Gaziantep'te buğday hasadı başladı

Gaziantep'te buğday hasadı başladı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:- "Hedefimiz 30 milyon ton civarında buğday üretmek. Bunu sadece ülkemiz insanının gıda güvencesini sağlamak için değil, dünya tarım ticaretinde de yerimizi almak için üretmemiz gerekiyor"- "Ülkemizde buğday üretiminde bir kal

GAZİANTEP (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday üretiminde hedeflerinin 30 milyon ton olduğunu belirterek, "Bunu üretmek zorundayız. Bunu sadece ülkemiz insanının gıda güvencesini sağlamak için değil, dünya tarım ticaretinde de yerimizi almak için üretmemiz gerekiyor." dedi.

Buğday hasadı dolayısıyla Gaziantep'in Şahinbey İlçesi’ne bağlı Hacıköprü Mahallesi'nde tören düzenlendi.

Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, hasadın önemli olduğunu, çiftçinin soğuk sıcak demeden, gecesini gündüzüne katarak çok yoğun bir emekle üretim yaptığını söyledi.

Dünyada tarım sektörünün öneminin son yıllarda anlaşılmaya başlandığını dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ülkemizde de son yıllarda tarım sektöründe çiftçimizin ne kadar önemli olduğu yavaş yavaş anlaşılmaya başlandı. Özellikle tarım ürünleri içinde tahıl önemli. Bu ürün dünyada da önemli. Dünyada yaklaşık 115 milyon ton üretim var. Bunun 33 milyon tonu tahılla alakalı. Anadolu coğrafyası buğday ve koyun yetiştirmeye müsait bir coğrafya. Bu alanda da dünyada rakipsiz olma ihtimalimiz yüksek. Geçen yıl yağışlar iyiydi. 23 milyon ton buğday ürettik. Bizim hedefimiz 30 milyon ton civarında bu ülkede buğday üretmek. Bunu üretmek zorundayız. Bunu sadece ülkemiz insanının gıda güvencesini sağlamak için değil, dünya tarım ticaretinde de yerimizi almak için üretmemiz gerekiyor."

- "Türkiye'de buğday ekilen alan, Hollanda, Belçika ve Lübnan'ın toplamı kadar"

Bayraktar, nüfusun her yıl yaklaşık 1 milyon kişi arttığına işaret ederek, buğdayın yurt içinde tüketiminin 20 milyon tonu bulduğunu söyledi.

Türkiye’de 2015 yılında yaklaşık 7,9 milyon hektar alanda buğday ekildiğini ve 22,6 milyon ton üretim yapıldığını anlatan Bayraktar, "Ülkemizin yüz ölçümünün onda birinden fazlasına buğday ekiliyor. Türkiye'de buğday ekilen alanın büyüklüğü, Hollanda, Belçika ve Lübnan'ın toplamı kadar. İngiltere'nin üçte biri. Ekim alanı bakımından ülkemizde toplam ekili, dikili tarım alanlarının yaklaşık yüzde 32,8'ini buğday oluşturuyor." dedi.

- "Buğdayda sıkıntı beklemiyoruz"

Buğday üretiminin, bu yıl geçen yıla göre yüzde 9,3 civarında gerileyeceğini tahmin ettiklerini aktaran Bayraktar, buğday üretiminin bu yıl 20,5 milyon tonda kalacağı, 2015 yılındaki 8 milyon ton arpa üretiminin de yüzde 15,6 azalışla 6,75 milyon tona düşeceğinin öngörüldüğünü söyledi. Bayraktar, tüketim için 20 milyon ton dolayında ürünün yeteceğini, dolayısıyla buğdayda sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini kaydetti.

Üretimde ve kullanımda kaybedilen buğdayın yılda 1,5 milyon tonu geçtiğine dikkati çeken Bayraktar, "Dünyada 795 milyon insan açlık çekerken, bir Bulgaristan'a, Yunanistan'a yetecek kadar buğdayı kullanmadan kaybetmenin izahını yapmamız zor. Bu büyük bir israftır. Unutmayalım ki dinimiz de israfı haram saymıştır. Ziraat Odaları Birliği olarak savurganlık ve israfa karşı, gerek çiftçi eğitimleri gerek kamu spotlarıyla kendi camiamızı, gerekse televizyon ve radyolar yoluyla bütün halkımızı bilinçlendirmeye yönelik kampanyalar yaptık ve yapıyoruz." diye konuştu.

- "Buğday'da kalite önemli"

Buğdayda kalitenin önemine değinen Bayraktar, şöyle konuştu:

"Son yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday alımlarında protein oranını esas alması kaliteyi artıracak bir gelişmedir. Nitekim, ülkemizde buğday üretiminde bir kalite sorunumuz vardır. Bu kalite sorununu çözemediğimiz için, 2015 yılında yurt dışından 4,3 milyon tonun üzerinde buğday ithal ettik. Aldığımız bu ürünü işleyip, büyük bir oranını buğday ürünleri olarak ihraç ediyoruz. Un üretiminde dünyada bazen birinci, bazen ikinci oluyoruz. Çok önemli düzeyde makarna, bisküvi, pastacılık ürünleri ihracatımız var. Gaziantep de bu ürünlerin ihracatında önde gelen illerimizden biridir. Bu ürünlerde kullanılacak kaliteli buğdayı da üretebilsek, buğday ithal etmek durumunda kalmayız."

Bayraktar'ın konuşmasının ardından yapılan dualarla hasat başlatıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :