Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Muhalif aday Ping:- "Devlet Başkanı seçim sonuçlarının Anayasa Mahkemesince onaylanması kabul edilemez"

LIBREVILLE (AA) - Gabon'daki devlet başkanı seçiminin şeffaf ortamda düzenlenmediğini savunan muhalif aday Jean Ping, Anayasa Mahkemesinin seçim sonuçlarını onaylamasının "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Başkent Libreville'de hafta sonu basın toplantısı düzenleyen Ping, Anayasa Mahkemesinin, ülkede 27 Ağustos'ta yapılan, mevcut Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın kazandığı devlet başkanı seçiminin sonuçlarını onaylamasını "haksızlık" olarak nitelendirdi.

"Devlet Başkanı seçim sonuçlarının Anayasa Mahkemesince onaylanması kabul edilemez." ifadesini kullanan Ping, seçmenlerin yanında olarak haklarını savunacağını kaydetti.

İçişleri Bakanlığının resmi olmayan seçim sonuçlarını açıklayarak Bongo'nun yeniden iktidara geldiğini duyurmasının ardından ülkede şiddet olayları baş göstermiş, sonuçları kabul etmeyen muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmıştı. Yaşanan olaylarda şimdiye kadar en az 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilmiş, Ping ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü.

Ping, oyların yeniden sayılması ve sonuçların kabul edilmemesi talebiyle Anayasa Mahkemesine müracaat etmiş ancak yüksek mahkeme bu başvuruyu reddetmişti. Anayasa Mahkemesi geçen hafta Bongo'nun, oyların yüzde 50,66'sını alarak yeniden devlet başkanı seçildiğini, Ping'in ise yüzde 47,24 oy aldığını ilan etmişti.

Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi 1967-2009 yıllarında yönetmesinin ardından 2009'da iktidara gelmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :