Geleneksel okçular bir çatı altında toplandı

Geleneksel okçular bir çatı altında toplandı

- Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz:"Federasyonun kurulmasıyla alakalı çok ciddi bir memnuniyet var. Camia geleceğe daha umutlu bakıyor"- "Hz. Adem'den geldiği söylenen ok ve yay ile bizler manevi iklimde bu ata sporumuzu n


ANKARA (AA) - ÖMER HAKAN KİBAR - Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu (TGTOF) Başkanı Cengiz Toksöz, yeni federasyonla camianın geleceğe umutla baktığını söyledi.

Yeni kurulan federasyonun genel kurulunda AA muhabirine konuşan çiçeği burnunda Başkan Toksöz, Okçular Vakfı'nın öncülüğünde 21 Şubat'ta federasyonun kurulduğunu hatırlatarak, "Federasyonun kurulmasıyla alakalı çok ciddi bir memnuniyet var. Camia geleceğe daha umutlu bakıyor. Bizim gayemiz bu camiaya hizmet etmek." dedi.

2012 yılında Okçular Vakfı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde ihya edildiğinde yönetim kurulu üyesi olarak görev aldıklarını ifade eden Toksöz, şöyle devam etti:

"Bu manada vakıf çalışmaları içinde geleneksel okçuluk, hem modern hem de geleneksel okçuluk bünyesinde yapılıyor. Geleneksel okçularımız için bir çatı olmadığını, bir federasyon olmadığını, insanların ihtiyaçlarını aktarabilecekleri bir çatılarının olmadığını kemankeşler ve okçular dillendiriyordu. Çok ciddi manada büyük bir potansiyel olduğunu gördük. Fetih Kupası'nda özellikle Anadolu'dan katılımlarda, kemankeşler çatılarının olmadığını dile getiriyordu. Bu kapsamda çalışmalarımızı yaptık. Okçular Vakfı'mızın öncülüğünde Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonunun kurulmasıyla alakalı bir adım atılsın noktasında çalışmalarımız oldu. Hz. Adem'den geldiği söylenen ok ve yay ile bizler manevi iklimde bu ata sporumuzu nesillerden nesillere Anadolu'ya, dünyaya yayma gayretiyle çalışacağız."


- "Bize yabancı olan bir spor değil"


Başkan Cengiz Toksöz, yeni kurulan bir federasyon olarak potansiyellerinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Kurulduğu anda 2-3 bin lisanslı sporcu, yüzden fazla kulübü bir anda tescil ve lisans yapabilecek bir potansiyelimiz var. Yeni kurulan bir federasyon için bu ciddi bir rakam." diye konuştu.

"Bize yabancı olan bir spor değil." diyen Toksöz, "Federasyonun kurulmasıyla birlikte hakem yetiştirme, hakem seminerleri, antrenör kursları, sporcu lisansları, kulüp tescilleri, ilk başta bunları yapmamız gerekiyor. Genlerimizde bulunan bu ata sporumuzun ortaya çıkması olarak görüyoruz. Bizim genimizde, kanımızda var. Kurumsallaşma yönünde de emin adımlarla yürüyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Türk okçuluğunun yarışmalarda bir kürsüsü olacağını vurgulayan Başkan Toksöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir anda 2-3 bin lisanslı sporcuya ulaşacağımızı düşünüyorum. Türk okçuluğunun artık yarışmalarda bir kürsüsü olacak. Türkiye şampiyonaları olacak, il şampiyonaları olacak. Burada sporcuların alacağı dereceler diğerlerine motive unsuru olacak. Bu manada, tıpkı modern okçuluktaki gibi başarılarla birlikte daha fazla gençlerin buraya yöneleceğini düşünüyoruz. Kıyafetleriyle, ritüelleriyle, elbiseleriyle, aletleriyle geleneksel okçuluk bizim ata sporumuz. Biz gençlerdeki bu isteği, bu arzuyu görüyoruz."


- "Türk okçuluğu bir derya"


Geleneksel okçuluğu Anadolu'ya yaymak istediklerine dikkati çeken Toksöz, "Türk okçuluğu bir derya. Geleneksel okçuluğu, Anadolu'nun ücra köşesindeki çocuklarımıza yaymak, ulaştırmak en büyük hedeflerimizden açıkçası. Nesiller boyu aktarılacak kültürümüzün de yansıması olacak." dedi.

Malzeme konusunda, geleneksel yay ve ok yapımı için gerekli materyalleri Osmanlı'daki gibi üretme noktasında destekleri olacağını aktaran Federasyon Başkanı Cengiz Toksöz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Okçular Vakfı'nın düzenlediği Fetih Kupası'nda hem modern hem de geleneksel okçuluk bir arada yapılıyor. Dünyanın bu şekilde karma yapılan tek yarışması bu. Gelen modern ve geleneksel yabancı okçuların bizim kıyafetlerimizi görmesi bu manada onlarda bir farkındalık, farklılık ve hayranlık uyandırıyor. Bu manada Türkiye Okçuluk Federasyonu ile görüşmelerimiz olacak. Onlar bu işin modern tarafında, bizler geleneksel Türk okçuluğunun Anadolu motifleri ve Türk-İslam kültürüyle beraber olan tarafındayız. Elbette benzer yanlarımız var. Bunları da birlikte ele alıp okçuluğa ne katabileceğimizi değerlendireceğiz."



Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :