Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba:

"Balıkçılarımız, 4,5 aylık bir aradan sonra yarın 'Vira Bismillah' diyecekler. Yeni av sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum"- "Göllerimiz ve barajlarımızda avcılık yapan tüm balıkçı tekneleri dahil, denizlerimizde faaliyet gösteren 10

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, balıkçıların 4,5 aylık bir aradan sonra yarın 'Vira Bismillah' diyeceklerini belirterek, yeni av sezonunun hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Fakıbaba, göller ve barajlarda avcılık yapan tüm balıkçı tekneleri dahil, denizlerde faaliyet gösteren 10 metreden küçük balıkçı teknelerinin tamamının destekleme kapsamına alınacağını bildirdi.

Bakan Fakıbaba, yaptığı yazılı açıklamada, balıkçıların, 4,5 aylık aradan sonra yarın "Vira Bismillah" diyeceklerini hatırlattı.

Başta balık olmak üzere, sayısız faydaları bulunan tüm su ürünlerinin yeni sezonda bol bol tüketilmesini öneren Fakıbaba, hedeflerinin vatandaş için bol ve ucuz balık temin etmek ve sürdürülebilir avcılık yöntemlerinin geliştirilmesini sağlamak olduğunu belirtti. Fakıbaba, "Bakanlık olarak bu dengeyi kurabilmek ve balıkçılarımızın daha kazançlı bir sezon geçirmesini sağlayabilmek amacıyla, birçok bilimsel araştırma yapıyor, yeni projeler geliştirip, balıkçılarımız için farklı destekleme modellerini uygulamaya alıyoruz." ifadesini kullandı.

Balıkçılara toplamda 1,2 milyar lira destek sağlandığını belirten Fakıbaba, balıkçılığı olumsuz etkileyen bin 211 balıkçı teknesinin 160 milyon lira ödeme yapılarak av filosundan çıkarıldığını, bu uygulamanın 2018'e kadar süreceğini bildirdi.

Fakıbaba, bu yıl uygulanmaya başlanacak "Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Programı"na ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Göllerimiz ve barajlarımızda avcılık yapan tüm balıkçı tekneleri dahil, denizlerimizde faaliyet gösteren 10 metreden küçük balıkçı teknelerinin tamamı destekleme kapsamına alınacak. Avcılık faaliyetlerinin kayıt altına alınması karşılığında gemi başına, boylarına göre 500-bin lira destekleme ödemesi yapılacak."

- "Tekneler anlık takip edilecek"

Boyu 12 metreden uzun bin 350 balıkçı teknesine, bedelleri Bakanlık tarafından karşılanarak Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi cihazları takıldığını belirten Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Bu sistemle teknelerin avcılık faaliyetleri, GSM ve uydu aracığıyla anlık olarak takip edilmekte, bu sayede avcılığın denetlenmesi ve avcılık verilerinin toplanması sağlanmaktadır. Bu sayede kaçak avcılık yapan teknelerin haksız kazanç sağlamalarının önüne geçilmesinde de büyük bir adım atılmış oldu. Bu yıl yine ilk kez denizlerimizdeki berekete bereket katmak, çipura ve levrek stoklarını desteklemek amacıyla Akdeniz'deki lagünlerimizden binlerce levrek ve çipura balığı denizlerimize bırakıldı. Su ürünleri kaynaklarının korunması amacıyla, avcılıkla ilgili getirilen tür, boy, zaman, derinlik, mesafe ve av araçları bakımından belirlenen kurallara balıkçılarımızın uyması büyük önem taşıyor. Balıkçılarımızın özellikle küçük balıkları avlamaktan ve satmaktan kaçınmaları gerekiyor."

Kurallara uymayan balıkçıların takibi ve düzenlemelere uygun avlanmanın sağlanması için Bakanlık denetimlerinin yeni sezonda da süreceğine dikkati çeken Fakıbaba, bu kapsamda her türlü teknik ve altyapı önlemlerinin alındığını bildirdi.

Bakan Fakıbaba, yeni av sezonunun kazasız ve sıkıntısız tamamlanmasını temenni ederek, "Halkımızın da bu sağlıklı nimetten bolca yararlanmasını dileyerek, balıkçılarımıza 'pruvanız neta olsun' diyorum." ifadesini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :