Görme engelli Huzeyfe'nin LYS başarısı

Görme engelli Huzeyfe'nin LYS başarısı

2017 Lisans Yerleştirme Sınavı sonucunda yerleştirme puanı da dahil edilerek YGS-4 türünde 538,89 puan alarak Türkiye 6'ncısı olan doğuştan görme engelli Huzeyfe Aydın, toplumun geneline hitap edebilecek bir alanda uzmanlaşmak istiyor- Aydın:- "Sosyal bil

SAKARYA (AA) - EMRE AYVAZ - Sakarya'da doğuştan görme engelli Huzeyfe Aydın, 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucunda yerleştirme puanı da dahil edilerek YGS-4 türünde 538,89 puan alan alarak büyük bir başarıya imza attı.

Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden bu yıl mezun olan Aydın, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2017 LYS'nin sonuçlarının açıklanmasıyla büyük sevinç yaşadı.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) YGS-4'te Türkiye bin 781'incisi olan Aydın, LYS sınavının ardından yerleştirme puanı da dahil edilerek aynı puan türünde 538,89 puan alarak Türkiye 6'ncısı olarak başarısını perçinledi.

Yerleştirme puanları sonucunda Y-TS-1'de 525,19 puanla 91, Y-TS-2'de ise 523,37 puanla 113'üncü sırada yer alan Aydın, üniversite eğitiminin ardından toplumun geneline hitap edebilecek bir alanda uzmanlaşmak istiyor.

Huzeyfe Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adapazarı Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden 96,10 ortalamasıyla birincilikle mezun olduğunu söyledi.

YGS'de Türkiye genelinde bin 780'inci olduğunu belirten Aydın, LYS sıralamasında ise farklı puan türlerinde Türkiye 6'ncılığı ile bin 730 arasında sıralamaya sahip olduğunu kaydetti.

Aydın, bu süreçte öğretmenlerinden çok büyük destek aldığını belirterek, bazı derslerde bu kayıtları dinlediğini, öğretmenlerinin ders çalışmayla ilgili tavsiyelerine önem verdiğini ve faydasını çok gördüğünü aktardı.

Bir ailenin hem eğitimci hem de destekleme rolü olduğunu, kendisinin her ikisini de büyük oranda yaşadığını ifade eden Aydın, "Ailemin her zaman beni desteklemesi, 5 yaşından beri her hafta İstanbul'a eğitim almak üzere götürüp getirmesi, farklı kişilerle tanıştırması, destek almak istediğim kişiye beni ulaştırmaları benim açımdan çok önemli oldu." dedi.

- "Başarımı ekip çalışmasına borçluyum"

Aydın, başarısını ekip çalışmasına borçlu olduğunu belirterek, emeği, hocalarının çabaları, ailesi ve okul arkadaşlarının desteği, çevresindeki kişilerin girişimlerinin kendisini bu noktaya getirdiğini anlattı.

Çok fazla kaynağa ulaşamadığını, az sayıda olan kabartma kitaplarına çalıştığını, kendi aldığı notları bol tekrar ettiğini anlatan Huzeyfe Aydın, arkadaşları ya da öğretmenlerinden aldığı bilgisayar ortamındaki görme engelli çevreci dosyaları konuşma programının yardımıyla okuduğunu, bu şekilde sınavlara çalıştığını kaydetti.

Aydın, daha çok sosyal bilimler ya da ilahiyat alanında ilerlemek istediğini, hukuk, psikoloji, ilahiyat, psikolojik danışmanlık ve rehberlik gibi bir bölüm üzerinde uzmanlaşmayı düşündüğünü belirterek, "Engelli veya engelsiz toplumun geneline hitap edebilecek bir alanda uzmanlaşmak istiyorum. Bir yandan da engellilerin yaşadığı sorunları görmüş ve bir kısımını yaşamış ya da şahit olmuş birisi olarak bunlara da çözüm önerileri bulup benden sonraki arkadaşlara yardımcı olmayı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Mücadeleci yapıya sahip ve zorlayarak almayı seven birisi olduğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Beni bu kadar başarılı sağlayan en büyük noktam başkalarına yardım etme isteği oldu. Çünkü yaşadığım sorunları çözerken şuna bakıyordum, 'Benim sorunlarım bunlar, başkalarının sorunları neler?' Birçok görme engelli arkadaşım farklı sorunlar yaşıyor, onlara yardım edeyim derken birçok kişiyle tanıştığımı ve onlardan farlı çözüm önerileri bulduğumu ve kendimi geliştirdiğimi fark ettim."

Aydın, 11. sınıfta KPSS ve EKPSS'ye girdiğini, her iki sınavdan da başarı elde ettiğini ve EKPSS'de Türkiye 282'ncisi olduğunu belirterek, ayrıca yazları hafızlık yaptığını söyledi.

- "Hayatı bizsiz yaşayacakmış gibi hazırlıyoruz"

Baba Mustafa Aydın da Huzeyfe'nin başarısının sırrının çok iyi dinlemesinden kaynaklandığını kaydetti.

Huzeyfe'nin istikrar ve sebatkar bir şekilde hedeflerini belirlediğini anlatan Aydın, "Daha yüksek dereceler de elde edebilirdi. İmam hatip öğrencileriyle diğerleri bir değil. İmam Hatip'e gidenler farklı 10 derse çalışmasına rağmen üniversite sorularında çıkmıyor. Onun için bu öğrencilerin görünmeyen bir bilgi dağarcıkları daha var. Onun için Huzeyfe normal bir liseye gitseydi başarıyı ikiye katlamış olurdu çünkü o zaman fırsat ve imkan eşitliği değişik olacaktı." değerlendirmesinde bulundu.

Aydın, Huzeyfe'nin yaşadığı zorluklara ilişkin, "Görmemesi, bizim kanayan yaramız. Biz ona göremediğini söyleyemedik, zor bir şey bu. Ne gördüğünü sormaya utandık. Hiç o konulara girmedik. Şikayet konusu olmadı bizim için. Huzeyfe'yi hayatı bizsiz yaşayacakmış gibi hazırlıyoruz ama bize düşen görevi de eksiksiz yerine getiriyoruz. Aile olarak maddi üzüntümüz var, manevi olarak yok." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :