''Gönlüm Meram'ı arzu ediyor''

''Gönlüm Meram'ı arzu ediyor''

Yazarımız İsmail Detseli, yoğun ilgi gören Hatırla Ey Şehir isimli kitabını Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı için imzaladı.

Geçtiğimiz günlerde Konya Valisi A. Nezih Doğan, KTO Başkanı Hüseyin Üzülmez ve KSO Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil’i ziyaret ederek hem Konya meselelerini ele alan hem de yeni kitabı Hatırla Ey Şehir’i protokol için imzalayan Gazeteci Yazar İsmail Detseli, önceki gün de Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı’yı ziyaret etti.

GÖNLÜM MERAM’I ARZU EDİYOR

Kendisi de Meram’a bağlı antik yerleşim yeri Kilistra köyünden olan Desteli, Meram’ı ve Meram’a bağlı tüm köy ve kasabaları çok sevdiğini belirterek, ilçeye hizmet eden her kim olursa bir Meramlı olarak onların yanında olacağını kaydetti. Yeni kurulan Konya Üniversitesi’nin Meram’a kazandırılması için yoğun gayretleri olan Başkan Serdar Kalaycı’yı ziyaretinde konuyu yeniden ele aldıklarını dile getiren Detseli, “Bilimsel çalışmalar ne diyorsa o olsun, ama benim gönlüm, Üniversite’nin Meram’da kurulmasını arzu ediyor” dedi.

KİLİSTRALI’NIN DERDİ

Başkan ile Meram’daki çalışmalar hakkında bilgi alışverişi yapan Detseli, Konya’nın Kapadokya’sı olan Kilistra (Gökyurt) hakkında yaptığı araştırmaları da Başkan’la paylaştı. Yazarımız, Hıristiyanların kutsal kitabı olan İncil’de köylerinin isminin geçtiğini, bu nedenle köyün ayrı bir değeri olduğunu vurgulayarak sözü son yıllarda köyde yapılan kadastro çalışmalarına getirdi. Detseli “Köyün sit alanı ilan edilmesi ile köyde ki evlere tapu verilmedi. Bu yüzden de şu anda köyde ikamet eden köylülerden maliye tarafından atalarından kalma evlerinde oturdukları için kira istenmektedir. Bundan dolayı köylülerimiz çok mağdur olmuşlardır. Köyümüze çok önem verilmesi bizleri sevindiriyor. Tarih ve medeniyet hazinelerini içinde barındıran bölgenin turizme kazandırılması da bizi mutlu edecektir. Ne var ki, köydeki oturanlara da köyün yakınlarında devlete ait bir yerleşim yeri belirlenerek TOKİ işbirliği ile konutlar yapılıp onları rahatlatmak düşüncesi içerisinde olunmalıdır” şeklinde köylünün sıkıntılarını aktardı. Bu köylülere ev yapımı konusu Başkan kalaycının da çok üzerinde hassasiyet gösterdiğini sevinerek müşahede etti

YENİ BİR KİTAP MÜJDESİ

Ziyaretin sonunda yazarımızın yakın zamanda yayınlanan kitabını inceleyen Başkan Kalaycı, Detseli’ye, “Başka ne tür çalışmaları olduğu”nu sorunca; yazar, Meram’ın köylerinde 60 -70 yıl önceleri anlatılan masallardan, yörede yaşanmış hikâyelerden ve dilden dile aktarılan efsanelerden oluşan bir kitabın hazırlığını tamamladığını Başkan’a müjdeledi. Başkan da kendisine “Elinizi çabuk tutun, ben de bu hazırlayacağınız kültür hazinesini Meram Belediyesi olarak basmayı çok isterim” diye karşılık verdi. Ziyaretin sonunda yazarımız, Başkan Kalaycı’ya son kitabı Hatırla Ey Şehir’i imzalayarak takdim etti.