Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Devlet Başkanı Bongo'nun tekrar iktidara gelmesini protesto eden muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada iki gösterici hayatını kaybetti

LIBREVILLE (AA) - Gabon'da Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın yeniden iktidara gelmesine karşı çıkan muhaliflerle güvenlik güçlerinin çatışmasında iki kişi yaşamını yitirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir gösterici, AA muhabirine, başkent Libreville'de muhaliflerle güvenlik güçleri arasında hafta başında patlak veren çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Güvenlik güçlerinin, göstericilere gerçek mermiyle ateş açtığını öne süren gösterici, olaylarda iki kişinin öldüğünü belirtti.

Öte yandan, güvenlik güçlerinin cesetleri almak istediği, ancak halkın buna müsaade etmediği ileri sürülüyor.

Yetkililer ise iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

- Şiddet olayları, sonuçların açıklanmasıyla başladı

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, Bongo oyların yüzde 49,80'ini, Ping ise yüzde 48,23'ünü almıştı.

Yerel kaynaklar, Bongo'nun tekrar iktidara gelmesine karşı çıkan ve oyların yeniden sayılmasını isteyen muhaliflerin önceki gün, Başbakan Yardımcısı Paul Biyoghe Mba'nın başkentin 6. bölgesindeki evi ile parlamento binasını ateşe verdiğini, Port Gentil ve Oyem gibi ülkenin başka kentlerinde de güvenlik sorunlarının yaşandığını bildirmişti.

İçişleri Bakanlığı da çarşamba günü başlayan çatışmalarda şu ana kadar 3 kişinin öldüğünü, bine yakın kişinin de gözaltına alındığını duyurmuştu.

Ali Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi 1967-2009 yılları arasında yönetmesinin ardından, 2009'da iktidara gelmişti. Gabonlular, 2009'daki seçimin sonuçlarına da karşı çıkmıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :