Gizli Raporda Çin, Dünya Sağlık Örgütünü Tehdit Ettiği İddia Edildi

Gizli Raporda Çin, Dünya Sağlık Örgütünü Tehdit Ettiği İddia Edildi

Newsweek dergisi, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü'nün bir raporuna dayanarak Çin'in dünyanın her yer yerinden kişisel koruyucu ekipman stoku yapmaya başladığı bir dönemde küresel acil durum ilan etmemesi için Dünya Sağlık Örgütü'nü tehdit etti dedi.

Newsweek dergisi, Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü'nün (CIA) bir raporuna dayanarak; Çin'in küresel acil durum ilan etmesi durumunda DSÖ'yü koronavirüs soruşturmasında işbirliği yapmamakla tehdit ettiğini öne sürdü.

İŞ BİRLİĞİNİ SONLANDIRMAKLA TEHDİT ETTİ

Dergi, iki CIA yetkilisinin raporun içeriğini teyit ettiğini belirtti. Rapora göre Çin, salgın uyarısı yapması halinde koronavirüs araştırmasında DSÖ ile iş birliğine son vereceği tehdidinde bulundu. Geçen hafta da Der Spiegel dergisi Alman istihbaratına dayanarak Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in 21 Ocak'ta Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus'u bizzat arayarak baskı yaptığını öne sürmüştü.

DSÖ İNKAR ETTİ

DSÖ Sözcüsü, DSÖ Başkanı'nın Çin lideriyle 'ne 20 Ocak'a ne de 21 ya da 22 Ocak'ta görüştüğünü' belirterek "Dr. Tedros ve üst düzey bir heyet 28 Ocak'ta Şi Jinping'le görüştü ve bu görüşmede küresel acil durum ilanı gündeme gelmedi" dedi. Newsweek'e göre DSÖ, Çin liderinin kişisel müdahalesini reddetmekle birlikte diğer Çin yetkililerinin acil durum ilanını erteletmek ya da uyarının içeriğini değiştirtmek için çaba harcayıp harcamadığı sorularını yanıtsız bıraktı.

TRUMP, DSÖ'YÜ ÇİN'E YAKIN OLMAKLA SUÇLADI

Derginin haberinde şöyle denildi: "DSÖ 30 Ocak'ta küresel acil durum ilan ederken Çin'in yanlış bir şey yapmadığını vurgulama gereği duydu. WHO Başkanı Tedros Anhanom, 'Şunu açıkça ifade edeyim. Bu ilan, Çin'e karşı bir güvensizlik oyu demek değildir. Aksine WHO, Çin'in salgını kontrol altına alma kapasitesi olduğuna inanmaktadır' dedi." Bu yaklaşım, Batı'da öfke yarattı. ABD Başkanı Donald Trump, 'Çin-odaklı' olmakla suçladığı WHO'ya Mart'ta kaynak aktarmaya son verdi.

VİRÜS YAYILIRKEN ÇİN GİZLEDİ

Rapora göre Çin, virüsün bu denli yayılmasının başlıca sebebi olarak gösterildi: "Çin'in salgının başlangıcındaki politikası geniş bir kesim tarafından eleştirildi. Hükümet, dünyayı uyarmaya çalışan doktorları susturdu, salgını ABD ordusunun başlattığını öne sürdü ve Associated Press ajansına göre insanlar Vuhan'dan kaçıp virüsü tüm dünyaya yayarken salgını altı gün boyunca gizledi."

ACİL DURUM 1 AY SONRA İLAN EDİLDİ

Çin 31 Aralık'ta Dünya Sağlık Örgütü'ne vatandaşları arasında koronavirüsün görüldüğünü bildirdi, 20 Ocak'ta virüsün insandan insana geçmeye başladığını açıkladı. DSÖ ise kamu sağlığı acil durumu ilan edilip edilmemesi konusunda 22 ve 23 Ocak'ta iki oylama yaptı. Ama komisyon bir karara varamadı. Acil durum ilanı ancak 30 Ocak'ta çıktı.