Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Fransa'da iktidardaki Sosyalist Partisi:- "Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın ailesi Gabon'u yarım asırdır yönetiyor. Devlet başkanının değişimiyle ülkede sağlıklı bir demokrasi sağlanacak"

PARİS/TUNUS (AA) - Fransa'da iktidardaki Sosyalist Partisi (PS), Gabon'da hafta sonu düzenlenen devlet başkanı seçimiyle ülke yönetimindeki değişikliğin, demokrasi açısından olumlu olacağı yorumunda bulundu.

PS'den yapılan yazılı açıklamada, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Seçimde yarışan Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping'in, Ondimba'yı geride bıraktığı ileri sürülen açıklamada, "Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın ailesi Gabon'u yarım asırdır yönetiyor. Devlet başkanının değişimiyle ülkede sağlıklı bir demokrasi sağlanacak." ifadesi kullanıldı. PS ayrıca seçim sonuçlarını yakından takip ettiğini de duyurdu.

Seçim sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.

Öte yandan gözlemcilerin iddialarına göre, Gabon ile uzun yıllar sömürgesi olduğu Fransa arasındaki ilişkiler son dönemde bozuldu ve Fransa, Ondimba'ya desteğini çekti.

Senegalli akademisyen Osman Beye, AA muhabirine açıklamasında, Ondimba'nın 2009'dan sonra, Ruanda'nın 1994'teki soykırımın ardından yaptığı gibi Fransa ile ilişkilerine mesafe koymaya çalıştığını ancak bunu başaramadığını belirtti.

Gabon Devlet Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Maixent Accrombessi, hakkında açılan yolsuzluk davası nedeniyle geçen yıl Fransa'da gözaltına alınmış, kısa süre sorgulandıktan sonra "diplomatik dokunulmazlığı" gerekçe gösterilerek serbest bırakılmıştı.

Gabon Cumhurbaşkanına yakınlığıyla bilinen Accrombessi, 2005 yılında Gabon ile iş yapan, askeri üniforma üreten bir Fransız firmasından 7 milyon avro tutarındaki ihale için rüşvet almakla suçlanmıştı.

Ondimba ise Eylül 2015'te Elysee Sarayı'na gerçekleştirdiği ziyarette, Accrombessi'nin Fransız yetkililerince sorgulandığını hatırlatarak "Bu sorgulamayla Gabon aşağılanmak istendi ancak yargı çağırsaydı Accrombessi gelip ifadesini verir, hakkındaki suçlamaları yanıtlardı." demişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :