Gönüllüler ürettikleri 10 bin maskeyle sağlık çalışanlarına "siper" oldu

Gönüllüler ürettikleri 10 bin maskeyle sağlık çalışanlarına "siper" oldu

Sosyal medya üzerinden bir araya gelen gönüllülerin oluşturduğu "3boyutludestek.org" platformu, 3 boyutlu yazıcıyla bir hafta içerisinde Türkiye genelinde 10 bin siperlik üretti. İkinci haftada ise 50 bin adet daha üretim hedefleniyor- "3 Boyutlu Destek" Platformu kurucu ekibinden İlker Vardarlı:- "Türkiye genelinde 3 bine yakın 3 boyutlu yazıcı var, an itibarıyla üretime hazırlar. Nasıl Kurtuluş Savaşı zamanında halkımız tüm gücüyle organize olduysa biz de şu anda ülke genelinde sağlık çalışanlarının ihtiy

İSTANBUL (AA) - SEMRA ORKAN - Türkiye'nin 81 ilinden gönüllülerin sosyal medya üzerinden bir araya gelerek oluşturduğu "3 Boyutlu Destek" platformu, 3 boyutlu yazıcılarla bir haftada ürettikleri 10 bin maskeyle sağlık çalışanlarına "siper" oluyor.

Mekatronik Mühendisi İlker Vardarlı ve Elektronikçi Ramazan Subaşı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sağlık çalışanlarının maske sıkıntısı çektiğini görünce tamamen gönüllük esasına dayalı olarak "3 Boyutlu Destek" platformunu kurdu.

Vardarlı, 3 boyutlu yazıcı sektöründe üretim ve tasarım yapan bir şirketi olduğunu ve koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışmaya başladıklarında mühendis arkadaşı Subaşı ile "3 boyutlu üretim yaparak sağlık çalışanlarına nasıl katkıda bulunuruz?" diye düşünürken bu fikrin ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye'de virüs salgını nedeniyle iş yerlerinde atıl durumda olan birçok 3 boyutlu yazıcı olduğunun farkına vardıklarını aktaran Vardarlı, "Elimizdeki 10 makineyle üretim yaparsak pek bir şey elde edemeyiz ama Türkiye'deki bütün 3 boyutlu makineleri devreye sokarsak, lojistiği de kaldırıp, Türkiye'nin birçok noktasında üretimi anlık olarak gerçekleştirebileceğimizi gördük. Bunun için bir tweet atıp, gönüllü olarak 3 boyutlu yazıcısı olan kişi ve kurumları bu ağa davet ettik. 3 gün içinde neredeyse Türkiye'nin tüm illerinden katkı sunmak için dönüşler aldık." diye konuştu.

- "Sağlık çalışanlarından en çok yüz kalkanı siperlik talebi geldi"

Vardarlı, bu şekilde bir gönüllü ağı oluşturduklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonra bu arkadaşları bir Telegram grubunda toparladık. Bu grupta da çok fazla kişi olunca, gönüllüleri illere bölelim dedik. 81 ilin Telegram kanalını açtık. Bir gün içinde hangi arkadaş daha çok üretim yapıyorsa onu o ilin temsilcisi yaptık. Böylece her yerde bir gönüllü yapısı kurmuş olduk. Buna paralel olarak sağlık çalışanlarına, 'Sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabiliriz, Türkiye çapında bir gönüllü ağı oluşturduk, ihtiyacınız nedir diye?' sorduk. Sağlık çalışanlarından en çok yüz kalkanı siperlik talebi geldini gördük. Bu siperliğin üretimi konusunda hızlıca yol aldık. Üretim dosyalarını 81 ille paylaştık, arkadaşlar kendi illerinde üretim yapmaya başladılar. Bu siperlikleri illerindeki sağlık çalışanlarına ulaştırdılar."

Vardarlı, bu kollektif ruh sayesinde büyük bir kenetlenme oluştuğunu dile getirerek, "Herkes kendi ilinde vali ve diğer yetkililere giderek bu sürece destek vermelerini sağladı. Günün sonunda da herkes ürettiği ürünlerle kendi ilinin ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Biz bu sürecin başlangıcını sağladık ama bizden daha büyük adımı gönüllü arkadaşlar attı. Onlar olmasa bu süreç böyle yayılıp ilerlemezdi. Şu an geriye dönüp baktığımda çok mutluyum. Her il kendi iç yapısını oluşturdu." değerlendirmesinde bulundu.

- "Siperli maske dışında farklı sağlık ürünler de üretmeyi planlıyoruz"

İlker Vardarlı, bu kollektif çalışma sonucu 3 boyutlu yazıcıların da değerinin anlaşıldığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Evlere 3 boyutlu yazıcı girecek mi diye hep konuşurduk. İşte bugün görmüş olduk. Türkiye genelinde 2 bine yakın 3 boyutlu yazıcı var, an itibarıyla üretime hazırlar. Nasıl Kurtuluş Savaşı zamanında halkımız tüm gücüyle organize olduysa biz de şu anda ülke genelinde sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını gidermek için organize olduk. Destek olmak isteyenler her geçen gün artıyor. Bu kişilere eksik malzeme listesini veriyoruz ve 'Bunların teminini yapabilirsiniz.' diyoruz. Gelen yardımları üretim kapasitesini artırmada kullanıyoruz. Asla nakit para kabul etmiyoruz. Tamamen bu yardımların ürün desteği şeklinde olmasını istiyoruz.

Bir adet 3 boyutlu yazıcı ile evde günde 10 adet siperlik üretilebiliyorum. Bir hafta içinde Türkiye genelinde 10 bin siperlik üretildi. Şimdi ikinci haftadayız, 50 bin adet üretim yapmayı hedefliyoruz. Bir maske 2-3 saat sürüyor. Gönüllü olarak üye sayımız 2 bin 500'den fazla. Hastaneler, sitemizden talep formumuzu dolduruyor bu şekilde ihtiyacı olan hastanelere siperlik ulaştırıyoruz. 5 liranın altında bir maliyeti olan bu siperlikler, piyasada 50 liraya satılıyor, hatta bulunamıyor bile."

Vardarlı, elindeki malzemeyle bir süre daha üretimine devam edebileceğini ancak şu an insanların elindeki malzemelerin azalmaya başladığını bu nedenle gönüllü üretimin kısıtlanabileceğini söyledi.

Her akşam illerle toplantı yaptıklarını ve eldeki malzemelerinin azaldığını gördüklerini aktaran Vardarlı, "Bu yüzden bizimle iletişime geçen yardımseverleri ham madde almaya yönlendiriyoruz. Bu ham maddeyi illere dağıtıyoruz ya da 3 boyutlu yazıcı alarak bağışta da bulunabileceklerini söylüyoruz. Bir de gönüllü Ar-Ge ekibi oluşturduk, siperli maske dışında farklı sağlık ürünleri de üretmeyi planlıyoruz. Biz sağlıkçılarımızı koruyalım ki onlar da bizi korusunlar. " değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı