GİV'den İran'a Kapsamlı Ticaret Çıkarması: Yeni İş Birlikleri Yolda

GİV'den İran'a Kapsamlı Ticaret Çıkarması: Yeni İş Birlikleri Yolda

Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) Konya ve Van şubelerinin Erdebil, Gilan ve Tahran'ı kapsayan 6 günlük İran seyahati, ülkenin ekonomik potansiyelini ve bölgedeki Türk nüfusun sıcaklığını gözler önüne serdi.

Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) Konya ve Van şubelerinin başkan ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan yaklaşık 20 kişilik heyet, Kasım ayının son günlerinde İran’ın Erdebil şehrinde düzenlenen fuara katılarak Türkiye standını başarıyla açtı.

Erdebil Valisi, Ticaret Odası Başkanı ve şehir protokolü tarafından üst düzey bir misafirperverlikle ağırlanan heyet, Erdebil organize sanayisinde önemli iş görüşmeleri gerçekleştirerek GİV üyesi firmaların katalog ve dijital materyallerini sergiledi. Seyahat, iki ülke arasındaki güçlü kültürel ve tarihi bağları pekiştirirken, bölgedeki Türk nüfusun çoğunlukla yaşadığı şehirlerde dil problemi yaşanmadan cazip fiyatlarla mal tedariği sağlanabileceği tespit edildi.

a1.jpg

Tahran ve Hazar Kıyısında Verimli İstişareler

Erdebil'deki temasların ardından Gilan eyaletinin Rudsar ilçesine geçildi. Hazar Denizi kıyısındaki bu tatil durağında şehir protokolü ile yemekli bir tanışma programı yapıldı ve çeşitli mutabakat zaptları imzalandı. Burada, tütünden çaya, pirinçten fındığa ve kiviye kadar Türkiye'deki Karadeniz Bölgesi'ne benzeyen tarımsal mahsullerin Türkiye'ye ihracı ve ticaret hacminin genişletilmesi üzerine verimli istişareler yapıldı.

GİV Van Şubesi, Urmiye'de Batı Azerbaycan Bilim ve Teknoloji Parkı ile ikili iş birliği protokolü imzalarken, GİV Konya Şubesi heyeti ise İran'ın başkenti Tahran'da hem tarihi mekanları gezdi hem de ticareti geliştirme odaklı görüşmeler yaptı.

a2.jpg

Ticaret Hacmi ve Turizm Hedefleri Gündemde

Urmiye'deki imza törenine katılan Türkiye-İran Dostluk Gurubu Başkanı ve Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 7-8 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarılması ve turizm hedeflerinin 4 milyondan 10 milyon kişiye yükseltilmesi hedefine dikkat çekti.

a3.jpg

GİV Başkanlarından İran Analizi: Potansiyel ve Zorluklar

6 günlük seyahati değerlendiren GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, İran'ı ekonomik, sosyal, demografik ve siyasal açılardan analiz etti. Ceylan, ambargolara rağmen ülkenin doğal kaynakları ve enerji imkanlarıyla ayakta kaldığını belirterek, ticaretin mümkün olduğunu ancak gelir dağılımındaki adaletsizliğin üzücü olduğunu dile getirdi. Özellikle Türkçe konuşulan batı Azerbaycan eyaletlerindeki halkın samimiyetine vurgu yaptı.

a4.jpg

GİV Van Şube Başkanı Mahmut Gedikli ise, imzalanan protokollerin iki ülke sınır ticaretindeki önemli rolünü pekiştirdiğini ifade etti. Her iki başkan da İranlı yöneticilerin Türk insanından büyük beklentileri olduğunu ve bölgenin misafirperverlik açısından ticaret ve turizm için rahatlıkla gezilebilecek bir yer olduğunu gözlemlediklerini ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler