GETAD için geri sayım başladı: Pilot uygulama gelecek yıl başlıyor

GETAD için geri sayım başladı: Pilot uygulama gelecek yıl başlıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi (GETAD) pilot uygulamasının 2026’da birkaç ilde başlayacağını, 2027’de ise ülke geneline yayılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yılmaz, kamuoyunda “vatandaşlık maaşı” olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi’nin (GETAD) pilot uygulamasının gelecek yıl devreye alınacağını söyledi.

Yılmaz, “GETAD’ın pilot uygulamasını birkaç ilde önümüzdeki yıl başlatacağız. 2027 yılında tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz.” dedi. Modelin, belirlenen eşik gelirin altında kalan aileleri destekleyeceğini ancak istihdam piyasasından caydırıcı olmayacağını vurguladı.

“SOSYAL YARDIM ALANINDA YAPISAL REFORM HAYATA GEÇECEKTİR”

Yeni sistemle sosyal desteklerin entegre bir yapıya kavuşacağını belirten Yılmaz, “Sosyal yardım alanında yapısal bir reformu hayata geçirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 23 yılda uygulanan sosyal politikaların birçok ülkedeki sosyal demokrat partilerden daha güçlü olduğunu belirterek, sosyal desteklerin seçim başarısında önemli rol oynadığını söyledi.

“ALTINLA SATIN ALMA GÜCÜ HESABI TEKNİK OLARAK TUTARSIZ”

Asgari ücret tartışmalarına da değinen Yılmaz, altın fiyatları üzerinden yapılan kıyaslamaların doğru olmadığını belirtti.
Altın bir tüketim malı değil; altınla satın alma gücü ölçülmez.” diyen Yılmaz, ABD, Fransa, Belçika ve Yunanistan gibi ülkelerde asgari ücretin altın bazında Türkiye’den daha fazla gerilediğini söyledi.

Ayrıca, 2002’nin ikinci yarısına göre 2025’in ikinci yarısında Türkiye’de reel asgari ücretin yüzde 207 arttığını, bu oranların birçok Avrupa ülkesinin üzerinde olduğunu ifade etti.

cev.jpg

BELEDİYELERE “ASLİ HİZMET” VURGUSU

Belediyelerin yatırım kapasitesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, 2018’de belediye harcamaları içinde yatırımların payı yüzde 36 iken 2024 itibarıyla bu oranın yüzde 24,3’e düştüğünü belirtti.

Belediyeler öncelikle içme suyu, temizlik, altyapı ve ulaşım gibi asli hizmetlerini yerine getirmeli.” diyen Yılmaz, fantastik harcama kalemlerine yönelmenin doğru olmadığını söyledi.

2025 ve 2026’da belediyelerin yatırım paylarının daha da düşmesinin beklendiğini dile getiren Yılmaz, yerel yönetim reformunun gerekli olduğunu ifade etti.

“6 ŞUBAT SONRASI 450 BİN KONUT YIL SONUNDA TESLİM EDİLECEK”

Konut projelerine ilişkin de bilgi veren Yılmaz, bugüne kadar 50 bin, 100 bin ve 250 bin konutluk kampanyaların tamamlandığını, teslim süreçlerinin sürdüğünü aktardı.

Deprem bölgesine yönelik çalışmalara değinen Yılmaz, “Yıl sonunda toplam 450 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz.” dedi ve muhalefetin “10 yılda toparlanamaz” eleştirilerine rağmen sürecin 2,5 yıl içinde tamamlandığını vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.