Gaziantep'te iftarın vazgeçilmezi: Ramazan kahkesi

Gaziantep'te iftarın vazgeçilmezi: Ramazan kahkesi

UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağındaki 163 şehirden biri olan Gaziantep'te, iftar sofralarının vazgeçilmez ürünü "ramazan kahkesi" vatandaşlardan ilgi görüyor- Kilogramı 17 liradan satılan ürün, il dışına da kargoyla gönderiliyor

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep mutfağının lezzetleri arasında yer alan ve sadece ramazan boyunca üretilen "ramazan kahkesi", vatandaşlardan yoğun talep görüyor.

UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağındaki 163 şehrinden biri ve Türkiye'nin bu alanda tek kenti olan Gaziantep, farklı lezzetleriyle ramazan sofralarına zenginlik katıyor. Türkiye'nin gastronomi turizmi alanında da önemli bir itici gücü haline gelen Gaziantep, ramazanda da farklı lezzetleri bünyesinde barındırıyor.

Tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte çok eskiye dayandığı dile getirilen "ramazan kahkesi" de bu ürünlerden birisi. Sadece ramazan süresince tezgahlarda bulunabilen kahke, iftar sofralarının da aranan lezzetlerinden.

Kentteki en eski simit üreticilerinden birinin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1957 yılından itibaren baba mesleğini sürdürdüklerini söyledi.

Geçmişi çok eskiye dayanan ramazan kahkesinin Halep'ten Gaziantep kültürüne yerleşen bir gıda olduğunu anlatan Aksu, şöyle devam etti:

"Babalarımızın ve dedelerimizin anlattıklarına göre, ramazan kahkesi oruç tutan çocukları teşvik etmek ve ödüllendirmek için yapılırdı ama zamanla halk çok benimsemiş ve günümüzde ramazan kahkesi iftar sofralarının vazgeçilmezi haline gelmiş. Şu an genç yaşlı demeden Gaziantep'te yaşayan herkes ramazan kahkesi olmayan bir iftar sofrası düşünmüyor."

Kilogramı 17 liradan satılan ramazan kahkesinin sadece ramazan süresince üretildiğini ifade eden Aksu, kahkenin yapım aşamalarını şöyle anlattı:

"Halep kahkesi de dediğimiz bu ürün, öncelikle hamur, mahlep, şeker, tuz ve yağla hamur yoğurma makinesinde bir müddet yoğruluyor. Yoğrulan hamur yarım saat kadar dinlendiriliyor ve daha sonra ustalar tarafından Halep kahkesi şekli verilerek işleniyor. Bu işlemden sonra diğer arka tezgahımızda üzerine yumurta sürülüyor ve üzerine bolca susam basılıp tekrar yarım saat dinlendirilmeye alınıyor. Daha sonra ise 180 ile 200 derece arasındaki fırınımızda nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz ve servis ediyoruz."

Söz konusu ürünün sadece Gaziantep'te bulunduğunu belirten Aksu, ancak bazı Gazianteplilerin askerdeki yakınlarına, il dışındaki öğrencilere veya tanıdıklarına kargo aracılığıyla ramazan kahkesi gönderdiğini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :