Görme engelli Türkmen gencin okuma azmi

Görme engelli Türkmen gencin okuma azmi

Futbol oynarken başına sert şekilde top çarpması sonucu rahatsızlanarak görme yeteneğini kaybeden ve Suriye'deki iç savaş nedeniyle Hatay'a sığınan Bayırbucak Türkmeni Kömürcü, verdiği mücadeleyle hem hafızlığı bitirdi hem de TÖMER'in sınavında başarılı o

HATAY (AA) - ERDAL TÜRKOĞLU - Suriye'deki iç savaş nedeniyle Hatay'ın Yayladağı ilçesine sığınarak konteyner kentte yaşamaya başlayan ve TÖMER sınavında başarılı olarak üniversiteye girmeye hak kazanan Bayırbucak Türkmeni Cemal Kömürcü, küçük yaştan beri görmemesine rağmen yaşama ve okuma azmiyle çevresindekilerin takdirini topluyor.

Kömürcü'nün hayatı, henüz 8 yaşındayken arkadaşlarıyla futbol oynadığı sırada değişti. Başına topun sert şekilde çarpması nedeniyle geçirdiği rahatsızlık sonucu görme yetisini kaybeden Türkmen genç, hayattan hiçbir zaman kopmayarak tüm çevresine örnek bir yaşam sürdürdü.

Ülkesinde iç savaşın başlamasıyla zor günler geçiren Kömürcü, saldırıların yoğunlaşması üzerine anne, baba ve 2 kardeşiyle gün boyu yürüyerek bombardıman altında Türkiye'ye geçti.

- "Hayattan bir an olsun kopmadım"

Kömürcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan gözlerinde bir rahatsızlık olduğunu ancak bunun günlük hayatını etkilemediğini söyledi.

Mahallede arkadaşlarıyla oynarken futbol topunun başına çarpması sonucu her şeyin değiştiğini anlatan Kömürcü, şöyle devam etti:

"O andan sonra dış dünyayı hiç göremedim. Suriye'de doktorlara göründüm ama şifa bulamadım. Yine de hedeflerimden vazgeçmedim ve orada okula devam ettim. İç savaşın başlamasıyla hayatım daha da zorlaştı. Köyde bombalar altında 2 ay kadar yaşadım. 1 gün boyunca ormanların içinde yürüyerek Türkiye'ye kaçtık. O günleri hatırlamak istemiyorum. Türkiye'de de doktorlara göründüm ama çare bulunamadı. Hayatımı böyle kabullendim ve hayattan bir an olsun kopmadım."

Yarım kalan lise eğitimini Türkiye'de tamamladığını aktaran Kömürcü, daha sonra çocukluk hayali olan hafızlık için eğitim aldığını ve 1,5 yılda hafız olduğunu belirtti.

Bu sırada üniversite okumak için Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezinin (TÖMER) sınavına da hazırlandığını ifade eden Kömürcü, ilk girişinde sınavda başarılı olarak Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okumaya hak kazandığını dile getirdi.

- "Karanlık dünyama ışık olacak"

Hafızlık ve üniversite hayallerinin gerçek olmasıyla mutluluktan günlerce uyuyamadığına işaret eden Kömürcü, şunları söyledi:

"Bu hayallerimin gerçekleşmesinin ardından, burada tanıştığım ve bir süredir görüştüğüm Nadin Hamiş ile evlilik kararı aldık. Ailelerimizin rızasıyla nişanlandık. Çok mutluyuz. Ben görmüyorum ama o inşallah karanlık dünyama ışık olacak. Nişanlım da şu an Eskişehir'de hukuk Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi. Ben de Eskişehir'de ilahiyat okuyacağım. Bu yaz evlendikten sonra eğitimimiz bitene kadar orada yaşayacağız. Okulu da başarı ile bitirip, inşallah beraber yaşlanacağız. Şu an düğün planları yapıyoruz. Bizlere yardımcı olan ailelerimize çok teşekkür ederiz."

Bedensel engellerin insanın hayallerini gerçekleştirmesine engel olamayacağına dikkati çeken Kömürcü, kendisine bu imkanları sağlayan Türkiye'ye de minnettar olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :