Gemi takibinde uyduya rakip geliştirildi

Gemi takibinde uyduya rakip geliştirildi

Bilkent Üniversitesinde, radar ya da başka yardımcı üniteden destek almadan askeri ve sivil gemileri kamera görüntüsünden yüksek başarı yüzdesiyle tanımlayan yazılım geliştirildi- Yazılımın kullanıldığı testlerde, gemiler yüzde 80-90 gibi yüksek başarı or

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - ​Bilkent Üniversitesinde, HAVELSAN ile birlikte radar ya da başka yardımcı üniteden destek almadan askeri ve sivil gemileri kamera görüntüsünden yüksek başarı oranıyla tanımlayan yazılım tasarlandı.

Bilkent Üniversitesi ile sanayinin önde gelen kuruluşlarının işbirliğiyle uygulanan Sanayi Odaklı Bitirme Projeleri kapsamında Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Faiz Caner Adlı, Kaan Eker, Ömer Faruk Tartar, Buğra Yalıtuna, Onur Yörük, Göktuğ Kağan Yüksel, HAVELSAN için Kemera Görüntüsü Esaslı Gemi Tespit ve Sınıflandırma Yazılımı üzerine çalışma başlattı.

Proje ekibinin çalışmalarında, herhangi bir cisme veya nesneye dair belli başlı tanımlayıcı özelliklerin çıkarılmasında ve bu çıkarımların bilgisayarda işlenebilecek sinyallere çevrilmesinde kamera görüntülerinin kullanıldığı belirlendi. Bu bağlamda askeri ya da sivil gemilerin tespit ve tanımalarının yapılmasına yönelik olarak bunların kamera görüntülerini kullanarak gemilere yönelik tüm ayırt edici bilgilerin toplanması hedeflendi.

Hem askeri hem de sivil alanlarda kullanılabilecek başarılı bir gemi tespit ve takip yazılımı geliştirmek için 3 ana bölümden oluşan çalışma planıyla hareket edildi. Bunlar, sistem planlaması, yazılım geliştirilmesi ile test ve doğrulama süreçleri şeklinde yürütüldü.

Geliştirilen yazılımın yüksek çalışma hızıyla birlikte asgari işlem yükü ve hata payıyla, hem akademik hem endüstriyel (askeri ve sivil) uygulamalarda kullanılan benzer yazılımların ötesinde, öncü ve yenilikçi bir ürün olması hedeflendi.

İnternet üzerinden birçok video, yazılımın testi için kullanıldı. Bununla da yetinilmeyip 3 boyutlu yazıcıdan gemi modelleri çıkarılarak, yazılım simülasyon ortamında gerçek zamanlı olarak çalıştırıldı.

Sonuç olarak radar ve herhangi bir yardımcı üniteden bilgi almadan video görüntülerinden gemilerin açı ve uzaklık bilgilerine ulaşıldı.

Gemilerin tanımlanması amacıya genel olarak uydudan alınan görüntülerle tanıma yapan sistemler kullanılıyor. Ancak bu sistemlerde yüzde 60-70 başarı sağlanırken, yüksek maliyet tabloları ortaya çıkıyor. Termal sistemler sabah ve akşam görüntü verebilirken, uydu teknolojisinde böyle bir şans bulunmuyor. Termal görüntüde sıcaklık faktörünün sağladığı ilave olanaklarla kamera görüntülerini ayırt etmek kolaylaşıyor. Geliştirilen yazılımda bu avantajlardan yola çıkılarak 30 gemiyle yapılan testlerde yüzde 80-90 başarı elde edildi. Bu başarı radar ya da başka yardımcı üniteden bilgi almadan yakalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :