uzlaştırıcı prensipler ortaya koyacaktır." dedi.

Ülkede 2012'de yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde adaylar arasında yer alan Eşal, öngördüğü konseyin vatan ve milleti merkeze alan bir anlayış içinde olacağını ve sadece rejim ile İhvan arasında değil ülkenin diğer bütün önemli sorunlarını da ele alması gerektiğini söyledi.

Mısır'da Mursi ile aralarında İhvan liderlerinin bulunduğu 26 kişi hakkında "Hapishaneler Baskını" davasında verilen idam kararları 15 Kasım'da Temyiz Mahkemesi tarafından bozulmuştu. Yüksek mahkeme, 22 Kasım'da da "Hamas'la casusluk" olarak bilinen davada, Mursi hakkında verilen müebbet (25 yıl) hapis cezasını iptal etmiş, aynı davada yargılanan 21 sanık hakkındaki "idam, müebbet ve 7 yıl hapis" cezalarını içeren kararların da bozulduğu kaydedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :