GRAFİKLİ- Fransa'da cumhurbaşkanı adaylarının seçim vaatleri

GRAFİKLİ- Fransa'da cumhurbaşkanı adaylarının seçim vaatleri

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçim yarışı aşırı sağcı parti Ulusal Cephe lideri Le Pen, merkez sağ Cumhuriyetçi Parti adayı Fillon, iktidardaki Sosyalist Parti adayı Hamon ve "En Marche" hareketinin lideri Macron arasında gececek- Fransa'da siyasi partile

PARİS (AA) - ONUR USTA - Fransa'da bu yıl düzenlenecek cumhurbaşkanı seçimi öncesinde adaylar düzenledikleri kampanyalarda ekonomik vaatleri ön plana çıkarıyor.

Sosyalist Partinin dün düzenlenen ön seçiminin ikinci turunda yüzde 58 oy olarak nisan ve mayıs aylarında iki turlu yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için aday olan Eski Eğitim Bakanı Benoit Hamon’un programında yer alan en önemli vaatlerden birisi çalışan ve çalışmayan herkese maaş uygulaması.

Herkese maaş vaadiyle rakiplerini zor durumda bırakan Hamon’un önerisinin gerçekçi olmamasına yönelik eleştiriler de partisinin ön seçimindeki zaferine engel olamadı.

Hamon 2018’den itibaren 18 yaşından büyük herkes için ayda 600 avroluk maaş ödemesi öngörüyor. Eski bakan, bu geliri kademeli olarak 2022’den sonra 750 avroya çıkarmayı hedefliyor.

Hamon’un vaatleri arasında yabancılara yerel seçimlerde oy kullanma hakkı da bulunuyor. Dış politikaya ilişkin vaatler arasında da Filistin’in devlet olarak tanınması yer alıyor.

Çevreci bir yaklaşımı esas aldığını belirten Hamon'un programına göre, doğayı korumak için 2025’e kadar dizel yakıt tüketimi yasaklanacak ve elektrik üretiminde nükleer enerjinin payı yüzde 50’ye düşürülecek.

Diğer taraftan Hamon, Müslümanlarla ilgili politika önerileri dolayısıyla kampanyası sırasında aşırı sağın hedefi oldu.

Aşırı sağın, Benoit isminden yola çıkarak kendisine Bilal ismini takması sonrasında Hamon, "Bilal olmaktan onur duyarım. Elie ve David olmak da benim için aynı derecede gurur kaynağı." diye konuşmuştu.

- Macron asgari ücretlilerin kesintilerini kaldıracak

"En Marche" (Yürüyüş) adıyla yeni bir hareket kuran cumhurbaşkanı adaylarından eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron’un programında ise çalışanların maaşlarındaki sağlık ve işsizlik fonu kesintilerinin kaldırılması yer alıyor. Macron, bu yolla asgari ücretle geçinen bir çiftin ayda en az 500 avro tasarruf edeceğini belirtiyor.

Macron, Fransa’da her yaşta çalışana aynı şekilde uygulanan haftalık 35 saatlik çalışma düzeninin değişmesi gerektiğini düşünüyor. Eski bakanın uygulamayı planladığı sistemde, gençlerin 35 saatten fazla çalışması, yaşlıların haftalık çalışma saatinin ise 30-32 saati geçmemesi öngörülüyor.

Emeklilik sisteminde mesleklere göre farklı yaşta emekliliği hedefleyen Macron’un vaatleri arasında mesleklerin yıpranma payına göre emeklilik yaşının 60 ila 67 yaş arasında değişmesi yer alıyor.

Macron, ülke güvenliğinin sağlanması için göreve geldikten sonra 3 yıl içinde 10 bin polis istihdam etmeyi de vadediyor. Terörle etkin mücadele etmek isteyen Macron bu kapsamda ülkedeki hassas bölgelerde istihbaratı güçlendirmeyi hedefliyor.

Macron ayrıca 18 yaşına gelen her gence kültürel içeriklere erişim sağlaması için bir kerelik 500 avroluk çek vermeyi planlıyor. Macron'un bu harcamayı sanayiden alınacak vergilerle karşılanması bekleniyor.

- Fillon sığınmacı girişini kısıtlamak istiyor

Merkez sağ Cumhuriyetçi Partisinin cumhurbaşkanı adayı François Fillon ise işsizliği azaltmak için genç istihdamına destek veren şirketlerin sosyal kesintilerini kaldırmayı hedefliyor. Çalışma sözleşmelerinin tek tip olması gerektiğini savunan Fillon, işsizlere yönelik meslek edindirme eğitimlerinin artırılacağını vadediyor.

Eski Başbakan Fillon, ülkeye yönelik sığınmacı girişinin kısıtlanması gerektiğini düşünüyor ve ülkeye yıllık kabul edilecek sığınmacı sayısını 100 binin altına düşürmeyi hedefliyor.

Fillon ülkede güvenliğin sağlanması için gümrük, cezaevleri, jandarma ve polis teşkilatlarını bir araya getiren büyük bir İçişleri Bakanlığı yapısının oluşturulmasını öngörüyor.

Şirketlerin üzerindeki vergi yükünü hafifletmeyi hedefleyen Fillon, yüksek maaş alan çalışanlardan yüzde 75’e varan oranlarda vergi alınması gerektiğini savunuyor.

Diğer taraftan Fillon, hakkında son günlerde çıkan yolsuzluk iddiaları dolayısıyla sıkıntı yaşıyor.

Fransız Le Canard Enchaine gazetesi, Penelope Fillon'un, eşi François Fillon'a 1998'den itibaren "danışmanlık" yaparak haksız yere maaş aldığını öne sürmüş, bu konu hakkında adli mercilerce ön soruşturma başlatılmıştı.

Bununla birlikte Mediapart internet sitesi de Fillon'un 2005-2007 yıllarında senatör olduğu dönemde yardımcılar için ayrılan bütçeyi zimmetine geçirdiğini iddia etmişti.

- Le Pen'den avro için referandum önerisi

Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisinin adayı Marine Le Pen de ülkeye yönelik göçü sınırlandırmayı vadediyor. Le Pen’in programına göre, her yıl 200 bine yakın göçmenin geldiği Fransa’ya en fazla 10 bin göçmen alınacak. Le Pen, siyasi sığınma, aile birleşimi gibi yollarla ülkeye girişleri kısıtlamayı planlıyor.

Le Pen, Avrupa Birliği para birimi avrodan çıkılması için referandum düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor. Avro para biriminin ülke ekonomisini olumsuz etkilediği görüşünde olan Le Pen göreve gelirse Avrupa Birliği ile yapılan ekonomik anlaşmaların gözden geçirileceğini belirtiyor.

- Yabancılara eğitim ve sağlık kısıtlaması

Cumhurbaşkanı olması halinde yabancılara yönelik kısıtlamalar getireceğini vurgulayan Le Pen, ülkede oturma ve çalışma izni olan yabancıların sağlık harcamalarını ilk iki yıl kendilerinin ödemesi için gerekli yasal düzenleme yapılmasını vaat ediyor. Le Pen ayrıca ülkedeki kaçak göçmenlerin çocuklarının ücretsiz eğitim hakkına son verilmesini planlıyor.

Le Pen yurt dışında üretim yapan firmaları Fransa'ya çağıracağını, gelmeyenlere özel vergi uygulayacağını söylüyor. Özellikle otomobil firmalarının fabrikalarını sadece Fransa’da kurmaları gerektiğini vurguluyor.

Fransa'da son kamuoyu yoklamalarında, nisan ve mayıs aylarında yapılacak iki turlu cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk turunu Marine Le Pen'in rahat geçeceği ancak ikinci tura kalacak adayın ise henüz belli olmadığı ortaya çıkıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :