GRAFİKLİ - Irak'ta teknokratlar hükümetinde başa dönüldü

GRAFİKLİ - Irak'ta teknokratlar hükümetinde başa dönüldü

Irak Başbakanı İbadi'nin yaklaşık iki ay önce sözünü verdiği ve mart ayı sonunda sunduğu teknokratlar hükümeti listesi, meclisteki birçok siyasi grup tarafından kabul görmedi- Koalisyondaki siyasi gruplar kabinedeki bakan sayısının ve gruplar arasındaki d

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin meclise sunduğu teknokratlar hükümeti listesi, Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu dışında, diğer siyasi gruplar tarafından kabul görmedi. İbadi'nin yaklaşık iki ay önce sözünü verdiği teknokratlar hükümetinde başa dönüldü.

Başbakan İbadi, bakanlık sayısını 22'den 16'ya düşürdüğü teknokratlar hükümeti listesini 31 Mart'ta meclise sundu. Yeni kabine için mecliste 10 gün içerisinde güven oylaması yapılması bekleniyordu ancak sürenin dolmasına rağmen oylama gerçekleşmedi.

İbadi'nin teknokratlar hükümetine sadece Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Ahrar Grubu destek verdi. Sünni Güçler Birliği Koalisyonu, Kürdistan İttifakı, Şii grupların yer aldığı Kanun Devleti Koalisyonu ve Şii lider Ammar el-Hekim'e bağlı Muvatın Koalisyonu yeni kabineye itiraz ederek oylamaya katılmayacaklarını duyurdular. İbadi'nin teknokratlar kabinesinde yer alan Kürt kökenli iki adayla Maliye Bakanlığına aday gösterilen Ali Allavi de adaylıktan çekildiklerini açıkladı.

- Siyasi güçler, yeni hükümet için anlaştı

Bu gelişmelerin ardından dün Bağdat'taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan İbadi, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve meclisteki diğer bazı grupların liderleri, siyasal, sosyal, ekonomik ve güvenlik alanında köklü reformların uygulanabilmesi için 12 maddeden oluşan "Ulusal Reform Belgesi"ni imzaladı. Belgede, siyasi oluşumların kabine için Başbakan İbadi'ye adaylarını sunması, İbadi'nin de bu isimler arasında tercih hakkına sahip olması öngörüldü.

Belgeye imza atanlar arasında Masum, İbadi ve Cuburi'nin yanı sıra, Sünni lider ve Muttehidun Koalisyonu Başkanı Usame en-Nuceyfi, Sünni lider Salih el-Mutlak, Şii Bedir Hareketi lideri Hadi el-Amiri, Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim de yer aldı.

Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi, eski Başbakan ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzaniَ ve Sadr'ın temsilcilerinin "Ulusal Reform Belgesi"ni imzalayanlar arasında olmaması ise dikkati çekti.

Mecliste 9 sandalyesi bulunan Türkmenler de söz konusu belgeye karşı eleştirilerini dile getirdi. Türkmen Milletvekili Casim Muhammed, ülkenin üçüncü temel unsuru Türkmenlerin haklarının göz ardı edildiğini belirterek, belgeyi "azınlığın ezilmesine karşı çoğunluğun hegemonyası" olarak nitelendirdi.

- "Siyasi hizipçiliğe geri dönmek"

"Ulusal Reform Belgesi"ne göre oluşturulacak yeni kabine ülkede alışılagelen siyasi hizipçilik anlayışının İbadi'nin kurmak isteyip de hayata geçiremediği teknokratlar hükümetine karşı zaferi olarak yorumlanıyor.

Sadr Hareketi Siyasi Büro üyesi ve milletvekili Cevad Cuburi de söz konusu belgeyle halkın teknokratlar hükümeti talebinin göz ardı edildiğini belirterek, "Siyasi grupların yeni hükümet için aday göstermesi siyasi hizipçiliğe yeniden ve yeni bir yöntemle geri dönmek demektir." dedi.

Şii lider Sadr, meclisin İbadi'nin teknokratlar hükümetine güvenoyu vermemesi halinde grubuna ait milletvekillerinin faaliyetini donduracağını ve bakanlarını hükümetten çekeceğini bildirmişti. Son gelişmelerin ardından Sadr'a bağlı Ahrar Grubu bakanları dün, İbadi hükümetinden istifa ettiklerini açıkladı.

- Meclisteki siyasi gruplar

Irak meclisinde 328 milletvekili bulunuyor. Eski Başbakan Maliki'nin lideri olduğu Şii grupların yer aldığı Kanun Devleti Koalisyonu meclisin en çok üyeye sahip grubu konumunda. Kürdistan İttifakı 58, Sünnilerin en büyük grubu Güçler Birliği Koalisyonu 56, Sadr'a bağlı Ahrar Grubu ise 34 sandalyeye sahip. Hekim'e bağlı Muvatın Koalisyonunun 29, eski başbakanlardan İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye Koalisyonunun 18 milletvekili bulunuyor.

İbadi hükümetinde Sünnilerin 4, Kürtlerin 3, Ahrar Grubunun 3, Muvatın Koalisyonunun 3 ve Vataniyye Koalisyonun da 1 Bakanlığı bulunuyordu. Kabinedeki diğer bakanlıklar Şii Ulusal Koalisyonundan kişiler tarafından yürütülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :