Gambiya'da çocuk yaşta evliliğe yasak

Gambiya'da çocuk yaşta evliliğe yasak

Ülkede 18 yaşından küçük kızların evlenmesini yasaklayan yasa tasarısı kanunlaşıyor

ANKARA (AA) - Afrika ülkesi Gambiya'da 18 yaşından küçük kızların evlenmesini yasaklayan, bu kızlarla evlenen erkeklere ve evliliğe destek veren ailelere ceza verilmesi öngören yasa tasarısı kabul edildi.

Gambiya'da 53 sandalyeli Ulusal Meclis'te yapılan oylamada kabul edilen tasarının, Devlet Başkanı Yahya Jammeh tarafından imzalandıktan sonra sonra 90 gün içinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Yasa tasarısı, 18 yaşından küçük kız çocuklarının evlendirilmesinden haberdar olan ve yetkililere "kasten" bilgi vermeyen kişilere de 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Gambiya Adalet Bakanı ve Başsavcı Mama Fatima Singhateh, ülkede çocukların fiziksel ve psikolojik olarak evliliğe hazır olması gerektiğini vurgulayarak, "Erken yaşta evlilikler çocuklarımızın kendini geliştirmesini ve eğitim almasını engelliyor." dedi.

Gambiya Parlamento Sözcüsü Yardımcısı Fatou Mbaye de çocuk yaşta evliliklerin uzun bir geçmişe sahip olduğunu, öte yandan bunun, uygulamanın doğru olduğu anlamına gelmediğinin altını çizdi.

Mbaye, "Çocuklar cinsel istismarlara çok açık. Biz çocuk evliliklerin devam etmesine izin veremeyiz. Bugünün çocukları yarının liderleri olacak." ifadesini kullandı.

Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, 18 yaşından küçük kızlarla evlenen erkeklerin en az 20 yıl hapse mahkum edileceğini açıklamıştı.

Hükümetin geçen yıl yaptığı araştırmaya göre, Gambiya'da 20 ila 49 yaşındaki kadınların yüzde 16'sı 15 yaşına gelmeden evleniyor. Her beş kadından yaklaşık birinin de 19 yaşına kadar çocuk sahibi olduğu belirtiliyor.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :