Fransa'daki terör saldırısı

Fransa'daki terör saldırısı

Fransa Başbakanı Valls, Nice'deki saldırıyı düzenleyen kişinin "şüphesiz" şekilde "radikal İslam" ile ilişkili olduğunu söyledi- İçişleri Bakanı Cazeneuve ise "eldeki verilerle böyle bir ilişkiden bahsedemeyeceklerini" kaydetti

PARİS (AA) - Fransa'da Nice'deki saldırı sonrası Başbakan Manuel Valls, saldırıyı gerçekleştiren Mohamed Lahouaiej Bouhlel'in "radikal İslam" ile ilişkisinin "şüphesiz" olduğunu belirtirken, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve eldeki veriler ışığında böyle bir kanıya varmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Saldırı sonrasında Fransa yönetiminden, saldırganın motivasyonu hakkında çelişkili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Fransız 2. Kanalı'nda akşam haberleri canlı yayınına katılan Başbakan Valls, 84 kişinin ölümü, 200'den fazla kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı gerçekleştiren Bouhlel'in "radikal İslam" ile ilişkili olduğunu ve bu konunun şüphe götürmediğini belirtti.

Valls, saldırıda güvenlik zaafiyeti olup olmadığı yönündeki bir soruya "Hayır, Nice'deki kutlamalarda herhangi bir güvenlik eksikliği söz konusu değildi." ifadeleriyle karşılık verdi.

Terör ve saldırıların Fransa'yı hedef aldığını ve buna alışmayacaklarını ifade eden Valls, "Bize savaş açtılar, bizimle savaşıyorlar. Biz de Suriye ve Irak'ta karşılık veriyoruz, DAEŞ geri çekiliyor." dedi.

Valls, DAEŞ'e karşı mücadelenin daha da yoğunlaştırılacağını kaydederek, bu amaçla gelecek hafta ABD'de bir toplantı yapılacağını söyledi.

Aynı dakikalarda Fransız 1. Kanalı TF1'in canlı yayınında soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı Cazeneuve, saldırganın siyasi ve dini eğilimleri hakkında Başbakan Valls'in açıklamaları aksine görüş bildirdi.

Cazeneuve, "Eldeki veriler ve mevcut durum ışığında, böyle bir ilişkiden bahsedilemeyeceğini" ifade ederek, saldırganın Fransız gizli servisi ve güvenlik birimleri tarafından tanınmayan, önemli sabıkası olmayan biri olduğunun altını çizdi.

Cazeneuve, Valls'in açıklamalarına katılmadığını belirtti.

Bu arada saldırgan ile 3 yıl birlikte çalışan eski bir arkadaşı, l'Alsace gazetesine verdiği bilgide Bouhlel'in dinle alakası olmayan, alkol kullanan ve eğlenmeyi seven biri olduğunu söyledi.

Saldırgan ile 2012-2015 yıllarında birlikte çalıştıklarını dile getiren Anthony isimli kişi, Bouhlel'in "Araplardan pek hoşlanmadığını" da savundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :