Göç ve Mülteciler Uluslararası Konferansı

Göç ve Mülteciler Uluslararası Konferansı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker:- "Zalim bir rejimin kendi vatandaşlarının üzerine yağdırdığı misket ve varil bombalarıyla veya vahşice sıkılan silahlarla, kurşunlarla 500 bin insan hayatını kaybetti. Sadece 2015 yılında bu vahşetten kurtulmak istey

İSTANBUL (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, "Zalim bir rejimin kendi vatandaşlarının üzerine yağdırdığı misket ve varil bombalarıyla veya vahşice sıkılan silahlarla, kurşunlarla 500 bin insan hayatını kaybetti. Sadece 2015 yılında bu vahşetten kurtulmak isteyen ve Akdeniz'in dalgalarına kapılan ve ölen Suriyeli mülteci sayısı 5 bin 509, bu denizde boğulmaktan son anda Türkiye tarafından kurtarılanların sayısı ise 50 bin." dedi.

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı ve Asya Ülkeleri Siyasi Partiler Birliği (ICAPP) tarafından düzenlenen Göç ve Mülteciler Uluslarası Konferansı, Le Meridien Otel'de, Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yanı sıra 21 farklı ülkeden gelen siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AK Parti'nin dış politika anlayışının çok eksen üzerine bina edildiğini ifade ederek, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın bunu gerekli kıldığını söyledi.

Dış temsilcilik sayısını 163'ten 235'e çıkardıklarını belirten Eker, "Özellikle Asya ve Afrika'daki temsilciliklerimizin sayılarını arttırdık. Örneğin Afrika'da 12 ülkede bulunan büyükelçiliğimiz 39 ülkeye çıkarıldı. Asya'da da keza çok sayıda yeni temsilcilik açtık." dedi.

AK Parti'nin medeniyet tasavvurunun barış olduğunu aktaran Eker, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'da başkaları tarafından çıkarılan bir yangın var ama o yangının alevleri en çok bize zarar veriyor. Son 5 yıl içerisinde oradan çıkan yangınla başlayan süreçte Suriye nüfusunun yaklaşık yarısı, 12 milyon insan yerlerinden, yurtlarından oldu. 5 milyon insan Suriye'yi terk etti, bunların 2 milyon 700 binini biz Türkiye olarak misafir ediyoruz. Zalim bir rejimin kendi vatandaşları üzerine yağdırdığı misket ve varil bombalarıyla veya vahşice sıkılan silahlarla, kurşunlarla 500 bin insan hayatını kaybetti. Sadece 2015 yılında bu vahşetten kurtulmak isteyen ve Akdeniz'in dalgalarına kapılan ve ölen Suriyeli mülteci sayısı 5 bin 509, bu denizde boğulmaktan son anda Türkiye tarafından kurtarılanların sayısı ise 50 bin."


- "Türkiye'nin tavrı takdire değer"

ICAPP Genel Sekreteri Chung Eui-yong ise konuşmasında insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasının göç olduğunu, insanların göçle daha iyi bir yaşam sürmeyi amaçladıklarını söyledi.

İnsanların, katliamdan kaçmak için de göç ettiklerini belirten Chung Eui-yong, şunları kaydetti:

"Bu da ihtilaf ve çatışma bölgelerinde yaşanıyor. Çatışmalar ve savaşlar mülteciler için zor oluyor; açlık, sağlık sorunları, aile bireylerinin birbirinden ayrılması. Yaşlılar ve çocuklar bundan daha çok etkileniyorlar. Bunlar küresel sorunlar ve küresel çözümler gerekiyor, dünyada kimse göçün etkileri konusunda kendisini dışarıda tutamaz. Bir yandan da Suriye mülteci krizinde Türkiye'nin hem devlet hem de halk olarak gösterdikleri tavrı takdirle karşılıyoruz. Bu konferansla göçün ana nedenlerine değinebileceğimize ve bu sorunun ortadan kalkması için bir çözüm bulabileceğimize inanıyorum."

Programda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimini anlatan ve Suriyeli sığınmacıların yaşadıklarını konu edinen iki film gösterildi.

Konuşmaların ardından ICAPP Genel Sekreteri Chung, Başbakan Binali Yıldırım'a hediye takdim etti.

Konferansın yabancı katılımcıları Başbakan Yıldırım'a yoğun ilgi gösterdi, tek tek fotoğraf çektirdi.

Göç ve Mülteciler Uluslararası Konferansı

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :