Fransa'dan "Hristiyan köklerine dönüş" sinyalleri

Fransa'dan "Hristiyan köklerine dönüş" sinyalleri

Temmuz sonunda bir papazın terör saldırısında öldürülmesi sonrası Katolik dünyasını kucaklayıcı bir politika izlemeye başlayan Fransa'da, hem hükümet hem de muhalefet Hristiyan dini kurumlarla daha yakın bir ilişki kurma çabasında- Cumhurbaşkanı Hollande,

PARİS (AA) - BİLAL MÜFTÜOĞLU - Fransa'da siyasetçiler, ülkenin kuzeyindeki Rouen şehri yakınlarında temmuz ayı sonunda bir papazın terör saldırısında öldürülmesi sonrası Katolik dünyasını kucaklayıcı bir politika izliyor ve Fransa'nın "Hristiyan köklerine" gün geçtikçe daha fazla atıfta bulunuyor.

Laikliğin dünya çapında en katı savunucularından olan ve ülke nüfusunun yarıdan çoğunun kendisini ateist veya dinsiz olarak tanımladığı Fransa'da, İslam'a yönelik yaptırımlar "reform" çağrısı ve tesettür mayo yasağı üzerinden ilerlerken, Hristiyanlık, siyasiler ve kamuoyu nezdinde meşruiyet kazanmaya devam ediyor.

Fransa'nın 1905'te resmen devlet idaresinden uzaklaştırdığı Katolik Kilisesi'yle "barışmasının" en önemli ibareleri arasında siyasetçilerin Vatikan'la sıkı temas kurmaya başlaması yer alıyor. Daha önce 2013'te eşcinsel evliliğin kabulü ve 2015'te eşcinsel kimliğini gizlemeyen Laurent Stefanini'nin Vatikan Büyükelçisi olarak atanmasının Papa Franciscus tarafından onaylanmaması sonrası Katolik dünyası ile arası bozulan Fransa'nın, Cumhurbaşkanı François Hollande'ın dün Papa ile görüşmesi sonrası Vatikan'la yakın zamanda hiç olmadığı kadar yakınlaşması bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee tarafından yayımlanan açıklamada, Hollande'ın Vatikan'ı ziyareti, "Fransa ile Vatikan arasındaki bağların kuvvetlenmesi" olarak tanımlandı ve "çevre sorunları, göçmen krizi ve terörizmde iki tarafın görüşleri uyuşuyor" ifadesi kullanıldı.

- "Fransa Doğu Hristiyanlarının hamisi" vurgusu

Fransız kralları tarafından Roma'da inşa edilen Saint-Louis-des-Français Kilisesi önünde basın mensuplarına konuşan Hollande, Papa Fransciscus ile görüşmesinin ana konularından birinin Orta Doğu'daki Hristiyanlar olduğunu belirtti.

Papa ile Fransa'nın Doğu Hristiyanları konusununda "aynı misyon doğrultusunda hareket ettiğini" ifade eden Hollande, Fransa'nın "Doğu Hristiyanlarının en büyük hamilerinden biri olduğuna" vurgu yaptı.

Hollande, "Doğu Hristiyanlarının ne tür eziyetler çektiklerini biliyoruz. Hristiyanlar Orta Doğu için vazgeçilmez ve bu bölgenin dengesine katkı sağlamakta. Orta Doğu'da yaşanan krizde Hristiyanlar unutulmasın diye Papa ve Fransa büyük çaba sarf etmekte." ifadelerini kullanmıştı.

- Papa'dan Hollande'a "özel teşekkür"

Fransız hükümetinin, Jacques Hamel adlı papazın öldürülmesi sonrası kiliseleri korumaya yönelik aldığı önlemler ve Hristiyanlığı yücelten açıklamaları Vatikan'ı memnun etmişti. Nitekim Hollande, 26 Temmuz günü yaşanan saldırıdan hemen sonra Papa Franciscus ile telefonda görüşmüş, "Bir papaza saldırmak bütün Fransa'yı katletmek demektir." yorumunda bulunmuştu.

Papa ise Hollande'a "kardeşim" diye seslenerek kendisiyle telefonda konuşmak istemesinden dolayı "özel olarak teşekkür ettiğini" söylemişti.

Hollande aynı zamanda saldırının ertesi günü Başbakan Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün aralarında bulunduğu üst düzey bir heyet ile Notre-Dame de Paris Kilisesi'nde düzenlenen ayine katılmıştı.

- Siyasilerden dini değerlere atıf

Katolik dünyasının 15 Ağustos günü kutladığı Meryem Ana'nın Göğe Yükselişi Bayramı ise Fransız siyasetçilere dini değerlere vurgu yapmak için yeni bir fırsat doğurdu. Bayram kapsamında yaklaşık 25 bin kişinin katılımıyla en büyük etkinliğin düzenlendiği Lourdes kentinde 500'ten fazla polis ve jandarma görev alırken, şehrin hava sahası insansız hava aracı ve uçak uçuşuna kapatıldı.

İçişleri Bakanı Cazeneuve, güvenlik önlemlerini denetlemek için bizzat Lourdes'a giderken, muhalefetin önde gelen siyasetçileri de düzenlenen dini ayinlerde hazır bulundu. Sağcı Cumhuriyetçiler Partisi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimleri için en iddialı aday adaylarından biri olarak gösterilen Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe, Lourdes kentinde, "Katoliklerin endişelerini bir Katolik olarak anlıyorum. Buraya gelmek benim için son zamanlarda çok zorlu bir süreçten geçen Hristiyanlara desteğimi göstermek demektir." ifadelerini kullanmıştı.

Sağın diğer önemli aday adaylarından eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise eşiyle Lavandou kasabasındaki kilisede ayine katılırken, sağın bir başka adayı François Fillon ise Solesmes Katedrali'ndeki ayinde "Fransa'nın Hristiyan kökenlerini yeniden ortaya çıkarmak" için hazır bulunduğunu dile getirmişti.

- Saldırılar sonrası Katolik Kilisesi yöneticisi çocuk istismarı suçlamalarından aklandı

Rouen yakınlarındaki kiliseye düzenlenen saldırıdan yalnızca birkaç gün sonra Fransa'daki Katolik dini kurumlarından birinin yöneticisi aylardır maruz kaldığı, çocuk istismarını bildiği halde konuyu ilgililere aktarmadığı için hakkında yapılan suçlamalardan aklandı.

Geçtiğimiz mart ayında Fransız medyasının yayımladığı belgelerde Lyon Katolik Kilisesi'nde 1989-1991 yılları arasında çocuk tacizi vakaları yaşandığı ortaya atılmış Lyon Kardinali Philippe Barbarin hakkında, durumdan haberdar olmasına rağmen konuyu yargıya intikal ettirmediği için soruşturma açılmıştı.

Soruşturmayı yürüten Lyon Başsavcılığı 1 Ağustos'ta yaptığı açıklamada Barbarin'in olayı yargıya ulaştırmada kasti engeli bulunmadığına hükmetmiş ve davayı düşürme kararı almıştı. Dava sonrası Barbarin, Lourdes kentinde düzenlenen dini ayini yönetmede görev almıştı..

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :