Gastronomi kentinin yeni lezzeti "simit bayıldı"

Gastronomi kentinin yeni lezzeti "simit bayıldı"

Gaziantepli usta Hüseyin Aslansoy, simit ile imambayıldı ve alinazik yemeklerini harmanlayarak yeni bir lezzet oluşturdu- "Simit bayıldı" adı verilen yemekle, özellikle çalışanların kahvaltı için vazgeçilmezleri arasında bulunan simit, öğlen veya akşam so

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Zengin fakir birçok kişinin severek tükettiği, özellikle çalışanlar için kahvaltıların vazgeçilmezi simit, Gaziantepli usta Hüseyin Aslansoy'un yaptığı "simit bayıldı" ile öğlen veya akşam sofralarına da taşınıyor.

UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep mutfağının ünlü lezzetlerinden "alinazik" ve "imambayıldı"nın simitle harmanlandığı "simit bayıldı", değişik sunumu ve lezzetiyle müşterilerin ilgisini çekiyor.

Kentin en eski simit ve kahke fırınlarından birinin ortaklarından Hüseyin Aslansoy (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yaşından beri kahke ve pastacılık üzerine çalıştığını söyledi.

İşe babasının yanında çırak olarak başladığını anlatan Aslansoy, "Kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti simidi, kahvaltılık ürün olmaktan çıkarıp, öğlen ve akşam yemeklerinde de yenilebilecek hale nasıl getirebilirim diye düşündüm. Gaziantep'te bir laf var, 'kahkenin üçü, Antep'in içi' diye. Üç öğün yalnızca kahke yemek zorunda olsan da Antep'te kalmalısın anlamına geliyor. Biz de buradan hareketle simidi kahvaltılıktan çıkaralım istedik." dedi.

Aslansoy, alinazik ve imambayıldıda kullanılan süzme yoğurt, sarımsak, patlıcan, kıyma veya kuşbaşı eti simitle harmanladıklarını, böylece ortaya "simit bayıldı"nın çıktığını ifade etti.

Yemeğin sosunun biraz daha değişik olduğunu belirten Aslansoy, "Kendimize özel formülü var. Simidin içine imambayıldıyı koyunca adına 'simit bayıldı' dedik. Bu ürünümüzü çıkaralı ve sosyal medya hesaplarımızdan duyuralı 15 gün olmasına rağmen, müşterilerin ilgisi oldukça fazla. Günde 15 porsiyona yakın satış yapıyoruz. Duyanlar gelip denemek istiyor." diye konuştu.

Simitle farklı yemekler yapmak için çalıştıklarını ifade eden Aslansoy, "beşamel soslu çıtır simit" adını verdikleri yemeğin de vatandaşların beğenisini topladığını kaydetti.

Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağına yeni lezzetler kazandırmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Aslansoy, "simit bayıldı" yemeğinin patentini almak için gerekli başvuruları yaptıklarını bildirdi.

- Müşteriler de sevdi

Simit bayıldıyı tadan müşterilerden Ercan Uslu, yemeği çok beğendiğini dile getirerek, "Çok güzel olmuş, yapanların ellerine sağlık. Böyle güzel bir lezzeti ilk defa tattım. Alinaziğe benziyor. Öğlen ve akşam yemeklerinde tercih edebilirim." dedi.

Zeki Polat ise sosyal medyadan gördüğü simit bayıldıyı denemeye geldiğini anlatarak, "Çok güzel, damak tadımıza uygun. Bunu her zaman yiyebilirim. Simitten yapılması ayrı bir lezzet katmış. Simit ana yemeğe dönüşmüş, çok lezzetli olmuş." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :