Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimi

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimi

Fransa'da seçmenler Macron'un programını tatmin edici buldu

PARİS (AA) - Fransa'da dün akşam 11 adayın canlı yayında cumhurbaşkanlığı perspektiflerini tartıştığı programın ardından, "En Marche" (Yürüyüş) adıyla merkezde yeni bir oluşum kuran eski Sosyalist Parti bakanı Emmanuel Macron'un siyasi programı daha tatmin edici bulundu.

Elabe araştırma şirketinin anketine göre, seçimin ilk turuna 19 gün kala yapılan canlı yayın tartışmasının ardından seçmenler Macron'un savunduğu siyasi programı daha çok beğendi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda en yakın rakibi olarak ön plana çıkan aşırı sağcı Ulusal Cephe adayı Marine Le Pen'in Avrupa Birliği'nden çıkma ve göçü önleme vaatlerine yanıt olarak Macron, doğum yeri olan ve Fransa'nın Belçika sınırına yakın Somme bölgesinde yer alan Amiens şehrinin kastederek, "Milliyetçilik savaş anlamına gelir. Bunu biliyorum. Mezarlıklarla dolu bir bölgeden geliyorum." demişti.

Macron, canlı yayının ardından yapılan araştırmaya göre, iyi bir programa sahip olduğu yönünde araştırmaya katılan seçmenlerden yüzde 23 destek aldı.

Cumhurbaşkanı adayı Macron, yarışın başlangıcında sağlam bir siyasi programı olmadığı yönünde eleştirilere maruz kalıyordu.

Sosyalist Partinin eski başbakanı Manuel Valls de geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Macron'u desteklediğini bildirmişti.

BFM ve CNEWS haber kanallarından dün ortak yayınlanan ve yaklaşık 4 saat süren tartışmaya, adaylıkları Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanan Nicolas Dupont-Aignan, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Benoit Hamon, Nathalie Arthaud, Philippe Pouton, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Jean-Luc Melenchon, François Asselineau ve François Fillon katılmıştı.

Programa adayların istihdam, sosyal güvenlik, güvenlik, asayiş ve Avrupa Birliği (AB) konularındaki tartışmaları damgasını vurmuştu.

Fransa'da bu açık oturum öncesi yapılan son anketler, Macron ve Le Pen'in birinci turu ilk iki sırada tamamlayacağını öngörüyordu.

Daha önce televizyonda yayınlanan tartışmaya sadece en fazla şans verilen 5 adayın davet edilmesi, diğer adayların sert tepkisine yol açmıştı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 23 Nisan'da gerçekleştirilecek. Bu turda hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde 7 Mayıs'ta ikinci tur yapılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :