GİV Konya'da Girişimci Buluşmaları! KSO Başkanı Büyükeğen Konya Sanayisi ve Gelişimini anlattı

GİV Konya 'Girişimci Buluşmaları'nda KSO Başkanı Büyükeğen, 'Konya Sanayisi ve Gelişimi'ni anlattı. Büyükeğen, ihracatın 20 yılda 18 kat artarak 3.2 milyar dolar üzerine çıktığını söyledi. Başkan Ceylan ise, "Konya tam bir girişimci şehridir" dedi

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV), Girişimci Buluşmaları devam ediyor. GİV Konya'da bu ay Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, "Konya Sanayisi ve Gelişimi" konusunu anlattı.

"KONYA ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ BAKIMINDAN TÜRKİYE'DE İLK 3 SIRADA"

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, programın açılış konuşmasında Konya sanayisinin gelişimine dikkat çekerek, "Atalarımızın yolunda gidersek bu toprakları yurt tuttuğumuz gibi bu topraklarda kalmaya devam eder, daha güçlü yarınlara hep birlikte sahip çıkabiliriz. Konya bir tarım ve sanayi şehri dedik. Konya eskiden bir tarım şehri olarak anılırdı çok değil 30 yıl evveline gidersek hepimiz bunu hatırlarız. Fakat son 30 yılda Konya sanayi bir gelişim göstererek, hızlı bir girişim göstererek bir sanayi şehrine evrildi. Peki bir sanayi şehri olduk ama özelliğimiz nedir? Başka şehirler gibi sadece mobilyada öne çıkan bir şehir miyiz, sadece tekstilde öne çıkan bir şehir miyiz, Kayseri gibi Gaziantep gibi ya da Sakarya Bursa Bolu gibi otomotivde öne çıkan bir şehir miyiz? Hayır bakın biz şunu iddia ediyor ve ısrarla söylüyoruz Konya ürün çeşitliliği bakımından Türkiye'de ilk 3 sırada yer alıyor. Konya çeşitli ürünlerin ihracatı sıralamasında ilk 2'de yer alıyor. Dolayısıyla Konya sadece bir alanda değil sadece tarıma dayalı alanlarda tarım makinasında değil, onlarca farklı sektörde ülkemizin ürettiği ürünlerin neredeyse tamamını üreten bir şehirdir" dedi.

"KONYA TAM BİR GİRİŞİMCİ ŞEHRİDİR"

Fatih Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Konya tam bir girişimci şehridir, örnekleri vardır isim vermeyeyim hepiniz bilirsiniz bir fizik mühendisinin uncu olduğunu hatta borsa başkanı olduğunu Konya'da görürsünüz herhalde. Konya'da bir İslam enstitüsü mezununun kimyacı olduğunu tarım ve zirai ilaçlarla meşgul olduğunu yine Konya'da görürsünüz. Konya tam bir girişimci şehridir, daha daha çok örnekleri var sanayide. Bilmedikleri halde merak ettikleri için girdikleri sektörlerde ya da sadece satış pazarlamasını yaptıkları sektörlerde üreticilik yapanların meşhur olduğu bir şehirdir Konya. Yılmaz, yıkılmaz, vazgeçmez bir şehirdir Konya. Pes etmez, mücadele eder onun için Konya'nın bu azminin Türkiye'nin tamamına da örnek olması gerektiğine inanıyoruz. Geçen hafta içerisinde Gürcistan'dan bir heyet Müsiadımızın ev sahipliğinde Konya'ya ziyarete geldi. Dediler ki biz Konya sanayine hayran olduk."

KONYA TÜRKİYE'DE EN FAZLA OSB ALANINA SAHİP İKİNCİ ŞEHİRDİR

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya sanayisinin gelişimine dikkat çerek şunları söyledi: Konya sanayimizi nasıl geliştiririz nerelere götürürüz hedeflerimiz nedir bunlar üzerinde de ciddi çalışmalar yapıyoruz. Derneklerimiz, vakıflarımız ve diğer sivil toplum örgütlerimizle birlikte bunu nerelere taşıyacağımız konusunda çalışmalar yapmaktayız.

İnşallah çalışmaların sonuçlarını geçmişte gördüğümüz gibi bundan sonra da göreceğiz.
Konya'da 11 organize sanayi bölgemiz var, ilçeleri ile beraber tamamı Konya'da bulunmaktadır. Ayrıca 94 tane sanayi sitemiz, Konya Teknoloji Endüstri Bölgemiz yani yani ASELSAN'ın olduğu bölge. 189 ülkeye ihracatımız var, kilogram başına düşen ihracat rakamımız ise 2.83 dolar. Türkiye'de en fazla ihracat yapan iller sıralamasında 10 sırada bulunmaktayız.

Konya organize sanayi bölgeleri Konya OSB KOS olarak geçmektedir. Birinci Organize Sanayi Bölgesi, Akşehir OSB, Beyşehir OSB, Çumra OSB, Ereğli OSB, Seydişehir OSB, ve Karapınar OSB, şu an işletmelerde olup faal vaziyetteler. Ayrıca 3 tane organize sanayi bölgemizin de kamulaştırması altyapısı ve planlamaları devam etmektedir, bunlar da Kulu OSB Ilgın OSB ve Sarayönü OSB olmaktadır.

KONYA'DA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ 69.000 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Konya'da organize sanayi bölgeleri 69.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Konya Türkiye'de en fazla OSB alanına sahip ikinci şehirdir. Birinci şehir Ankara, ikincisi de Konya'dır. Konya'da sektörlerin gayri safi yurt içi hasıladaki paylarına gelirsek sanayi sektörü olarak %26.2 tarım sektörü olarak 18.6 hizmet sektörü olarak ise %45.4 paya sahiptir.

Konya'da ihracat 20 yılda 2009-2015-2016 yılları hariç tüm yıllarda artış göstermiştir. İhracatımız son 20 yılda 18 kat artarak 3.2 milyar doların üzerine çıkmıştır.

Konya'da ihracatın sektörlere göre dağılımı ise 2023 yılı mayıs ayı itibariyle 1.2 3 milyar dolar seviyelerine ulaşan Konya ihracatımızın sektörleri dağılımına baktığımızda sanayi yüzde 79,5 tarım %18.90 madencilik %1,60 pay almaktadır.

SON 10 YILDA İHRACATÇI FİRMA SAYILARI KESİNTİSİZ ARTIŞ GÖSTERDİ

Konya'da ihracatın alt sektörleri dağılımı 2023 yılı mayıs ayı itibariyle Konya ihracatının sektörlere dağılımı incelendiğinde makine ve aksamları %24,2 otomotiv sektörü %22,1 hububat ve bakliyat sektörü %8,5 pay almaktadır.

Konya'da yıllara göre ihracat yapan firma sayıları 1,5 kat artış göstermiştir son 10 yılda ihracatçı firma sayılarımız kesintisiz bir şekilde artış göstermiştir. 2022'de 3.411 firmamız ihracat yapmıştır 2023 yılı mayıs ayı itibariyle ise ihracatçı sayımız 2714'e ulaşmıştır.

YILLARA GÖRE KİLOGRAM BAŞINA DÜŞEN İHRACAT RAKAMLARI

Konya'da kilogram başına düşen ihracat rakamı son 10 yılda yaklaşık olarak 2 katına çıkmıştır. Örnek olarak 4 sektörde kilogram başına düşen ihracat tutarı dolar üzerinden savunma sanayi ve havacılık sektöründeki kilogram başına düşen ihracat 35 dolar seviyelerinde iken makine ve aksamları sektöründe 5.70 endüstrisinde ise 4.80 dolardır.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER

Konya ihracatının ülkelere dağılımı incelendiğinde yaklaşık %10 pay ile Rusya ilk sırada yer almaktadır. Rusya'yı sırasıyla Almanya Irak ABD ve İtalya takip etmektedir.

Konya 153 patent başvurusu sayısıyla Türkiye'de 10., 198 faydalı model sayısı ile Türkiye'de5., 2304 tasarım sayısıyla Türkiye'de 7inci, 6584 marka tescil sayısı ile Türkiye'de 6. durumdadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.