Gabon'daki şiddet olayları

Gabon'daki şiddet olayları

Ülkede devlet başkanı seçimi sonuçlarının açıklanmasının ardından çıkan olaylarda 2 kişi yaşamını yitirdi

LIBREVILLE (AA) - Gabon'da seçim sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan şiddet olaylarında 2 kişinin öldüğü belirtildi.

Seçimde yarışan adaylardan eski Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Güvenlik güçleri, başkent Libreville'deki parti binamıza saldırdı. Havadan ve karadan ateş açtı. Olayda 2 kişi yaşamını yitirdi, 19 kişi de yaralandı." dedi.

Hükümet yetkilileri ise Ping'in bu iddiasını yalanlayarak, güvenlik güçlerinin, meclise saldıran protestoculara ateş açtığını savundu.

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba oyların yüzde 49,80'ini, Ping ise yüzde 48,23'ünü almıştı.

Yerel kaynaklar, Bongo'nun tekrar iktidara gelmesine karşı çıkan ve oyların yeniden sayılmasını isteyen muhaliflerin dün Başbakan Yardımcısı Paul Biyoghe Mba'nın başkentin 6. bölgesindeki evi ile parlamento binasını ateşe verdiğini, Port Gentil ve Oyem gibi ülkenin başka kentlerinde de güvenlik sorunlarının yaşandığını aktarmıştı.

Ali Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi yaklaşık 40 yıl (1967-2009) yönetmesinin ardından 2009'da iktidara gelmişti.

Fransa'da iktidardaki Sosyalist Partisi (PS) de hafta başında yaptığı yazılı açıklamada, "Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın ailesi Gabon'u yarım asırdır yönetiyor. Devlet başkanının değişimiyle ülkede sağlıklı bir demokrasi sağlanacak." ifadesini kullanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :