Görme engellilere Braille alfabesiyle menü

Görme engellilere Braille alfabesiyle menü

Kocaeli'de kafe ve restoranlara dağıtılan Braille alfabesiyle yazılan menüler sayesinde görme engelliler, kimseden yardım almadan yiyecek ve içecek siparişi verebiliyor- Proje koordinatörü görme engelli Karaca:"Uygulama sayesinde bir görme engelli yalnız

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, kentteki kafe ve restoranların menüsü, görme engelliler için Braille alfabesine uygun olarak da hazırlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İbrahim Karaosmanoğlu'nun görme engelli danışmanı Dilek Karaca'nın öncülüğünde yürütülen çalışmada üniversite öğrencileri, kentteki bütün kafe ve restoranlardaki menü listelerini topladı.

Görme engelliler, kafe ve restoranlara dağıtılan Braille alfabesiyle yazılan menüler sayesinde kimseden yardım almadan yiyecek ve içecek siparişi verebilme imkanına kavuştu.

Proje koordinatörü Dilek Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak engelleri kaldırmak için çalıştıklarını, bu kapsamda çok önemli bir proje hayata geçirdiklerini vurguladı.

Erişilebilirlik sorunuyla mücadele etmek için bu projeyi başlattığını belirten Karaca, "Bir gün bir restoranda tek başıma gittiğim zaman yemek menülerini okutturmak istediğim de garson bana okumayıp, birkaç yemeğin ismini söyledi. Sonra 'ne istiyorsunuz ya istediğiniz muhakkak burada vardır verelim size' deyince, ben de 'köfte' dedim. Sonra, 'O burada bulunmuyor' dedi. Restorandan çıktıktan sonra bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim." ifadesini kullandı.

- "Özgürce bütün menüleri baştan sonra okuyabileceğiz"

Dilek Karaca, Kocaeli Üniversitesi sosyal sorumluluk dersine katılan öğrencilerin, kentteki bütün kafe ve restoranları gezerek, yiyecek ve içecek menülerini topladığını söyledi.

Öğrencilerin, daha sonra işletmelerden aldıkları menüleri yazdığını anlatan Karaca, şöyle devam etti:

"Daha sonra ben bunları düzenleyip, kabartma olarak çıktılarını aldım. Ortalama 20 kişilik bir ekiple çalıştım. Öğrencilerin dolaşması 3 haftamızı aldı. Benim üzerinde çalışmam da yine 2,5 hafta kadar bir süre aldı. Hatta sırf bunun için Braille yazıcıyı kullanmayı da öğrendim. 165 kafe ve restoran dolaşıldı. 2'şer menü dağıttık. Onlar fiyat listeleri değiştiği zaman, yeni menüler geldiği zaman tekrar menülerin yenilenmesi için bize ulaşacaklar. Uygulama sayesinde bir görme engelli yalnız başına bir kafeye, restorana gittiği zaman birisine menüleri okumasını rica etmeyecek. Özgürce bütün menüleri baştan sonra okuyup, fiyatlarını da gözden geçirdikten sonra yemek ya da içmek istediği şeye karar verip sipariş verebilecek. Dolayısıyla kimseye ihtiyaç duymadan kendi işini kendi halletmiş olacak. Onun da yanı sıra bir farkındalık oluşacak. Engelli olmayanlar da bunu fark edecekler, 'o dokunarak okuyor ben gözlerimle okuyorum' diyecek. Yöntem farklı ama işlev aynı."

- "Görme engellilere hizmet vermekte zorlanıyorduk"

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Köse de kentteki bütün kafe ve restoranlarda görme engellilerin kimseden yardım almadan sipariş verebileceği için mutlu olduklarını belirterek, işletme sahiplerinin bu projeyi çok sahiplendiğini dile getirdi.

Köse, farkındalık oluşturmak için Engeliler Haftası'nda menüleri esnafa dağıttıklarını, engellilerle yaşama kültürünü topluma empoze etmek için çalıştıklarını bildirdi.

Restoran sahibi Murat Çakır ise görme engelliler için çok büyük bir sorunun çözüldüğünü, projenin yaygınlaşmasını istediklerini aktararak, "Önce öğrenciler bizden menüyü talep ettiler, görme engellilerin okuyacağı şekilde düzenleyip, tekrar bize getirdiler. Bu şekilde yaygınlaşırsa bizim için de bir artı olur. Görme engellilere hizmet vermekte zorlanıyorduk, onun da üstesinden gelmiş olduk." şeklinde konuştu.

KOÜ öğrencilerinden Hazal Evliyaoğlu, sosyal sorumluluk projesi dersi sayesinde böyle anlamlı bir çalışmaya dahil olduklarını belirterek, öğrenci arkadaşlarıyla iş bölümü yaparak Kocaeli'deki bütün kafe ve restoranları ziyaret ettiklerini anlattı.

Mehmet Ali Öksüz ise üniversite öğrencisi olarak engelli duyarlılığını artırmak amacıyla hayata geçirilen böyle güzel bir projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu, ilçelerin tamamını gezdiklerini ve esnaftan olumlu geri dönüşler aldıklarını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :