Gambiya Devlet Başkanı Barrow gelecekten umutlu

Gambiya Devlet Başkanı Barrow gelecekten umutlu

Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow, halefi eski Devlet Başkanı Yahya Cammeh'in 21 yıllık iktidarının ardından ekonomik gidişatın umut verdiğini söyledi- Barrow:- "Ekonomik göstergelere bakarsanız ciddi ilerleme sağlandığını görürsünüz. Biz iktidara geldi

BANJUL (AA) - MUSTAPHA K DARBOE - Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow, halefi eski Devlet Başkanı Yahya Cammeh'in 21 yıllık diktörlüğünün geride ekonomik açıdan bir yıkıntı bıraktığını belirterek, kendi iktidarında ekonominin düze çıkma eğilimine girdiğini ifade etti.

Devlet Başkanı Barrow başkent Banjul'da AA muhabirine ülkenin ekonomik ve siyasi geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Barrow, Aralık 2016'da iktidara geldiklerinde ülkenin kamu borcunun gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 120'sine ulaşmış, genç işsizliğinin yüzde 38 ve yoksulluk seviyesinin yüzde 48 olduğunu, o günden bu yana göreceli ilerleme sağlandığını kaydetti.

Barrow, "Ekonomik göstergelere bakarsanız ciddi ilerleme sağlandığını görürsünüz. Biz iktidara geldiğimizde devletin kasasında 1 aylık ithalatı dahi karşılayacak para yoktu. Şimdi en az 4 aylık ithalatı karşılayabiliyoruz, ki bunun asgari standardı 3 aydır. Faizler biz geldiğimizde yüzde 17,4'tü. Şimdi yüzde 15'e kadar düştü. Borçlanma azaldı ve harcama disiplini sağlandı." dedi.

- Yolsuzluk

İktidara geldiklerlerinden bu yana ülke ekonomisinin en önemli problemi olan yolsuzlukla mücadeleye odaklandığını kaydeden Barrow, "Kamuda geniş çaplı bir personel denetimi yaptık ve çalışmadan maaş alan 3 bin kişi tespit ettik. Bu bizi GSYİH'nin yüzde 1,3'ü kadar bir mali külfetten kurtardı." ifadelerini kullandı.

Barrow ayrıca yolsuzluğu önlemek için kamu ödemeleri üzerindeki denetimi artırdıklarını belirtti.

Ekonomik beklentilerin olumlu olduğuna işaret eden Barrow, “Kolay olmadı ama istikrarlı bir ilerleme sağlamayı başardık. Eskiden olduğumuzdan daha umutluyuz." diye konuştu.

- "Türkiye'nin verdiği sözleri yerine getireceğinden kuşkumuz yok"

Gambiya'nın gelecek yıl İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesine ev sahipliği yapacağını belirten Barrow, ülkesinin Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ortaklarının desteğiyle zirveye en iyi şekilde hazırlandığını ifade etti.

Barrow sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zirvenin başarılı olmasını istiyoruz. Bu bizim için büyük bir fırsat. Türkiye, İİT'nin dönem başkanı olarak destek sözü verdi. Türkiye'nin çok ciddi bir siyasi liderliğe sahip ve onların verdiği sözler yerine getireceğinden kuşkumuz yok."

Barrow, izledikleri dış politikanın Gambiya'yı uluslararası toplum nezdinde yeniden hakkettiği saygıyı görmesini sağladığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :