Girişimciler holdinglerin radarına girdi

Girişimciler holdinglerin radarına girdi

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yenilikçi girişimcilere dikkat kesilen iş dünyasının önde gelen şirketleri, yüksek teknoloji içeren, taklit edilemeyen, ülke gelişimine ve topluma katkısı olan girişimcilerin elinden tutuyor- Koç Topluluğu'nun teknoloji y

İSTANBUL (AA) - ELİF FERHAN YEŞİLYURT - Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yenilikçi girişimcileri radarına alan iş dünyasının önde gelen kurumsallaşmış şirketleri, yüksek teknoloji içeren, taklit edilemeyen, ülke gelişimine ve topluma katkısı olan girişimcilerin elinden tutuyor.

Yenilikçi girişimcilerin yükselen başarılarına kayıtsız kalmayan bazı holdingler, cazip iş fikirlerinin hayat bulması için elini taşın altına koyuyor. Bazı holdingler, girişimcilere, fikirlerine destek için grup bünyesinde kurduğu yatırım şirketleri aracılığıyla bazıları da çeşitli fonlama platformlarıyla destek veriyor.

Kurumsallaşmış şirketlerin mentorluk, teknoloji, ürünü üretme, ticarileştirme, pazarlama, satış, yurt dışı bağlantıları, patent ve fon bulma gibi imkanlarından faydalanan girişimciler, kısa süre içerisinde gelişme gösterip hedeflerine ulaşabiliyor.

Koç Topluluğu'nun teknoloji yatırım şirketi İnventram'ın Genel Müdürü Cem Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırım güçleriyle girişimciliği desteklediklerini belirterek, Türkiye’nin girişimcilerinin daha inovatif iş modelleri üretebileceğine inandıklarını söyledi.

Soysal, İnventram'ın buluşların patent ile korunması ve lisanslaması, teknoloji şirketlerine sermaye artırımı yöntemiyle yatırım yapılması, ileri teknoloji içeren fikir ya da prototiplerin hayata geçirilmesi ya da var olan küçük ve orta ölçekli teknoloji şirketlerinin ürünlerinin büyük şirketlerle buluşturulması üzerine hizmet verdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"İnventram olarak amacımız, 'disruptive' teknolojileri en doğru iş modelleri ile ticarileştirmek. Teknoloji ve inovasyon temelli yeni kurulmuş ve kurulmakta olan girişimlere hisse yatırımları yapıyor ve satış desteği vererek gelir ortağı oluyoruz. Öte yandan, üniversite araştırmacıları ve girişimcilerin projelerinin şirketleşmesi sürecine hissedar olarak katılarak her türlü kurumsal desteği veriyor, çeşitli fikri haklarının ve teknolojilerinin tespiti, geliştirilmesi, patentlenmesi, ürünleştirilmesi, bu fikri haklar ve teknolojilerinin devri, lisanslanması ve/veya bunlar ile ilgili olarak farklı iş modelleri tesis etmek suretiyle ticarileştirilmesini sağlıyoruz. Bunun sonucunda fikri sermayeler, toplumun hayat standardını yükseltecek ürün ve hizmetlere dönüşüyor. Sanayi ve üniversite iş ortaklığının Türkiye’de bu yapıdaki ilk ve tek örneği olmakla birlikte sanayi-üniversite iş birliğinin en somut ilk örneğinin İnventram olduğunu da söylemek isterim."


- "5 bin 600'ü aşkın proje başvurusu aldık"


Cem Soysal, İnventram olarak bugüne kadar patent yatırımı, şirket yatırımı ve teknoloji ticarileştirme alanlarında 5 bin 600’ü aşkın proje başvurusu aldıklarını, kuruldukları günden bu yana 6 şirket yatırımı, 42 patent yatırımı, 9 teknoloji ticarileştirme ve 24 Preferred Partner iş ortaklığı gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Savunma sanayi teknolojileri, elektronik ve dayanıklı tüketim, otomotiv teknolojileri, yapay zeka, robotik teknolojileri, nesnelerin interneti ve sensörler, büyük veri ve bulut sistemleri, biyoteknoloji ve nanoteknoloji olmak üzere 9 "disruptive" alanda yüksek teknoloji ve mühendislik içeren projeleri hayata geçirdiklerini aktaran Soysal, şunları kaydetti:

"Patent yatırımı, şirket yatırımı ve teknoloji ticarileştirme alanlarında hizmet veriyoruz ancak girişimcilerin en çok destek aldığı iş kolumuz teknoloji ticarileştirme modelimiz olan İnventram Preferred Partners. Biz bu sistem ile Türkiye’de eşi olmayan ilk KOBİ-büyük şirket buluşturma köprüsünü kurduk. İnventram olarak, Preferred Partners sistemimiz ile küçük ve orta ölçekli teknoloji şirketlerini Koç Topluluğu firmaları ya da sektörlerinin öncü olan firmaları ile buluşturuyoruz. Bu sistem sayesinde inovatif ürün ya da servis yaratan küçük ve orta ölçekli teknoloji şirketleri büyük firmalarla iş yapabilme imkanı buluyor. İnventram Preferred Partners ile lider şirketler, bu teknoloji şirketlerinin müşterisi ya da stratejik yatırımcısı olabiliyor ve böylelikle genelde yurt dışından temin ettikleri yüksek fiyatlı ya da yüksek marjlı mühendislik ürün ve servislerini, aynı standartlarda ve daha uygun maliyetlerle Türk teknoloji firmalarından ve girişimci Türk mühendislerden sağlayabiliyorlar. Küçük ve orta ölçekli şirketlere satış desteği, büyük şirketlere yerli tedarikçi sağlayan sistemimize teknik, idari ve finansal yeterliliğe sahip olan teknoloji firmaları dahil olabiliyor."

Soysal, Türkiye’yi geleceğin teknolojik dünyasında geride kalmadan hatta öncü olmasını sağlayacak teknolojilerin hayata geçmesi için yaratıcı zekaya sahip mucitleri, en doğru yatırımcılarla buluşturduklarını belirterek, "Mucitlerin icatlarını patentle güvence altına alarak dünyaya teknoloji pazarlıyoruz. Mevcut iş ortaklarımız gibi bizimle Preferred Partners ekosistemi dahilinde çalışmak isteyen, ileri teknoloji üreten start-up’larla bir araya gelmeyi hedefliyoruz." dedi.


- "İnovasyonun olduğu her yerde biz varız"


İnventram Genel Müdürü Soysal, bugüne kadar yaptıkları yatırımlarda yüksek mühendislik teknolojileri ve inovasyona sahip olanların kendilerini cezbettiğini vurgulayarak, "Projenin girişimcisi kimliğindeki insanların çok yüksek kalifikasyonları ve ortaya koydukları işlerin zor taklit edilebilir olması, yani yüksek giriş bariyeri içermesi bizim ilgi düzeyimizi hep artırdı. Derin teknolojik bilgi ve yaratıcılığın girişimcilik ruhu ve iş icraatı yatkınlığı ile birleştiği beyinler bizim radarımıza hemen giriyor." diye konuştu.

Girişimcilere nasıl ulaştıklarına ilişkin soru üzerine de Soysal, start-up etkinliklerinde, konferanslarda ya da çeşitli etkinliklerde girişimciler ile bir araya geldiklerini, ayrıca web siteleri üzerinden de oldukça fazla başvuru aldıklarını, inovasyonun olduğu her yerde kendilerinin de olduğunu söyledi.


- "Vestel Ventures olarak 9 şirkete yatırım yaptık, 6 şirketle görüşmelerimiz sürüyor"


Vestel Şirketler Grubu tarafından 2015'te kurulan yatırım şirketi Vestel Ventures'ın Genel Müdürü Metin Salt da girişimlerin, odaklandıkları konular ve çalışma şekilleri ile yaşamı özgürleştireceğine, verimliliği artıracağına ve yenilikçi tarzları ile fark yaratacaklarına inandıklarını ifade etti.

Salt, Vestel Ventures olarak girişimleri desteklemeyi ve destekledikleri girişimlerin ticari başarıya ulaşması için ihtiyaç duydukları desteği onlara vermeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Odaklandığımız yatırım alanları ise teknoloji kökenli, yeni iş modellerini deneyen, değişen yaşam biçimi içerisinde gelişebilecek tüm girişimler... Girişimcilere ulaşmak için Türkiye ve dünyadaki girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer alıyoruz, düzenli olarak etkinliklere katılıyoruz, mentorluk desteği veriyoruz. Girişimcilerin doğrudan bize ulaşmaları için ise internet sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı aktif bir şekilde kullanıyoruz."

Yatırım stratejilerinde Vestel ve Zorlu Grubu’nun diğer şirketlerinin olanaklarını, deneyimlerini ve pazarını kullanarak büyüyebilecek, inovasyon yanı kuvvetli girişimlere öncelik verdiklerini aktaran Salt, "Bir girişime yatırım yapmadan önce projeyi ve ekibi detaylı olarak inceliyoruz, Değerlendirme kurulundan onay aldıktan sonra yatırım kararı veriyoruz. Girişimlerin kendi fikirlerini hayata geçirmelerinde özgür olmaları ve motivasyonlarının yüksek olması için yönetimde etkin rol almıyoruz ve pay oranlarında her zaman çoğunluğun kurucu ortaklarda olmasına özen gösteriyoruz. Yatırım yapacağımız girişimlere Vestel ve Zorlu Grubu'nun gücünü ve desteğini sunuyoruz." şeklinde konuştu.

Salt, girişimlerin değerlendirilmesi ve ortaklık anlaşmalarının imzalanmasının uzun süreçler sonrasında gerçekleştiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Vestel Ventures olarak şimdiye kadar 9 şirkete yatırım yaptık. Değerlendirme sürecinde olan 6 şirketle görüşmelerimiz devam ediyor. Yatırım yaptığımız şirketlere ihtiyaç duydukları ölçüde destek veriyoruz. Örneğin, teknolojik buluş ağırlıklı bir girişimde, bu fikri hayata geçirme ve geliştirme sürecinde destek olurken, satışa başlamış bir girişimin yurt dışı bağlantılarımızdan yaralanmasında, pazarını büyütme ve iş hacmini geliştirmeye yönelik konularda girişime fayda sağlamaya çalışıyoruz. Ticarileşme konusunda Vestel’in üretim ve satış kanalları, pazarlama gücü, Zorlu Grup şirketlerinin uzmanlıkları ve finansman desteği ortağı olduğumuz girişimlerin daha kısa sürede daha çok gelişme göstermelerine olanak sağlıyor. Teknoloji, üretim, pazarlama, patent, fon gibi alanlarda grubumuzun çalışanları her türlü yardımı girişime sağlarken, girişim ile iş yönetimi konusunda haftalık olarak danışmanlık toplantıları düzenleyebiliyoruz."

Girişimlerin tümünün yatırım almalarından bugüne kadar kısa süre içerisinde gelişme gösterip ilerlediğini vurgulayan Salt, öne çıkan başarılar arasında satış rakamlarını ve ihracat miktarını iki katına çıkaranlar, ilk ürünlerini piyasa sürüp gelir elde etmeye başlayanlar ve şirket değerini katlayarak artıranların sayılabileceğini bildirdi.


- Buluşum 10 sosyal girişime can suyu oldu


Boyner Grup'un 2016'da kitlesel fonlama platformu olarak kurduğu Buluşum'un Üst Yöneticisi (CEO) Cihan Alpay ise Buluşum’un sosyal girişimcilik ve stratejik bağışçılık ekosistemini geliştiren ve destekleyen bir platform olduğunu belirterek, dünyada sosyal girişimlere yönelen yetenek, enerji, kaynak, para ve ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

Alpay, sosyal girişimlerin toplumsal gelişime ve değişime büyük katkı sağladığını ifade ederek, "Buluşum’u Türkiye’de sosyal inovasyon ve bireysel bağışçılık kültürünün gelişmesine katkı sunmak için hazırladık. Boyner Grup’un fon desteği ve pazarlama gücüyle birleşen bu modelin başarılı olacağına inanıyoruz." dedi.

Verilen bilgiye göre, topluma fayda sağlayacak fikirlerin projeye dönüştürülerek hayata geçmesine destek olan Buluşum’da son bir yılda 8 sosyal girişimci toplam 10 proje için 375 bin TL kaynak sağladı. Böylece sosyal girişimciler, projelerini bir sonraki adıma taşıdı.

Topluma fayda sağlayan, yaratıcı ve sürdürülebilir projeleri olan proje sahipleri yaptıkları bir iş planı, projelerinin detaylarını anlatan bir sunum ve görsel malzemelerini “bulusum.biz” adresi üzerinden başvuru formu aracılığıyla platforma iletiyor.

Buluşum ekibi, proje başvurularını inceleyip Buluşum Danışma Kurulu’na gönderiyor. Danışma kurulu, projeleri Buluşum kriterlerine göre puanlayarak değerlendiriyor. Değerlendirme sonucunda proje sitede yayınlanıyor ya da geliştirilmesi gereken noktalar proje sahibine iletiliyor.

Sitede yayınlanan projeler kitlesel fonlamaya açılmış oluyor. Hem proje sahipleri hem de Buluşum ekibinin iletişim çalışmalarıyla belirlenen süre içerisinde destek toplanıyor. Ayrıca, Boyner Grup şirketleri de projelere fon ve tanıtım desteği veriyor. Kurumsal ve bireysel destekleri birleştiren Buluşum hybrid bir fonlama modelini de hayata geçiriyor.

Buluşum’la herkesin kendi gücü ve imkanı ölçüsünde toplumsal projelere katılımı sağlanırken, proje sahiplerinden herhangi bir üyelik/hizmet bedeli alınmıyor, hisse ve ortaklık talep edilmiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :