"Gelecek nesil konuşamayan cihazı 'bozuk' sanacak"

"Gelecek nesil konuşamayan cihazı 'bozuk' sanacak"

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Koordinatörü Aksu:- "Yakında araçlarımız, evlerimiz, bankalarımız, mağazalar ve otobüs duraklarımızla konuşmaya başlayacağız muhtemelen ve buna alışacağız. Bizim yaşımızdaki X kuşağı biraz zorlanacak veya hoşuna gitmeyecek,

İSTANBUL (AA) - GÜÇ GÖNEL SAĞIROĞLU - Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Koordinatörü Halil Aksu, gelecek 5-10 yılda yaşanacak teknolojik gelişmelerle insanların evleri, bankaları, otobüs durakları ve mağazalarla konuşmaya başlayacağını belirterek, "Bizim yaşımızdaki X kuşağı biraz zorlanacak veya hoşuna gitmeyecek, garip bulacak eşyalarla konuşmayı. Y kuşağı zamanla alışacak, Z kuşağı zaten buna doğal olarak adapte olacak. Yeni doğacaklar ise zaten başka türünü bilmeyecek. Onlar her türlü eşyayla konuşacaklar, konuşamayanları 'bozuk' olarak algılayacaklar." dedi.

TRAI Koordinatörü Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay zekaya yönelik çalışmalarda son beş yılda büyük sıçrama yaşandığını ifade etti. Bu konuda İngiltere, İsviçre, ABD, Almanya ve Çin'in ön sıralarda yer aldığını belirten Aksu, geçmişte "Kesinlikle yapılamaz." denilen birçok alanda yakalanan başarının, ülkeleri bu alanda çalışmaya ittiğini dile getirdi.

Gelecek birkaç yıl içinde görüntü tanıma teknolojisinin insan hayatında çok daha fazla yer alacağını öngören Aksu, bu teknolojinin halen bazı oyun ve uygulamalarda kullanıldığını, çok fazla kullanıcısı olduğu için son yıllarda çok hızlı bir gelişim gösterdiğini bildirdi.

Ses tanıma teknolojilerinde de büyük gelişme yaşandığının altını çizen Aksu, şöyle konuştu:

"Ses tanıma ciddi bir biçimde gelişiyor. Yakında araçlarımız, evlerimiz, bankalarımız, mağazalar ve otobüs duraklarımızla konuşmaya başlayacağız muhtemelen ve buna alışacağız. Bizim yaşımızdaki X kuşağı biraz zorlanacak veya hoşuna gitmeyecek, garip bulacak eşyalarla konuşmayı. Y kuşağı zamanla alışacak, Z kuşağı zaten buna doğal olarak adapte olacak. Yeni doğacaklar ise zaten başka türünü bilmeyecek. Onlar her türlü eşyayla konuşacaklar, konuşamayanları 'bozuk' olarak algılayacaklar, 'Bu herhalde konuşamayan bir alet.' diyecekler. Nasıl bugünün çocuklarının dokunduğunda tepki vermeyen ekranlara, 'Herhalde bozuk bu' dediği gibi gelecekte de sizi algılayan, konuşabildiğiniz cihazlar normal, standart olacak. Bunun 5-10 yıl içinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. "

- Yüksek çözünürlüklü gözlükler geliyor

Halil Aksu, "ekran" teknolojisinin uzunca bir süre daha var olmaya devam edeceğini, yüksek çözünürlüklü gözlüklerin de yakın zamanda insan hayatına girmesini beklediklerini söyledi.

Bugün kullanılan sanal gerçeklik gözlüklerinin henüz istenilen kullanış düzeyine ulaşmadığının altını çizen Aksu, siyah kapalı kutu olarak başa takılan bu gözlük türünün yarım saatten sonra mide bulantısına neden olduğunu ifade etti.

Beyin hareket ederken bedenin hareket etmemesinin vücutta yarattığı olumsuz etkinin henüz çözülemediğini anlatan Aksu, şunları anlattı:

"Gelecekte kullanılacak, bize sanal görüntü sağlayacak gözlükler, örneğin İstiklal Caddesi'nde yürürken ileride bir arkadaşınızın olduğunu söyleyebilecek, navigasyonla size yolu ve hangi mağazada ne kampanya olduğunu gösterecek. Buna 'harmanlanmış gerçeklik' teknolojisi deniliyor. Yani artırılmış gerçeklik, artı gerçek gerçeklik. İkisi bir araya gelince harmanlanmış bir gerçeklik olacak. Bu teknolojiyi bir süre önce cep telefonlarıyla sokaklarda Pokemon avlayanlardan biliyorsunuz."

- "Teknoloji devleri birbirini satın alabilir"

Halil Aksu, yapay zeka konusunda dünyada "muazzam bir savaşın başladığını" bu teknolojinin yeni bir "silahlanma modeli" olduğunu vurguladı.

Google, Amazon, Facebook, Baidu, Ali Baba gibi internet devleri arasında patent ve yetenek savaşlarının başladığının altını çizen Aksu, "Yakında bunların, patentleri, kullanıcı sayıları, içinde topladıkları dataya ulaşmak için birbirlerini satın almaları ihtimali yüksek." dedi.

Yapay zekayı, "Bilişimin rock starlarının yetiştiği ve çalıştığı bir alan" diye nitelendiren Aksu, şöyle devam etti:

"Korkalım mı yapay zekadan? En amiyane tabirle korkunun ecele faydası yok. Hiçbir teknolojiden aslında korkmamıza gerek yok. Teknoloji niyeti olan insanın eline geçtiğinde bir şeye dönüşür. Kendi kendine bir şey yapamıyor. Bu yapay zekada farklı deseler de günün sonunda insan düğmesine basacak. İyi niyetli insan düğmesine basarsa iyi, kötü niyetli basarsa kötü olur. Bunu yaşadık her türlü icatta. Yapay zeka keskin bir silah. Büyük bir kabiliyet. Bundan dolayı biz de Türkiye'de konuyu hızlandırmak, geliştirmek için bir inisiyatif yapmaya karar verdik. Türkiye olarak bu teknolojinin aşırı gerisinde değiliz ama temel algoritmaları geliştiren ekipler de henüz bu topraklarda yetişmedi."

- "Yeni savaşlar cephede değil siber alanda olacak"

Halil Aksu, gelecekte tıpkı Hollywood yapımlarında olduğu gibi robotların savaş alanlarında kullanıldığı günün gelme ihtimalini ise henüz "zayıf" bulduğunu ifade etti.

Bugünün teknolojisiyle üretilen robotların pil süresinin kısıtlı olduğuna dikkati çeken Aksu, şöyle konuştu:

"Pili bitince bitiyor. Hiçbir şey yapamaz hale geliyor. Elektriğe bağlı olursa menzili kısa olur, kablosu kadar olur. Bu teknoloji bence bu yüzyıl gerçekleşmeyecek. Bir de elektrikli eşyaların özellikle robotların yanında vakit geçirirseniz çok gürültülü eşyalar olduklarını göreceksiniz. Askerin usulca düşmana yaklaşabilmesi lazım. Bir drone korkunç gürültü yapıyor, o yüzden yüksekten uçması gerekiyor. Robotun karanlıkta o arazide sessiz hareket etmesi neredeyse imkansız. Cephede o tür silahların yaygınlaşacağıyla ilgili ihtimallerin düşük olacağını düşünüyorum. Yeni savaşların cephede değil, arka tarafta siber, ekonomik, itibar, vergi, patent ve yetenek alanlarında yaşanacağı ilginç bir dönemden geçiyoruz."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :