Görünmeyeni görünür kılarak bilime hizmet ediyor

Görünmeyeni görünür kılarak bilime hizmet ediyor

Cisimleri milyonlarca kez büyütme özelliğine sahip elektron mikroskopları, özellikle son zamanlarda nano teknolojinin gelişmesiyle bilim ve sanayinin vazgeçilmez unsuru haline geldi- AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan: "Tuz tanesi, en az 1.5 milyon kez büyü

ESKİŞEHİR (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Cisimleri milyonlarca kez büyütme özelliğine sahip elektron mikroskoplarının, özellikle son zamanlarda nano teknolojinin gelişmesiyle bilim ve sanayinin vazgeçilmez unsuru haline geldiği, üniversite-sanayi iş birliği açısından en güvenilir cihazlardan olduğu bildirildi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı büyütmeler ve analizler yapabilmeleri açısından elektron mikroskoplarının değişik çeşitlerinin bulunduğunu söyledi.

Bir cismi nanometre mertebesinde gösterebilmek için elektron mikroskobunun gerekli olduğunu anlatan Prof. Dr. Turan, şöyle konuştu:

"Tuz tanesi en az 1.5 milyon kez büyütüldüğünde yaklaşık olarak Boğaziçi Köprüsü'nden daha uzun bir mesafede yarı çapa sahip bir kaya parçasına dönüşüyor. Özellikle son zamanlarda nano teknolojinin gelişmesiyle elektron mikroskopları bilim ve sanayinin vazgeçilmez cihazları haline geldi. Üniversite-sanayi iş birliğini aslında başlatan cihazlardandır. İnsanlar birtakım şeyleri görerek inanıyorlar. Mikroskoplar da zaten bunları göstererek insanlara kanıtladığı için üniversite-sanayi iş birliğinde en güvenilir cihazlardan biri haline geldi. Mikroskoplar, sadece görsel değil kimyasal analiz sonuçları da veriyor. Teknoloji ilerledikçe çok daha küçük bilgilere ihtiyaç duyuyoruz. Bunları mikroskoplar sağlıyor. Burada çok çok küçük detayları analiz ediyoruz."

-Arkeolojide de kullanılıyor

Prof. Dr. Turan, elektron mikroskobunun sadece malzeme değil biyoloji ve tıp alanında da kullanıldığını ifade ederek malzemelerin iç yapılarını ortaya çıkarmak için bu mikroskoplara ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Üniversitenin kapılarının sanayiye 7 gün 24 saat açık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan, şöyle devam etti:

"Sanayiciler hatalı parçayı bize getiriyor. O parçayı elektron mikroskoplarında inceleyerek neden kaynaklandığını çok kısa sürede söylüyoruz. Mikroskoplar özellikle nano teknolojinin gelişmesiyle birçok alanda kullanılabilir hale geldi. Türkiye arkeolojik açıdan zengin bir ülke. Bu mikroskoplar, arkeolojik malzemelerin ne içerdiği konusunda ipuçları verir. Eski bir binanın hangi malzemelerden yapıldığını analiz edip bunların restorasyonunda benzer malzemelerin kullanılması konusunda bilgi veriyor. Kısacası aklınıza gelebilecek her alanda kullanılıyor."

-"Yetişmiş elemana ihtiyaç var"

Prof. Dr. Turan, elektron mikroskoplarının 100 bin avrodan başlayıp 8 milyon avroya kadar çıkabildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Elektron mikroskopları birkaç yıl öncesine kadar yaygın değildi ancak şu an Artvin'den Edirne'ye kadar bilim ve sanayiye hizmet ediyor. İnsanlar sürekli olarak yeni ürünler istiyor. Dolayısıyla yeni gelişmeler yapmak zorundayız. Malzemeleri geliştirmek için de eskiden makro boyut yeterliydi. Daha sonra mikro boyutta araştırmalar yapıldı. Şu anda ise nano ve nanonun da daha küçüğü olan atomik mertebede araştırmalar yapmak gerekiyor. Dolayısıyla ölçekler küçüldükçe mikroskopların önemi giderek artıyor ancak yetişmiş iş gücü maalesef sınırlı. Kullanan kişiler son derece az."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :