Gambiya'daki siyasi kriz

Gambiya'daki siyasi kriz

BMGK, seçimi kaybeden Yahya Jammeh'e görevi devretmesi çağrısını yineledi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gambiya'da düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kaybetmesine rağmen koltuğu devretmeye yanaşmayan mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'e halkın kararına saygı gösterme çağrısı yaptı.

BMGK'de 15 üyenin de onayı ile kabul edilen başkanlık bildirisinde, Konsey'den 10 Aralık'ta yapılan uyarı hatırlatılarak Jammeh'ten Gambiya halkının seçimine saygı duyması ve iktidarı barışçıl şekilde başkanlığı kazanan Adama Barrow'a 19 Ocak'ta devretmesi istendi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) konunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için inisiyatif almasından ve bu yöndeki faaliyetlerinden memnuniyet duyulduğu kaydedilen bildiride, tüm üye ülkelerden başkan seçilen Adama Barrow ve Gambiya halkının güvenliğinin sağlanmasına katkı vermeleri talep edildi.

Gambiya ordusu ve polisine de güvenliğin sağlanması için itidalli hareket etmeleri çağrısı yapılan bildiride, güvenlik güçlerinden başkentte sükuneti sağlamaları istendi.

Gambiya'da düzenlenen devlet başkanı seçiminden mağlup ayrılan mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh, başta ECOWAS olmak üzere uluslararası kuruluşların tüm çağrılarına rağmen iktidarı bırakmayacağını duyurmuştu.

Jammeh, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, iktidarı artık seçimi kazanan yeni başkana devretmesi gerektiği yönündeki açıklamaları ve arabuluculuk çalışmalarını eleştirerek devlet başkanlığı koltuğundan ayrılmayı düşünmediğini belirtmişti.

Batı Afrika ülkesi Gambiya'da 1994 yılında darbe ile iktidara gelen Yahya Jammeh, 22 yıldır ülkeyi yönetiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :