GRAFİKLİ - ABD'den Suriye'ye ikinci üs

GRAFİKLİ - ABD'den Suriye'ye ikinci üs

ABD, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kontrolündeki Rümeylan'dan sonra Ayn el-Arab'a ikinci üssünü kuruyor- Yeni üs, Ayn el-Arab'ın 43 kilometre güneyi ile Fırat nehrinin 27 kilometre doğusunda yer alacak - Üssün savaş uçakları ya da helikopte

ANKARA/HASEKE (AA) - ABD, Suriye'nin kuzeydoğusunda terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kontrolündeki Rümeylan'dan sonra Ayn el-Arab'ın (Kobani) güneyinde de hava üssü kuracak.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD yeni üssünü Ayn el-Arab'ın Harap İşk köyünde 35 hektarlık bir alanda kuracak.

Kaynaklar, PYD yetkililerinin bu alanın sahibiyle aracılık etmesinden sonra üs için hazırlanacağını bildiriyor.

Alan, Ayn el-Arab ve Fırat nehrinin arasında yer alması açısından önem taşıyor. Yeni üs, Ayn el-Arab'ın 43 kilometre güneyi, Fırat nehrinin 27 kilometre doğusu ile Türkiye sınırına 21 kilometre mesafede yer alacak. Üssün, henüz ne amaçla kullanılacağına ilişkin bilgi verilmedi.

- İlk üs Rümeylan'da

Terör örgütü DAEŞ'e karşı operasyonlarda Türkiye'deki İncirlik Üssü'nden istifade eden ABD, Haseke'nin kuzeydoğusundaki Rümeylan ilçesinde Ekim 2015'te benzer bir üs çalışması başlatmıştı. Rümeylan üssü şimdilik sadece helikopter inişleri için uygun durumda olduğu bildirildi.

Rümeylan'da sivil havacılıkta zirai ilaçlama için kullanılan Ebu Hacer pistini genişleten ABD'nin, burayı DAEŞ'e karşı düzenlenecek operasyonlarda PYD ile "ileri irtibat üssü" olarak kullanacağı ileri sürüldü.

ABD unsurları, Rümeylan’ın Karaçok ve Zigat köylerinde de eğitim ve lojistik binaları kuruldu. Harap Elcir köyünde ise hava indirme için uygun pistler inşa ediyor. Yapıların bulunduğu bölgenin etrafına surlar inşa edilirken, girişler ardı sıra geçilen birkaç kontrol noktası ile sınırlandırıldı.

ABD Başkanı Obama'nın DAEŞ ile Mücadele Özel temsilcisi Brett McGurk geçtiğimiz Ocak ayının sonunda Ayn el-Arab'a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Yerel kaynaklar, geçen aylarda 300 ABD askerinin Irak'tan Suriye'ye girdiğini, bunların Rümeylan, Haseke'nin güneyi ve Ayn el-Arab'a (Kobani) intikal ettiğini bildirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :