Fransa'nın Mısır'a sattığı gemiler

Fransa'nın Mısır'a sattığı gemiler

Mısır'a satılan helikopter gemisi bugün Saint-Nazaire Limanı'nda teslim edilecek

PARİS (AA) – Fransa'nın Mısır'a sattığı "Mistral" tipi helikopter taşıyan savaş gemilerinden ilki bugün Saint-Nazaire Limanı'nda Mısırlı yetkililere teslim edilecek.

Devir teslim töreni iki ülkenin genelkurmay başkanları tarafından gerçekleştirilecek. Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, çalışma yasa tasarısını protesto eden liman işçilerinin grevi yüzünden daha önce planlanmasına rağmen devir teslim törenine katılamayacağını açıkladı. Fransız bakan, devir teslim töreni için Fransa'ya gelen Mısırlı mevkidaşı Sedki Sobhi ile Paris'te görüşecek.

"Cemal Abdül Nasır" ismi verilen savaş gemisi devir teslim töreninin ardından Mısır'a doğru denize açılacak.

Rusya'nın sipariş ettiği ancak Ukrayna krizi nedeniyle Fransa'nın bu ülkeye satışını askıya aldığı iki savaş gemisi, 950 milyon avro karşılığında Mısır'a satılmıştı.

Mısır'a satılan ikinci savaş gemisi ise ağustosta denizde son eğitimler tamamlandıktan sonra eylül ayında Mısır donanmasına teslim edilecek.

Fransa, 1,2 milyar avro karşılığında Rusya için dört yılda ürettiği bu iki savaş gemisinin teslimatını askıya alınması için başta ABD olmak üzere Batılı müttefiklerinin yoğun baskısıyla karşılaşmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Mısır'a yaptığı son resmi ziyaret sırasında, askeri telekomünikasyon uydusu inşası konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Mısır ile son iki yıl içinde savunma sanayi alanında önemli ihalelere imza atan Fransa, geçen yıl 5,2 milyar avro değerinde 24 savaş uçağı satmak için bu ülkeylee anlaşma sağlamıştı.

Fransa'da faaliyet gösteren insan hakları dernekleri, "son dönemde askeri ihaleler yüzünden Mısır'daki insan hakları ihlallerine sessiz kaldığı" gerekçesiyle Hollande'ı eleştiriyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :