Fransız yardım gönüllüsü Yakub Paris'e döndü

Fransız yardım gönüllüsü Yakub Paris'e döndü

Bangladeş'te özgürlük mücadelesi veren yardım gönüllüsü Yakub, ülkeden çıkışına izin verilmesinin ardından Paris'e geldi

PARİS (AA) - Merkezi Fransa'da bulunan insani yardım kuruluşu Baraka City'nin gönüllüsü olarak Rohingyalı Müslümanlara yardım ederken Bangladeş'te gözaltına alınan Musa İbn Yakub, ülkeden çıkışına izin verilmesinin ardından Paris'e döndü.

28 yaşındaki yardım gönüllüsü, Charles de Gaulle Havalimanı'nda akrabaları, meslektaşları ve sevenlerinin bulunduğu yaklaşık 100 kişi tarafından karşılandı.

Havalanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yakub, "Buraya geldiğiniz için teşekkürler. Benim için seferber olduğunuzu görmekten çok memnun oldum." diye konuştu.

Müslüman olmadan önce Puemo Maksime Şanşuing ismine sahip olan Yakub, Paris'in banliyölerinde Montreuil'de yaşıyordu. Yakub, Baraka City'nin Rohingyalı Müslümanlara yardım faaliyetine katıldığı sırada yapılan kontrolde kimliğinde yazılı olandan farklı bir isim kullandığı tespit edilerek terör şüphesiyle gözaltına alınmıştı.

Yakub'un Aralık 2015'te gözaltına alınması sonrası Baraka City'nin internet sitesi üzerinden imza kampanyası başlatılmış, özgürlüğüne kavuşması için destek istenmişti. Bangladeş'te 70 gün boyunca tutuklu kalan Yakub'un, serbest bırakıldıktan sonra ise ülke dışına çıkışı yasaklanmıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde son yıllarda Budistler ile Müslümanlar arasında yaşanan şiddet olaylarında, Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda, çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri yakılmış, on binlerce Arakan Müslümanı evlerini terk ederek kötü koşullardaki kamplarda yaşamak zorunda bırakılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :