Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yanıkoğlu:

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Yanıkoğlu:

"Tüm fındık üretimi yapılan bölgelerde lisanslı depo ve spot borsalarının kurulması ve bu projelerin mutlaka devlet tarafından desteklenmesi gerek"

GİRESUN (AA) - Giresun Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu, fındık üretimi yapılan bölgelerde lisanslı depo ve spot borsalarının kurulması ve bu projelerin mutlaka devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Yanıkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 ürünü fındık hasadının 1 Ağustos'ta başladığını ve halen sürdüğünü anımsattı.

Yeni mahsulün az oluşu ve hasat döneminin başlamasıyla serbest piyasada fiyat tartışmalarının başladığını dile getiren Yanıkoğlu, serbest piyasada fındık fiyatlarının, üreticinin tavrına göre şekillenmesini beklediklerini belirtti.

Yanıkoğlu, fındık fiyatı konusunda üretici ile alıcı arasında fiyat rekabetinin yaşanacağını belirterek, "Ürününü satan, sezonun yüksek rakamdan, alıcı da biraz düşük seviyelerden başlamasını umar. Bu yönde bir mücadele olur. Rekoltenin azlığını dikkate alırsak bir fiyat rekabeti yaşanacak gibi görünüyor." dedi.

Üreticilerden fındıklarını akıllarındaki rakama ulaşınca değerlendirmeleri tavsiyesinde bulunan Yanıkoğlu, "Üreticimizin bahçeye girerken aklında oluşturduğu bir fiyat vardır mutlaka. Bu fiyata yaklaştığında ya da o rakamı geçtiğinde artık nasıl kanaat yaparlarsa ürünlerini değerlendirebilirler." diye konuştu.

Sektörün tüm paydaşlarına Türkiye ekonomisi ve fındığın menfaati açısından sezon süresince ortak hareket etmelerini çağrısında bulunan Yanıkoğlu, "Tahmini rekolte tespit çalışmaları sırasında bu birliktelik sağlandı. Neden bunu fındık sezonuna yaymayalım? Sektörün her kesimi birbiriyle polemik içerisine girmeden, her paydaş, kendisi açısından sezonun daha verimli geçmesi açısından ellerinden geleni yapmalı." değerlendirmesinde bulundu.

-Devlet, lisanslı depo ve spot borsalarını desteklemeli

Yanıkoğlu, GTB olarak AB hibe desteğiyle yapımına başlanılan lisanslı depo ve spot borsası projesini, eylül ayıyla resmen hayata geçireceklerini söyledi.

Projelerinin fındıkta bir ilk olduğuna işaret eden Yanıkoğlu, şunları kaydetti:

"Lisanslı depo ve spot borsaları, mutlaka tüm üretim yapılan bölgelere de kurulmalıdır. Lisanslı depo ve spot borsaları, Türk fındığının dünya üretim ve ihracat liderliğinin sürmesi açısından büyük öneme sahip. Gönül ister ki tüm fındık bölgelerinde kurulsun. Biz bu projemizi AB hibesiyle yapıyoruz. Bulabilirse hibe projesi, olmadığı takdirde devlet imkanlarıyla bu tür depolar çoğalmalı. Üreticimiz fındığını orada değerlendirmeli."

Yanıkoğlu, lisanslı depo ve spot borsaları sayesinde devletin fındık piyasasına daha hızlı ve etkili müdahale edebileceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu tip projeler tüm bölgede yapılırsa devlet fiyat senedi alarak piyasayı etkiler. Çok düşük fiyatlarda ürün senedi alır, yükseldiğinde de satarak piyasayı dengeler. Devletin görevi burada ortaya çıkacaktır. Tabii devletin olmadığı ya da devletin kurumlarının olmadığı piyasa pek başıbozuk oluyor. Ticaretimizi disipline etmek için bütün borsalar başlattığımız projeyi uygulamalı. Sadece üreticimiz değil, tüccar ve manavlarımız da değerlendirebilir. Devlet fındık alımı yerine elektronik ortamda senet alabilir. Piyasaya borsa üzerinden girebilir ve ürün senetleri alır. Fiyatı hareketlenebilir. Arz ve talebi bu tür borsalardan alışveriş yaparak dengeler."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler