Glutensiz Yaşam Derneği, Vali Toprak’ı ziyaret etti

Glutensiz Yaşam Derneği, Vali Toprak’ı ziyaret etti

Yakın zaman önce kurulan Glutensiz Yaşam Derneği’ni, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak makamında kabul etti.

Dernek Başkanı Öğr. Gör. Güngör Gökdağ, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkadir Baştürk ve Dernek Sekreteri Diyetisyen Yelda Altınışık’ın katıldığı ziyarette Vali Toprak’a, Çölyak hastalığı ve dernek olarak gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler verildi. Planlanan proje ve organizasyonlar hakkında da fikir alışverişinde bulunuldu.

Dernek Başkanı Öğr. Gör. Güngör Gökdağ,  Konya’da yeni kurulan bir dernek olduklarını ve derneğin projelerle adından söz ettirmek istediklerini belirtti. Diyetisyen ve hekimlerden oluşan gönüllülerle birlikte kurulan Glutensiz Yaşam Derneği’nin asıl kuruluş amacının ise, ‘Çölyak hastalığının ve glutensiz beslenmenin toplumda bilinç düzeyini artırmak, ihtiyaçlarının belirlenmesine ve çözümlenmesine katkılar sağlamak, yaşam kalitelerini yükseltmek, farkındalık oluşturmak, sağlık, sosyal ve kültürel yaşamlarına pozitif etkiler yapmaktır.’ dedi. Çölyak hastaları ve glutensiz beslenmek zorunda olanları bir çatı altında toplamak ve önümüzdeki yıl içerisinde panel ve kongre gibi etkinlikler düzenlemek istediklerini de ayrıca dile getirdi. Çölyak ve Glutensiz Beslenme Seminerlerini ise Konya’daki tüm okullarda vermeyi düşündüklerini belirterek, Vali Toprak’a, gösterdiği yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı dernek yönetim kurulu ve tüm üyeler adına teşekkür etti.

Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkadir Baştürk ise, hastalık hakkında bilgiler verdi. Bilimsel olarak Gluten Enteropatisi adı verilen Çölyak hastalığında; buğday, çavdar ve arpa proteinine karşı aşırı duyarlılık oluştuğunu; çocuklarda büyüme geriliği, ishal, kabızlık, kusma, karın ağrısı, karın şişliği, iştahsızlık, zayıflama, adale erimesi, kansızlık, halsizlik ve vitamin eksikliği şeklinde bulgular görüldüğünü belirtti.

Tek Çözüm Diyet

Baştürk, Çölyak hastalığının glütensiz diyetten başka bir tedavisinin olmadığını vurgulayarak, her yüz kişiden birinde görülen hastalığın, sadece Konya ilinde kendilerinin tespiti olan 1700 Çölyak hastası bulunduğunu söyledi. Ancak birçok kişinin de Çölyak hastası olduğunun farkında olmadığını kaydetti.

Diyetisyen Yelda Altınışık ise, bu tür hastalıkları olan vatandaşların ihtiyaç duyduğu gıda maddelerini her istedikleri yerde bulamadıklarını, bulunan yerlerde ise pahalı olduğunu, maddi imkânı olmayan hastaların da bu ürünleri temin edemediklerini ifade etti.

Çölyak Hastalığının Farkındayız

Vali Toprak ise, ‘Çölyak hastalarının bir ömür diyet yapmak zorunda olmaları ve diyetin bilhassa çocuklarda güç durumlar oluşturduğunun farkındayız. Bu bakımdan Valilik makamı olarak Konya’da Glutensiz Ekmek projesini başlattık. Çölyaklılara desteğimiz her zaman sürecektir.’ dedi.

Ayrıca Çölyak hastalığının ve hastaların sorunlarının kamuoyunda dikkat çekmesi için Glutensiz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu üyelerinin gösterdikleri çabaya ve çalışmalarına her zaman destek olacağını belirterek, ziyaretleri için teşekkür etti.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :