Geleceğin şampiyonları ilkokul sıralarında belirleniyor

Geleceğin şampiyonları ilkokul sıralarında belirleniyor

- Kastamonu'da, çocukların yeteneklerine göre uygun spor branşına yönlendirilmesi için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce başlatılan "İlk Okulum İlk Sporum" projesi kapsamında, kentteki 7 bin 140 ilkokul 2. ve 3. sınıf öğrencisi testten geçirilec

KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da, geleceğin sporcularının yetiştirilmesi için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce başlatılan "İlk Okulum İlk Sporum" projesi kapsamında, kentteki 2. ve 3. sınıftaki öğrenciler taramadan geçiriliyor.

Öğrencilerin yeteneklerinin belirlenmesi ve uygun spor branşına yönlendirilmesi amacıyla başlatılan taramada, il genelinde toplam 7 bin 140 öğrenciye çeşitli testler uygulanacak.

Testlerin sonuçları akademisyenler tarafından değerlendirilerek öğrencilere yönelik antrenman programları düzenlenecek.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Erdoğan Akbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin geçen kasım ayında başladığını söyledi.

İl merkezinde 3 bin 25 öğrencinin taramadan geçirildiğini belirten Akbıyık, "4 bin 115 öğrencimizi 19 ilçemizi gezerek tarıyoruz. Büyük kısmını taradık, 7 ilçemiz kaldı. Öğrencilerimize bulundukları yerde tarama yapıyoruz. Salonlarımızda antrenörlerimizin katılımıyla dikey sıçrama, sağlık topu fırlatma, uzun atlama, esneklik, sırt bacak kuvveti, el kavrama kuvveti, 20 metre sürat koşusu, el genişliği, el uzunluğu, kulaç uzunluğu, kilo ve boy testleri ve taramaları yapıyoruz. Öğrencilerin durumlarını görmek amacıyla bir sistem başlattık. Kent merkezindeki taramalarımızı bitirdik." şeklinde konuştu.

Sonuçları Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesindeki akademisyenlerin değerlendireceğini anlatan Akbıyık, şunları aktardı:

"Bir sistem dahilinde veriler işlenecek ve antrenman programları yapılacak. Buradan çıkacak veriler bize bu çocukların hangi sistemlerle çalışmaları gerektiğini ve gelişmelerini verecek. Yılda 3 defa analiz edeceğiz. Spor altyapımızın Kastamonu ölçeğinde nerede olduğunu, bu çocukların devam eden sistemde nerelere geldiklerini, hangi aşamaları kaydettiklerini, emsalleri içindeki durumlarının ne olduğunu görebileceğiz. Hiçbir şey olmasa bile bu çocuklara 5 yıl içinde bir amaç doğrultusunda spor yaptırmış olacağız. Ülkemizin milli sporcularını yetiştireceğiz. Hatta belki olimpiyat şampiyonları bu sistem içerisinden çıkabilecek."

Akbıyık, Gençlik ve Spor Bakanlığının Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edecek gençleri yetiştirmek için büyük çaba sarf ettiğine, Bakanlık ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında bir protokol yapıldığına işaret ederek bu protokol çerçevesinde 4. ve 5. sınıftaki öğrencilerin taranacağını aktardı.

Spor Genel Müdürlüğünün bu konuyla ilgili çalışmasının başlama aşamasında olduğunu aktaran Akbıyık, "Onlar 4. ve 5. sınıfı tarayacaklar. Biz, 2. ve 3. sınıfı tarıyoruz. Bu da çocukların gelişimi açısından çok büyük bir veri olur diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Akbıyık, taramalar sonucunda yeteneği belirlenen öğrencilere 3 ya da 4 branşta antrenman programı hazırlanacağını, projenin mart ayında tamamlanacağını sözlerine ekledi.


- Antrenör Buğur: "Kastamonu'nun sportif olarak ciddi altyapısı olacak"


Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Antrenörü Melih Buğur ise ilkokul öğrencilerinin sporla buluşmalarına olanak sağladıklarını kaydetti.

Buğur, "Kastamonu'nun sportif olarak çok ciddi bir altyapısının olacağı düşüncesindeyim. Bundan 5 yıl sonra Kastamonu'dan, ülkemizi, ay-yıldızlı bayrağı temsil edecek çocukların çıkacağı inancındayım." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :