Geleneksel yöntemle elde edilen zeytinyağına rağbet

Geleneksel yöntemle elde edilen zeytinyağına rağbet

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgutlar Mahallesi'nde keseler içinde ayaklarıyla ezerek zeytinyağı elde eden çiftçiler, siparişlere yetişmekte zorlanıyor- Yatağan Kaymakamı Çiçek: - "Geleneksel yöntemle zeytinyağı üretildiğine burada şahit olduk"- Yata

MUĞLA (AA) - Muğla'nın Yatağan ilçesinde keseler içinde ayakla ezilerek üretilen zeytinyağı, ülkenin dört bir yanından rağbet görüyor.

Turgutlar Mahallesi’nde çarkı katır veya büyükbaş hayvanla döndürülen eski değirmelerde ezilen zeytinler, daha sonra keseye konularak ayakla eziliyor. Yöre halkının "ayak yağı" adını verdiği bu yöntemle elde edilen zeytinyağının verimi ve kalitesinin, fabrikalarda üretilenlerden daha iyi olduğuna inanılıyor. Bir günde sıkılan 100 kilogram zeytinden 20 litre yağ üretiliyor.

Yatağan Kaymakamı Hayrettin Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ayak yağı" geleneğini sürdürdüğü için mahalle sakinlerini kutladı.

Sağlıklı şekilde zeytinyağı üretiminin nasıl yapıldığının burada gösterildiğini ifade eden Çiçek, "Geleneksel yöntemle zeytinyağı üretildiğine burada şahit olduk. Turgutlar’da bu gelenek yaşatılıyor." dedi.

- "Adetler, teknolojinin önüne geçiyor"

Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık da uzun yıllar önce kullanılan ve unutulmaya yüz tutan gelenekle daha kaliteli, faydalı ürün elde edildiğini savundu.

Yağın piyasadakilerden pahalı olduğunu ifade eden Işık, "Vatandaşlardan yoğun talep var. Teknoloji gelişti ama eski adetlerimiz artık teknolojinin önüne geçiyor. Normal zeytinyağı ile bu zeytinyağını tattığımızda, lezzet farkı hemen kendini belli ediyor. İyi zeytinyağı boğazı yakmalıdır. Bundan bir lokma aldığımızda boğazı yakıyor." diye konuştu.

- Sipariş için arayanlara "yok" cevabı

Turgutlar Mahallesi Muhtarı Şerafettin Karagöz ise zeytinyağı üretim tesislerinden önce bölgedeki herkesin bu yöntemle zeytinlerini sıktığını anlattı.

Bölge halkının büyük çoğunluğunun geçimini zeytinden sağladığını vurgulayan Karagöz, yağın aç karnına içildiğinde ülser ve bağırsak rahatsızlıklarına şifa olduğuna inanıldığını belirtti.

"Türkiye'nin her yerinden telefonlar geliyor." diyen Karagöz, "Sipariş vermek istiyorlar ama ‘yok’ diyoruz. Kahvaltılarda ve salatalarda kullanılmak üzere 5 litreye kadarki siparişleri yetiştirebiliyorum. Piyasadaki yağlardan biraz daha pahalı oluyor. Litresini 30 liraya satıyoruz. Ona rağmen telefonlarımız susmuyor." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :